KOMMENTAR: Hvor er krisehjelpen til friluftslivet?

Publisert
Tekst: Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv – Foto: Gard Eirik Arneberg

Mens idretten har fått flere runder med krisehjelp fra idrettsministeren, har ikke friluftslivsministeren gitt én ekstra krone til friluftslivsorganisasjonene.

Det er flott at idretten får støtte, men idrett er ikke for alle. Også friluftslivsorganisasjonene sliter med å rekruttere og hente tilbake frivillige etter pandemien. Resultatet er avlyste aktiviteter, og dårligere fritidstilbud til barn og unge.

Speideren, 4H, Barnas turlag, skileik og sommercamper bidrar til verdifull sosial utjevning. For mens barn av foreldre med lavere utdanning har lavere deltakelse i de fleste aktivitetstilbud, er de overrepresentert i friluftslivsorganisasjonenes aktiviteter.

Som frivilligheten ellers, er vi avhengige av økonomisk støtte for å drive, planlegge og gjennomføre aktivitetene som får folk ut. Siden 2017 har likevel omtrent hver tredje krone i aktivitets- og prosjektmidler blitt borte.

Vi jobber hardt for få økt driftsstøtte og større forutsigbarhet. Men i den spesielle situasjonen vi står i nå, har friluftslivets organisasjoner også et akutt behov for egne restart-midler fra Klima- og miljødepartementet.

 

Innlegget ble først publisert i Aftenposten, 03. mars 2023.

Del denne artikkelen