Høsting i høstferien

Publisert – Sist oppdatert 31.01.2020
Tekst: Wanda Nordstrøm – Foto: Paulina Cervenka

I gamle dager var høstferien potetferie, hvor barna ble tatt ut av skolen for å hjelpe til med potetplukking. I dag er ferien en etterlengtet pust i bakken i en travel hverdag, men høsting av naturen kan være en flott familieopplevelse.

Høsten er en flott tid å være ute i naturen. Her får du tips til sankingsaktiviteter som passer for barna, med utgangspunkt i hva som fortsatt er i sesong ut på høsten.

–Når barna får være med å sanke maten selv, så blir det mye mer spennende å spise og de tør å smake på nye ting. Det har masse å si at de har sett hvor maten kommer fra og hvor den vokser, forteller Gunhild Bondevik Størseth, prosjektleder for Friluftsliv i skolen, hos Norsk Friluftsliv.

Hun oppfordrer familier til å bruke ferien på å utforske sitt nærområde.

–Høstferien er en flott anledning til å utforske nærområdet sitt. I sommerferien er det mange som reiser bort på ferietur, men i høstferien er flere hjemme. Hva med å benytte ferien til å bli bedre kjent der dere bor?


RØDE OG RUNDE: Rognebærene har godt av en frostnatt, eller en natt i fryseren, før du lager gelé av de. Foto: Pixabay

Rognebær

«Høyt henger de og sure er de», sa en gang reven. Men med litt bearbeiding er rognebær et kjempegodt tilbehør til kjøttretter, spesielt viltkjøtt.

Rogn er et vanlig tre i skogen gjennom hele Norge til langt oppe på fjellet, så her er det gode muligheter for å ta med barna på sanking. Bærene kan dere bruke til rognebærgelé.

–Lite smaker mer som høst enn gelé av selvplukkede rognebær! Bare sørg for at bærene har hatt en frostnatt eller en natt i fryseren før dere går i gang. Ta gjerne med barna i prosessen, for dem kan det være spennende å lære hvordan den lages. Tenk at noe så bittert og surt kan bli så godt!, sier Gunhild Bondevik Størseth.

Rognebærgelé

Du trenger:

 • 2kg rognebær
 • 1kg epler
 • 1 liter vann
 • 800 g sukker per liter saft
 • Evt. stivelsesmiddel

Rognebærene renses. Eplene skjæres i biter, og kjernehus og stilker fjernes. Bærene og eplene kokes opp. Saften siles fra og tilsettes sukker. La saften kokes opp på nytt uten å røre i den. Tiden det tar før geleen er klar, kommer an på hvor modne bærene er. Hell litt saft av på en tallerken og sett den kaldt. Dra en skje gjennom når geléen er kald. Hvis den ikke flyter sammen, er den ferdig. Hvis geléen ikke blir stiv etter koking tilsettes stivelsesmiddel. (Kilde: Idéhefte mat og helse, Friluftsrådenes landsforbund)

Geléen kan dere helle over på syltetøyglass, og det dere får til overs kan dere gi bort som gaver.


TRAKTKANTARELL: Kommer som regel sent i sesongen, og kan godt vokse langt ut i november om den unngår frost. Foto: Paulina Cervenka

Sopptur

Soppturer er spennende for både store og små, og det er lett å bli hekta, advarer Lene Johansen i Norges sopp- og nyttevekstforbund.

–Det kan minne litt om Pokémon Go, bare på ordentlig! Og når du finner spiselige ting i naturen, så kan du ta det med hjem.

Hennes råd til turen er å ha med kurv, plastbegre (som de man får kjøpt druer i), en liten kniv og en børste (dere kan bruke en liten malerkost eller tannbørste). Rens soppen dere finner i skogen, da sparer dere masse arbeid når dere kommer hjem. Legg sopp dere er sikre på i kurven, og sopp dere er usikre på i plastbegrene.

Johansen understreker at du aldri må spise sopp du ikke er sikker på.

Et godt tips, er å ta med soppen innom en soppkontroll på vei hjem Norges sopp- og nyttevekstforbund har soppkontroller over hele landet, hvor de hjelper dere med å finne ut hvilke som er trygge. Er det ingen soppkontroll i nærheten, kan dere bruke appen Digital Soppkontroll.

Les mer om sikre sopper for nybegynnere og andre tips her

Soppsesongen startet allerede på sensommeren, men det skal fortsatt være mulig å finne sopp i høstferien. Traktkantarell er en sopp som vokser senere på høsten, og er like smakfull og god som sin fetter kantarellen.

 


FISKE: Har du med barn på fisketur er det lurt å la de stå for fiskingen, mens du hjelper til. Foto: Paulina Cervenka

Fisketur

Frister det ikke med sopp eller bær, kan dere prøve fiskelykken. Håvard Skjerstad Andersen i Norges Jeger- og Fiskeforbund deler sine tips for en vellykket fisketur med barna.

–Når du har med barn på tur må det foregå på deres premisser. Det nytter ikke å tenke at du skal på fisketur og samtidig passe ungene. Det er barna som skal fiske og du må hjelpe til.

Han råder også til å la barna være med på planleggingen, slik at de blir mer involvert og motiverte.

– Start allerede hjemme og la barnet ta del i fisketurprosjektet. Sekker skal pakkes og mark skal kanskje graves. La barna være med å planlegge hvis dere har tid til det. Slik blir barnet motivert fra første stund. Ikke sats på fiskevann som er krevende å komme seg ut til. Ofte befinner det seg gode fiskevann i nærområdet, forteller Andersen.

Det er ikke vanskelig å skape fiskeglede for barna. På de første turene kan det likevel være lurt å legge til rette for fangst, ifølge Andersen.

– På de første fisketurene er det viktig at dere får fisk. Det gir en følelse av mestring og selvtillit som er god å bygge videre på. Det er derfor anbefalt at dere drar på fisketur hvor fangstsannsynligheten er stor, eksempelvis abborfiske eller agnfiske i sjøen. For barna spiller det liten rolle om det er laks eller mort som biter på kroken, bare dere får fisk – og det gjør dere!

Andersen oppfordrer til å ikke kjøpe det billigste utstyret du finner, da det lett kan ødelegge fiskegleden. Det finnes mye fint brukt utstyr på nett, og kanskje kan man låne av bekjente?

Å fiske med agn er det billigste og sikreste måten å få fisk på. – Alle fiskearter tar på agn, forteller han.

Pakkeliste til fisketuren

 • Sekk!
 • Fiskeutstyr ( stang, snelle, sluker, kroker osv)
 • En god kniv
 • Ekstra fiskesnøre
 • Førstehjelpsutstyr
 • Ta med en termos med godt og varmt drikke, kaffe/kakao

 


BÅLKOS: Det er hyggelig å samles rundt bålet. Bruk gjerne en eksisterende bålplass og husk å slukke bålet før dere drar hjem. Foto: Joe Urrutia

 

Ta middagen ute

Uansett om dere finner noe å høste, eller ikke, så er det deilig å ta middagen ute i det fri og samles rundt bålet.

 –Å være ute på tur er bra for appetitten, man blir sulten både av fysisk aktivitet og frisk luft. Og så smaker jo maten mye bedre utendørs, sier Gunhild Bondevik Størseth, i Norsk Friluftsliv.

Trenger dere inspirasjon til oppskrifter som egner seg på tur? På  turmat.no finner dere mange spennende oppskrifter fra alle verdenshjørner

Bondevik Størseth minner om at det generelle bålforbudet nå er opphevet, så det er bare å nyte høsten, så lenge du bruker hodet og er varsom.

Del denne artikkelen