Turtips: Her finner du ukjente perler i ditt nærmiljø

Publisert – Sist oppdatert 23.03.2021
Tekst: Christine Amdam – Foto: Magnus Nyløkken / Skiforeningen

Norsk Friluftsliv oppfordrer alle til å komme seg ut på uoppdagede turer i nærområdet, og her finner du din nærtur-guide.

Påskeferien har en helt spesiell plass i nordmenns hjerter. For mange er påsken synonymt med hytta, fjell, skiturer, nye fregner på nesa og kos rundt bålet. Ikke minst er det en tid hvor man treffer slekt og venner. Slik blir det ikke i år, og vi må holde oss hjemme.

Men heldigvis er naturen åpen døgnet rundt, og i Norge er vi så heldige at nesten uansett hvor du bor har du mulighet til å gå på fine turer i nærmiljøet ditt.

I og med at alle er hjemme, vil det bli større trafikk i de mest populære turområdene, og rundt storbyene. Derfor er det viktig at alle gjør en innsats slik at vi kan holde avstand også ute i naturen.

– Vi ser spesielt i de største byene at mange benytter seg av de mest kjente utfartsområdene. Dette unngår man om det informeres bedre om mindre kjente alternativer. Dette har en liten kostnad som vil ha mye å si for trivselen og livsgleden i en ellers tung tid for mange, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Solnedgang på Bygdøy i Oslo

MANGE MULIGHETER: Fjord, fjell, skog eller vann. I Norge er vi heldige og har mange turmuligheter rundt oss. Foto: Christine Amdam

Turtips fylke for fylke

Norges Jeger- og Fiskeforbund har samlet tips til turer og aktiviteter som passer for både store og små, gammel som ung, fylke for fylke​. Fylkeslagene har forslag til turområder hvor det ikke blir problematisk med for mange mennesker samlet!

Se turtips fylke for fylke nederst i denne saken.

Ønsker du å dra på fisketur enten ved sjøen eller i ferskvann? Her er det også gode tips til hvordan fisketuren kan bli mest vellykket.

Ta med familien på tur

Syklistenes landsforening har laget en oversikt over fine sykkelturer som dere kan sykle sammen som familie, eller anbefale for litt større barn som vil på tur alene. Turene er tilnærmet frie for biltrafikk, og går til fine steder som gir gode opplevelser å dele med dine nærmeste.

Er du usikker på hvordan du kan dra på trygge sykkelturer i disse koronatider?

Her får du en rekke tips og råd til smittefrie sykkelturer.

NYTTIG: Det finnes flere apper til mobilen som kan være kjekke å ha. Foto: Synne Kvam

Finn nærturen i en app

Det kommer stadig nye apper som gjør det lettere for deg å navigere i kart og finne nye og gode turforslag. I ut.no-appen kan du søke opp fine turforslag i ditt nærområde. I turappen Outtt får du tips til spennende turmål og aktiviteter der du bor.

Ønsker du å utforske kart på egenhånd får du tilgang til mange typer kart fra Statens kartverk med Norgeskart-appen. Du kan også leke deg med googles satelittkart.

Her er 13 tips til nyttige og motiverende mobil-apper for deg som liker å være ute i naturen.

Flotte skiforhold i store deler av landet

Er du glad i ski og bor et sted med mye snø er du heldig! Det er gode forhold for både langrenn, fjellski og topptur, eller kanskje du skal benytte den unike muligheten til å stå på ski i et av landets stengte skianlegg?

skisporet.no finner du oversikt over nypreparerte langrennsløyper.

Stikk ut kan du finne turmål og registrere turen din.

varsom.no kan du lese alt om skred og snøforhold før du begir deg ut på topptur. Husk å være ekstra varsom i disse dager.

Digital tur

Dersom du må holde deg innendørs kan du allikevel bli med på tur i påskeferien. Den Norske Turistforening har sammen med reklamebyrået BRUNCH Oslo og radiobyrået Verdens Sterkeste Mann startet pilotprosjektet Lydstier.

Prosjektet utforsker hvordan lyd kan skape turopplevelser for mennesker som av ulike grunner ikke kommer seg ut i naturen selv.

De har nå delt de to første turene – til Aurlandsdalen og Myrdalen for at folk som nå må holde seg inne kan få drømme seg bort en liten stund.

Jente i hengekøye

PRØV HENGEKØYE: Hva med å teste hengekøye i påsken? Man trenger ikke å overnatte i den, men kan henge den opp og ta en pause, mens man er på tur. Foto: Paulina Cervenka

Påske i Oslomarka

Skiforeningen oppfordrer alle til å holde seg i aktivitet og komme seg ut.

– Marka holder åpent 24/7 og det er nok av plass å ta av. Denne påsken slår vi et ekstra slag for turer i nærmarka. Bruk marka der du bor eller nærmeste friluftsområde, og prøv gjerne en sti eller vei som ikke så mange andre bruker. Kanskje finner du en ny favorittur?

Det skriver Skiforeningen på sine nettsider.

Det er fortsatt skiføre flere steder, og de kommer med en rekke ulike tips til aktiviteter og turer.

2200 kilometer med blåmerkede stier

DNT Oslo og Omegn har laget en brosjyre med turinspirasjon i nærområdet. Denne ble laget før alt ble stengt, men det er allikevel mye inspirasjon og hente.

– Vi anbefaler alle som kan, å ta en tur ut hver dag! Mer enn noen gang, kan vi kjenne på hvor viktig det er med en tur ute i naturen. Pass godt på venner og familie – oppmuntre gjerne til fine turer, skriver DNT Oslo og Omegn.

Rundt Oslo er det 2.200 kilometer med blåmerkede stier som inviterer til tur, og det er konkrete turtips å velge mellom i brosjyren.

Turer uten trengsel i Oslo

To tredeler av Oslo kommune er skog og grøntområder, og Oslo er et tureldorado. Oslo kommune kommer med et godt tips: Benytt deg av alle småstiene som ofte går parallelt med de mest populære traseene i Marka.

Se turforslag fra Oslo kommune her.

Se turforslag for Oslo fra NJFF her.

Se vandringer for Oslo fra Norges Turmarsjforbund her.

Se Instagram-profilen Johanne refseth (@psykologmedsovepose) sine tips til de ensomme perlene i Oslomarka.

Se Tursøstre sine tips til 10 fine teltplasser i Oslomarka her.

250 turtips i Stavangerområdet

Stavanger Turistforening har satt sammen en stor guide med 250 turtips til hjemmepåsken.

Se tipsene her.

Se turforslag for Rogaland fra NJFF her.

Se vandringer for Vest-Norge fra Norges Turmarsjforbund her.

Fine turmuligheter i Bergen

Bergen og Hordaland turlag har en rekke turtips på sine nettsider. Her finner du for eksempel tre barnevennlige turer i byfjellene i Bergen. 

Se turforslag for Hordaland fra NJFF her.

Se vandringer for Vest-Norge fra Norges Turmarsjforbund her.

Nyt bymarka i Trondheim

Trondhjems Turistforening har lagt alt til rette for at du skal få drømmepåske i nærområdet ditt. De kommer med tips til skiturer, turtips til barnefamilier, oppskrift på hvordan man kan lage sin egen iglo og mye mer.

Se turforslag for Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag fra NJFF.

Se vandringer for Midt-Norge fra Norges Turmarsjforbund her.

 Masse snø i Tromsø

På hjemmesidene til Troms Turlag er det mulig å hente inspirasjon til nærturer.

Se turforslag for Troms fra NJFF her.

Se vandringer for Nord-Norge fra Norges Turmarsjforbund her.

To mennesker på tur i skogen

HOLD AVSTAND: Det er mange måter å utforske naturen i nærmiljøet på, og det aller hyggeligste er å gjøre det sammen med noen. Er man ikke fra samme familie, bør han holde anbefalt avstand. Foto: Kristian Leinan

Del denne artikkelen