Vinnerne av #takkallemannsretten-fotokonkurransen

Publisert
Tekst: Pernille Balslev – Foto: David Kro Barlaup

I sommer har vi satt ekstra pris på allemannsretten. Her er vinnerne av #takkallemannsretten-fotokonkurransen.

Norsk Friluftslivs store fotokonkurranse med tema #takkallemannsretten gikk fra 26. juni – 31. juli. Det kom inn utrolig mange fine bilder som viser fantastiske øyeblikk ute i naturen takket være allemannsretten. Se hvilke bilder som gikk helt til topps.

Her er sommerens vinnerbilder:

Førsteplassen går til David Kro Barlaup / @davidkrobar

Foto: David Kro Barlaup / Premie: Abisko Lite 3-telt fra Fjällräven.

Juryen var ikke i tvil da vinnerbildet ble kåret.

– Vi falt pladask for både komposisjon, dybde og stemningen i bildet. Ikke minst traff takken til allemannsretten i posteteksten oss rett i hjerterota. Vi fikk rett og slett skikkelig lyst til å komme oss på telttur i fjellet, sier juryen.

Fotografens takk til allemannsretten:

Takk til heltene som sto på for allemannsretten en gang i tiden. Øyeblikk som dette er på mange måter mulig takket være dem! Noe jeg liker aller best med allemannsretten er friheten til å nyte, og høste av nesten urørt natur. En natur som rett og slett bare får være i fred for større menneskelige inngrep.

 

Andreplassen går til Aleksander Wiken (@alewik)

Foto: Aleksander Wiken

 – Bildet gir et nydelig inntrykk av den rå naturen der ute. En magisk opplevelse, og fantastiske farger som kommer godt fram i horisonten. Nærheten til bebyggelse nederst i bildet gir oss den følelsen av at spektakulære naturopplevelser ikke er så langt unna, sier juryen om andreplassen.

Fotografens takk til allemannsretten:

Det jeg helt klart setter mest pris på med allemannsretten er å ha muligheten til å sette opp teltet mitt der jeg ønsker.

 

Tredjeplassen går til Eskil Berge (@eskil_)

 

Foto: Eskil Berge / Premie: Abisko Friluft 45L, tursekk.

– Dette bildet fanget oppmerksomheten vår med en gang. Bildet skiller seg fint ut blant mengden friluftslivsbilder, og viser en flott side av friluftslivet. Det en fin dybde, de røde kajakkene skaper kontraster og lyset gir en nydelig effekt over fjellene i bakgrunnen, sier juryen om Eskil sitt bidrag.

Fotografens takk til allemannsretten:

Takk til vikingene som lagde allemannsretten så jeg kan padle hvor jeg vil i Norge!

 

 

I tillegg til våre topp tre vinnerbilder, ønsket juryen å premiere flere gode bidrag.

Vinnere av ekstrapremier:

Camilla Dahl Larsgård (@slipp_meg_ut):

Foto: Camilla Dahl Larsgård / Premie: Fjellreven Singi Stubben, tursekk.

Rett og slett et nydelig siluettbilde og flotte farger.

Fotografens takk til allemannsretten:

Takk allemannsretten.

For at vi som ikke kan reise på ferier langt av gårde pga helse, økonomi etc. fortsatt kan ha mulighet til å få mange fine opplevelser og minner ute. Nettopp fordi vi ikke må reise så langt, eller til kun et utvalg steder i og med at vi har lov til å være nesten over alt i vår vakre natur i Norge. For mange av oss gjør nemlig naturen underverker for kropp og hode så å ha tilgang på den så billig og så lett er bare helt konge.

Takk allemannsretten at vi får lov til å høste sopp, planter og bær fra naturen helt gratis! At det finnes mennesker som bruker av tiden sin så vi andre kan ha muligheten til å fiske vår egen fisk.

Takk til allemannsretten for at vi kan jakte solopp- og nedganger (omtrent) hvor og når vi vil. At vi får fyre bål nesten hvor som helst. At vi kan gå milevis i fjell og skog, og ikke minst takk til alle som merker løyper til sommer og vinter så vi alle kan ferdes nokså trygt.

Takk allemannsretten fordi vi får være i naturen og oppleve alle de store, og små tingene. Få flotte opplevelser med ville dyr, finne glede over fine steiner og blomster.

Det er nesten litt vanskelig å tenke seg hvordan det ville vært uten allemannsretten når man er så bortskjemt å ha den. Men så ser jeg jo hvordan det fungerer i andre land via Internett og jeg kjenner at jeg er utrolig takknemlig for at vi har allemannsretten.

Som takk burde vi gjøre en innsats for å ta vare på naturen. Slutte å kaste fra oss søppel ute. Slutte å ødelegge alt vi kommer over fordi vi tydeligvis er viktigere enn alt rundt oss. Slutte å bygge den ned.

Ta med søpla di. Grav ned dritten din og brenn opp/ta med papiret ditt hjem. La naturen være like fin, eller finere, når du drar som når du kom. Det er det minste vi kan gjøre når vi er så heldige å kan bruke naturen omtrent helt gratis.

Takk allemannsretten.

 

Janeth Kleppe (@ladetid):

Foto: Janeth Kleppe / Premie: Fjellreven Kånken.

Flott komposisjon, og bildet viser den fine siden av tåkefjellet.

Fotografens takk til allemannsretten:

Jeg kan av og til glemme hvor heldige vi er her i Norge som har allemannsretten som gir oss lov til å gå, overnatte, lage mat og nyte den fine naturen vår nærmest hvor vi vil.

Friluftslivet mitt er verken ekstremt, avansert eller veldig imponerende. Jeg har ikke besteget de høyeste toppene eller gått de lengste turene… Jeg vil kalle det lavterskel friluftsliv for en som elsker å være ute. Korte, enkle turer, noen litt lengre, lettvint mat og mange nærturer i området her jeg bor. Det er det det blir mest av. Det må være overkommelig. Og jeg er så takknemlig for merkede løyper, turtips og beskrivelser av turer som gjør at jeg stadig oppdager nye fine steder. Det er jo det som er så fint, at friluftslivet er lett tilgjengelig for alle!

Jeg tror at hvis jeg hadde måttet søke om lov, planlegge i ukesvis før en tur og ta hensyn til mange regler, hadde det nok vært en mye høyere terskel for å komme seg avgårde. Jeg hadde kanskje følt at jeg måtte være mer proff… Jeg liker å være spontan. Jeg liker å stikke ut når jeg har mulighet. Når jeg får lyst. Når det er meldt fint vær. Jeg elsker å lade ute, og tenker at naturen er mitt aller beste ladested!

Finnes det noe bedre enn å sitte ute i naturen med en kopp med te mens sola er på vei ned og farger himmelen i de fineste farger…? Her er noen av de fine øyeblikkene jeg har fått oppleve i naturen så langt i sommer, gleder meg til flere! Takk allemannsretten.

 

Kristine Slokvik (@kristineslokvik):

Foto: Kristine Slokvik / Premie: Fjellreven Kånken.

For en utsikt! Sollyset som treffer personen på bildet er nydelig. 

Fotografens takk til allemannsretten:

Det jeg setter mest pris på med allemannsretten er å ha mulighet til å nyte av landets fineste utsikter og flotteste, mektigste natur, og dele magiske tur-eventyr med venner som nyter disse eventyrene slik jeg gjør .

Eirin Hyllmark (@eirinhyllmark):

Foto: Eirin Hyllmark / Premie: Fjellreven Kånken.

Rett og slett et nydelig portrett som viser at overnattingsturen ute kan være skikkelig lavterskel (når været tillater det). 

Fotografens takk til allemannsretten:

Det jeg setter mest pris på ved allemannsretten er at vi alle har en mulighet til å nyte naturen og det gode den gir oss, uansett hvor en befinner seg i landet. Allemannsretten gir meg trygget, stor frihet og glede.

 

Ali Abdullah (@ali.z.abdullah.a):

Foto: Ali Abdullah / Premie: Trailbreak Lunch Jug Large fra Primus.

– Skal vi bare stikke å ta en morgenkaffe på fjellet? Et nydelig bidrag som viser en herlig morgenstund.

Fotografens takk til allemannsretten:

Et øyeblikk med stillhet i naturens kunstverk og morningskaffe på fjellet. Takk allemannsretten.

 

Anne-Marie Hjelmtveit (@annemariehj):

Foto: Anne-Marie Hjelmtveit / Premie: Trailbreak Lunch Jug Large fra Primus.

Dette bildet bare oser av friluftsglede, herlig!

Fotografens takk til allemannsretten:

Det jeg setter mest pris på med allemannsretten er at den gir oss muligheten til å utforske og oppleve naturen, plassen der de beste minnene skapes.

Del denne artikkelen