fisketur
fisketur

Her er villmarksjentas beste fisketips

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Augustus Moltubakk

Lite slår smaken av selvfanget fisk. Her får du villmarksjenta Line Victoria Sverdrup sine beste tips for å komme i gang med fisking.

– Det beste med fisking for meg er når det napper i snøret, og du kjenner adrenalinet spre seg i takt med frykten for å miste fisken, forteller  Line Victoria Sverdrup.

24-åringen har etterhvert mange fisketurer på nakken, og skriver om både fiske og friluftsliv på instagramkontoen @linevsverdrup.

– Den følelsen av å så få fisken i land, og nyte et godt måltid med selvfanget fisk, den er uslåelig.

 

Fisketur

Friluftsentusiasten har som oftest med seg fiskestanga på tur. Foto: Augustus Moltubakk

– Gir en enorm mestringsfølelse

For Sverdrup handler fisking like mye om selve opplevelsen av å nyte naturen, som det å faktisk få fisk.

– For meg handler det om glede og det å kunne nyte naturen, så enkel som den er, sier hun.

Kaster hun ut snøret en dag uten å få napp, så har hun uansett fått en herlig tur og har fått øvd seg på teknikken.

– Når jeg derimot får fisk, gir det meg en enorm mestringsfølelse, forteller Sverdrup.

fiske

Det er noe eget med mat man har skaffet seg helt på egenhånd, mener Sverdrup.

Dra nytte av andres kunnskap

For deg som ikke har drevet noe særlig erfaring med fisking før, har Line et godt tips: Oppsøk noen som har mer erfaring og dra nytte av deres kunnskap.

– Kanskje har du en venn som har prøvd litt fiske før? Det første jeg ville gjort er i så fall å spørre ham eller henne om å bli med på fisketur, foreslår hun.

Har du ingen i omgangskretsen som har noe særlig erfaring med fisking? Fortvil ikke – det finnes mange andre du kan lære av.

Norges Jeger og Fiskerforbund har lokallag over hele landet, og arrangerer ofte kurs.

– På Inatur.no kan du kjøpe fiskekort og lese deg opp på noen gode fiskevann i nærheten av der du bor. Her finner du tips til gode fiskevann i alle områder, og der står det også gjerne hva slags fiskearter det er i de forskjellige vannene, forklarer hun.

– Trenger ikke «ekspertutstyr»

Når du har bestemt deg for hvor du skal dra, og hva slags fisk du vil prøve å fiske, er neste trinn å skaffe seg fiskeutstyr.

– Hos din lokale jakt- og fiskerforening er det garantert noen som kan låne deg litt utstyr, sier Sverdrup. Du kan også finne mye pent brukt på Finn.no til en rimelig pris. Husk at som nybegynner trenger du ikke «ekspertutstyr».

Du kan også oppsøke din lokale utlånssentral eller BUA, og høre om de har noe ledig fiskeutstyr du kan låne.

Velg riktig stang og sluk

– Jeg vil si at den enkleste måten å lære seg å fiske på, er å starte med haspelfiske eller agnfiske. Haspelfiske er kasteslukfiske, der du har en stang, haspelsnelle – som sitter fast i fiskestangen, og snøre, forklarer Sverdrup.

haspel

Her ser du fiskestangen Sverdrup som oftest bruker på tur. Snella som sitter fast i fiskestangen kalles for haspelsnelle. Foto: Augustus Moltubakk

Hun forteller at vekten og lengden på fiskestangen er avgjørende for hva slags fiske du vil prøve deg på.

– Jo tyngre og lengre stang du har, jo større fisk er den beregnet for. Jeg har en fiskestang som tar sluk på opp til 15 g, og denne syns jeg passer perfekt for ørretfiske i innland, hvor jeg både har fått ørret på 700 g til 2 kg, forteller hun.

Sluken er også viktig, og denne bør være tilpasset etter hvilken fisk du fisker etter. 

– Farge, form og størrelse på sluken er en av tingene som spiller inn for om fisken biter. Andre faktorer som spiller inn, kan være bunnforhold, lysforhold, vær og vanntemperatur. Det er derfor viktig å ha variasjon i slukene for å lykkes innen haspelfiske. Ofte kan det være greit å bytte litt på hvilken sluk du prøver, om du har prøvd i 30 minutter uten lykke, test en annen sluk, er rådet fra Sverdrup.

Les mer: Slik er fiskereglene i Norge.

Crispy og proppfull av næring

Har du hellet med deg og får napp, har 22-åringen flere tips til hvordan du enkelt kan lage deg et smakfullt måltid ute i naturen.

– Jeg elsker å kunne smake mye av fisken, i og med at dette faktisk er en fisk jeg har fisket selv og som har svømt rundt i sunne omgivelser. Den er full av næring!, forteller Sverdrup.

– Jeg pleier å ha med meg en selvlaget krydderblanding på tur, som består av grillkrydder, salt og pepper, litt paprika. Denne krydrer jeg fisken med før jeg steker den på bålpanna. Jeg steker fisken med skinnet på. Dette blir skikkelig crispy og smaker veldig godt, sier hun.

fisk i panne

Selvfanget fisk stekt på bålpanne og krydret med hjemmelaget krydderblanding. Foto: Augustus Moltubakk

Den sprøstekte fisken nytes gjerne med potetmos.

– Er jeg på en dagstur eller litt kortere tur, har jeg med meg aluminiumsfolie og grønnsaker som løk, tomat, gulrot, purre, paprika, hvitløk, sitron. Alle disse grønnsakene kutter jeg opp, blander sammen og legger i aluminiumsfolie sammen med fisken, og lar det godgjøre seg på bålet. Det smaker helt himmelsk. Bare husk å åpne folien innimellom og sjekk fisken, slik at det ikke brenner seg, sier friluftsentusiasten.

 

10 ting Sverdrup alltid har med seg på fisketuren

  1. Fiskekort
  2. Noe å spise på, naturen har ingen «fangstgaranti»
  3. Fiskestang, snøre og snelle
  4. En utstyrsboks med forskjellige sluker beregnet for litt forskjellig type fisk
  5. Agn, om jeg skal fiske med dupp
  6. En god kniv å sløye fisken med
  7. Førstehjelpsutstyr 
  8. Myggspray 
  9. Godt med klær, det kan bli kjølig utover kvelden
  10. Ekstra sokker, hvis du plumper
fisketur

Fiskeentusiasten Line Victoria Sverdrup håper på å kunne inspirere enda flere unge til å komme seg ut på fisketur. Foto: Augustus Moltubakk

Del denne artikkelen