Her er kandidatene til Friluftslivets Ildsjelpris 2020

Publisert
Tekst: Linn Elise Jakhelln

Jarle Føreland, Cathrine Horn og Svein Syversen er alle tre nominerte til friluftslivets nasjonale ildsjelpris. Snart kan du være med å avgjøre hvem som går av med seieren.

Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013, for å hedre de lokale hverdagsheltene som bidrar til å få flere mennesker med ut i naturen.

– Formålet med Friluftslivets Ildsjelpris er å hedre kandidater har umerket seg lokalt. Det kan være like aktuelt å gi anerkjennelsen til unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt, forklarer juryleder Dag Kaas.

Kandidatene til årets ildsjel er: Jarle Føreland fra Kristiansand kommune, Cathrine Horn fra Bergen og Hordaland Turlag og Svein Syversen fra Indre Østfold kommune.

Stemmes frem av folket

Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en SMS-avstemning som går fra 20. august – 6. september 2020.

Prisen eies og deles ut av paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv og festivalen Friluftsliv for alle.

Vinneren vil offentliggjøres på Toten fredag 11. september.

Juryen består av: Dag Kaas (leder), fylkesmann Knut Storberget, fylkesordfører Even A. Hagen, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Jan Bøhler, Ingjerd Schou og Arne Nævra, samt programskaper i NRK/TV Trond Berg og Kjell Haugen som representant for ‘Friluftsliv for alle’.

Møt kandidatene

Jarle Føreland, Kristiansand kommune

Kandidaten brenner for å gi folk med psykiske utfordringer en bedre hverdag gjennom friluftsliv. Gjennom sitt arbeid i Kristiansand kommune han bidratt til at friluftsliv er en viktig og integrert del av tilbudet til mennesker med psykiske/rus utfordringer i alle aldersgrupper. Han initierte i 2008 etableringen av Bålplassen i Randesund, som i dag er et viktig friluftsområde som blir benyttet av mange ulike mennesker. Han har også bidratt til å starte opp en rekke friluftslivsgrupper for mennesker med utfordringer innen psykisk helse og rus. Jarle Føreland beskrives som en som viser i praksis at natur og friluftsliv er en flott arena for å bygge mestring og tro på seg selv.

Jarle Føreland. Foto: Privat

Cathrine Horn, Bergen og Hordaland Turlag

Kandidaten er styreleder av DNT fjellsport Bergen, og har vært aktiv i fjellsportmiljøet i mange år, både som sommer- og vinterturleder. Hun er også aktivitetsleder i kajakk, toppturentusiast, klatrer både fjell og is, ivrig fjellskiløper og pulktrekker. Kandidaten var med å starte opp Hverdagsturer, som har blitt en viktig sosial møteplass for fjellsportere i Bergen. Cathrine Horn beskrives som dyktig på å skaffe nye frivillige og inspirerer ungdommene til å bli med å teste fjellsportaktiviteter, og som en enorm ressurs og ambassadør for friluftslivet og dugnadsarbeidet i Bergen og Hordaland Turlag.

Cathrine Horn. Foto: Endre Rieber Sommersten

Svein Syversen, Indre Østfold kommune

Kandidaten har vist lang, god og særegen utøvende virksomhet for friluftslivet både i hjemkommunen Eidsberg og i hele Østfold. Allerede i 1972 ble han medlem i Eidsberg kommunestyre, og han sitter i dag i kommunestyret i ‘nye’ Indre Østfold kommune 2020-2023. I over 50 år har han jobbet med formidling av historie, friluftsliv og natur. Svein Syversen har holdt en rekke foredrag, og har også skrevet en rekke bøker. Med trilogien om «Fjella» er lokalhistorie og historien om Østfolds skoger blitt dokumentert, nedskrevet og bevart for all fremtid. Han beskrives som en som både utfordrer og motiverer, enten det skjer gjennom ord, bilder, foredrag eller som turarrangør. Kandidaten ble i 2019 tildelt Eidsberg kommunes kulturpris. Han var også nominert til Østfoldprisen samme år.

Svein Syversen. Foto: Privat

Del denne artikkelen