hekta på tur
hekta på tur

Hekta på tur

Publisert – Sist oppdatert 09.06.2020

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: Når familien Grundeland/Torjesen skal på tur, er det ikke om å gjøre å gå lengst eller ha det nyeste utstyret. Det er det å være sammen som betyr noe.

Når familien Grundeland/Torjesen skal på tur, er det ikke om å gjøre å gå lengst eller ha det nyeste utstyret. Det som er viktig er å være sammen. Vi har fått et innblikk i familiens høstferie, som ble tilbragt på telttur i nærområdet i Vest-Agder.

Denne turfortellingen er plukket ut som et av tre vinnerbidrag i Norsk Friluftslivs konkurranse «Nyt høsten på lavbudsjett». Her ba vi dere sende inn fortellinger og bilder som viser at store naturopplevelser ikke trenger å koste mye. Vi håper vinnerbidragene kan inspirere flere til å komme seg ut og at du får noen gode tips og triks til hvordan du kan holde kostnadene nede på tur. Bidraget er premiert med en sovepose fra Mammut.

Tekst: Linn Elise Jakhelln / Linda Grundeland
Foto: Familien Grundeland/Torjesen

Familien Grundeland/Torjesen er hekta på tur. Mor Linda, far Arild, Kasper på ni år og hunden Milo bruker nærområdet så mye de kan. I 2017 har familien på tre dessuten hatt et prosjekt om å sove ute hver måned, etter inspirasjon fra bloggerne Turjenter.

Søkte fiskelykken

Denne høstferien bestemte familien seg for å ta turen til Trånevannet, cirka fire mil fra hjembyen, Mandal. Med på turen var også en kamerat av yngstemann, Kasper.

– Trånevannet er et vann som er kjent for godt fiske. Så vi pakket sekker, telt og fiskestang for et par netter, forteller Linda.

tur

Det var bare 2,5 km å gå inn til Trånevannet, men stigningen var bratt.

– Da vi kom fram var det en utrolig idyllisk plass som dukket opp. Tenk at her skulle vi være i tre dager, sier Linda.

teltplass

– Fant det vi hadde i skapene

Familien hadde tatt et bevisst valg om å holde kostnadene nede på turen. De hadde kikket etter tilbud i matbutikkene, og funnet fram det de hadde i skuffer og skap.

– Middagen den første dagen ble lapskaus. En pose fryst lapskausblanding, en pakke trimmings og flatbrød mettet godt 4 personer. Og så er det havregrøt til frokost. Billig, sunt og metter godt, sier Linda.

mat

De hadde også funnet fram noen søtsaker til turen.

– Mel blandet med bakepulver, med litt olje og en pose med kanel og sukker. Vips har du kanelsnurrer på bål til et lite mellommåltid!, forteller Linda.

Det går også fint an å lage gelé på tur. Den kokes opp på stormkjøkkenet.

– Bare husk å dekke til mens det skal stivne, påpeker hun.

godis

Bålkos og kortspill

Det var mye ved som skulle samles inn, og alle bidro. Om kveldene samlet gruppen seg rundt bålet.

ved

– Bålkos er en av de hyggeligste aktivitetene vi gjør på turene. Det finnes ikke noe bedre enn å se på flammene og kjenne varmen fra bålet, forteller familien.

balkos

Kortstokk har også en fast plass i sekken til Kasper, 9 år. Den tar ikke mye plass, men gir masse glede på tur.

Når hele familien er samlet ute i skogen, er det ikke så mye som skal til.

kort

– Man trenger faktisk ikke et telt heller, smiler Linda.

– En tarp/presenning holder deg tørr hvis det skulle bli regn. Hunden trives med å sove her. I teltet blir han ofte litt urolig.

milo

– Gjør noe sammen!

Familien opplever at de får overskudd i bøtter og spann etter noen netter i naturen. De voksne rekker ofte å ta en rolig morgen med kaffekoppen før de andre våkner.

fisk

– En høstferie trenger ikke koste masse penger. Det viktigste er å gjøre noe sammen, skape gode minner. La barna ha med seg venner på tur, bruke nærområdet. Vi hadde planer om nydelig ørret i panna, men dessverre ble det ingen napp på denne turen. Om det kan være flommen eller feil sluk vet vi ikke, avslutter Linda.

Vil du følge familien Grundeland/Torjesen på flere turer? Du finner bloggen deres her.

Del denne artikkelen