– Det handler ikke om å være først på toppen

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Synne Kvam, Privat

Når Bård Hoksrud går tur i skogen, kommer de gode minnene fra speideren tilbake. FrPs helsepolitiske talsmann tror folkehelsa i Norge kan bli bedre hvis man får flere til å se verdien av det å være ute i naturen. 

– Jeg har nok selv vært en av de som har fleipa litt bort viktigheten av å være ute, men ser mer nå hvor viktig det er for meg og for samfunnet, sier Bård Hoksrud. 

Hva betyr friluftsliv for deg?

Jeg er veldig glad i å være ute i naturen, og særlig de siste årene. Jeg var nylig ute og gikk med Telemarksavisa på Ti-topper’n i Telemark, og det var veldig artig. Jeg møtte folk som var ute etter å ta alle ti toppene, og alle er hyggelige og blide når man møter andre folk i naturen.

Jeg var også med i speideren som barn. Var i Australia på verdens Jamboree i 1987/1988. Speidergruppa hadde egen hytte i Bjørkedalen, som var uten strøm – og det var utrolig gøyalt å være med der.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Vi har et hus å Kjønnøya på Bamble, der slapper jeg bra av. Når jeg kjører opp til Vrådal, så stopper jeg på veien oppover flere steder og bare nyter det, for det er så mange fantastisk flotte steder. Det er deilig å bare sitte der, og nyte synet. Jeg er opptatt av at noen steder burde man bevare området som det er, mens andre steder kan man åpne mer opp og tillate ting.

Har du noen gang overnattet ute?

Mange ganger, men begynner vel å bli en 30 år siden sist. Jeg har riktignok overnattet ute også etter det, da i telt med ungene på plenen i hagen, og det er moro det.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

Jeg var på speiderlandsleir på Notodden i 1985. Det var store mengder regn, vi fikk oppleve naturens krefter, og ble evakuert. Jeg husker at hver gang speideren hadde landsleir, så var det «alltid dårlig vær». Har masse herlige minner fra tiden, og speiderturene i Bjørkedalen, og da vi laget blant annet laget gapahuker.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

Minnene er der, og man blir glad av å tenke på dem og huske det. Det er morsomt hvordan ting fra tiden i speideren plutselig dukker opp når jeg er ute og går i skogen. Minner som kommer fordi det er noe som gjør at man husker tiden fra speideren.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

Jeg prøver å ta noen time-outs i naturen. Som politiker er man heldig, og man får reise mye rundt omkring i landet, og da ser man ting som er fantastisk. Det er ikke mange kommuner i landet jeg ikke har besøkt.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Vi har en jobb å gjøre i å motivere og få folk til å se verdien av å være ute. Jeg har nok selv vært en av de som har fleipa litt bort viktigheten av å være ute, men ser mer nå hvor viktig det er for meg og for samfunnet. Jeg hadde heldigvis en rådgiver som pusha litt, som ga meg en gave som jeg måtte love at jeg skulle bruke – og det var en klokke med skritt-teller. Jeg var spent på hvordan topp-ti-turen med Telemarksavisa og redaktør Ove Mellingen skulle gå, og jeg var utenfor komfortsonen. Det har vært viktig for meg å komme meg ut, og være i aktivitet uten at man tenker på vekta. Ute er det lukter og lyder, og det er fantastisk flott. Nå konkurrerer jeg litt med kollegaer og familie, men nå er det blitt slik at jeg må ut, for nå blir det rart vis jeg ikke er ute og jeg får litt dårlig samvittighet. I naturen kan du gå helt i eget tempo, og det er ingen som bryr seg, og så får treningsstudio være for de som liker det, selv om jeg også har fått meg et abonnement der.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Jeg er ikke glad i tanken på å tvinge noen til å gjøre noe. Man må få folk til å se alt det positive man opplever; at man kan ta med seg niste eller sjokolade, sånn at det blir litt kos, i tillegg til at man er fysisk aktiv. Man må få folk til å se at det ikke handler om å være først oppe på toppen, eller om å gjøre å være raskest mulig ferdig, men at det kan være kos.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Det kan være lettere om du tar med deg en liten belønning. Dørstokkmila er lang til du faktisk kommer deg ut.

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?

Det kan godt hende at vi skal prøve å få det til, det er jo innspurten i valgkampen.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen