vofs
vofs

Glimt fra en vandretur i Troms

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

NYT HØSTEN PÅ LAVBUDSJETT: Inga Skarseth går på folkehøyskole i Troms. Da hun og klassevenninnene fikk bestemme turen selv, tok de med seg tre Alaska-huskyer på en tre-dagers vandring i fjellet.

Inga Skarseth går på folkehøyskole i Troms. Da hun og klassevenninnene fikk bestemme turen selv, tok de med seg tre Alaska-huskyer på en tre-dagers vandring i fjellet.

Denne turfortellingen er plukket ut som ett av tre vinnerbidrag i Norsk Friluftslivs konkurranse «Nyt høsten på lavbudsjett». Her ba vi dere sende inn fortellinger og bilder som viser at store naturopplevelser ikke trenger å koste mye. Vi håper vinnerbidragene kan inspirere flere til å komme seg ut og at du får noen gode tips og triks til hvordan du kan holde kostnadene nede på tur. Bidraget er premiert med en sovepose fra Mammut.

Tekst: Linn Elise Jakhelln / Inga Skarseth
Foto: Inga Skarseth

Fra folkehøgskolen 69 grader nord i Balsfjord kommune i Troms, er det kort vei både til fjells og til havs.

Da Inga Skarseth og klassevenninnene Jenny og Thurid, som alle går på hundekjøring- og friluftslivslinja, fikk i oppgave å planlegge sin egen tur, benyttet de anledningen til å dra på en tre-dagers vandring i fjellene.

turen

Toro-retter og tubeost

Turmat trenger ikke å koste all verden. Inga forteller at de i planleggingsfasen tok et bevisst valg om å holde matutgiftene på turen lave.

– Vi gikk for gryteretter fra Toro til middag to av dagene. Dette er billig og godt. For å få en mer mettende rett, tilsatte vi litt kjøtt. I tillegg til at vi kokte ris og potetmos på primusen, forteller hun.

Havregrøt og brød med tubeost ble en mettende og rimelig løsning til frokost og lunsj.

Utfordret kropp og hode

Turen startet med en nokså tung og vindfylt etappe opp til fjelltoppen Skolten.

hund

– Da vi kom oss ned fra fjellet var vi veldig fornøyde med etappen vi hadde lagt bak oss. Vi var også enige om at det hadde vært en fin første dag, hvor vi hadde fått utfordret oss både fysisk og psykisk, forteller Inga.

Da mørket falt på, slo de leir i tremannsteltet. Hundene holdt vakt utenfor.

tur

Fant desserten i villmarken

Den andre dagen gikk gruppa en lettere etappe, hvor veien gikk over en myr. De kom nokså tidlig fram til stedet de hadde planlagt å slå leir.

– Vi fikk god tid til å fyre opp bål nede ved elven, grille pølser og plukke masse gode blåbær før det ble mørkt. Blåbærene moste vi med skje og tilsatte sukker som vi hadde med. Det smakte himmelsk etter en lang dag i villmarken, forteller Inga.

baer

Den siste turdagen kom gruppa seg et godt stykke oppover mot Kvannfjellet, men måtte etter hvert snu på grunn av både vinden og mas fra hundene, som hadde fått ferten av sauene i området.

– Da vi slo leir ut på ettermiddagen ved et fint vann, var vi både slitne og fornøyde. Vi fikk plukket enda mer blåbær, som vi denne gangen varmet opp i stedet for å spise kalde. Siden temperaturen hadde krøpet litt nedover var det ekstra godt med varme bær, sier Inga.

vann

Henter energi rundt bålet

– Å vandre på tur i Norge er en fantastisk opplevelse, sier Inga.

Utsikten fra fjellene. Det nydelige kveldslyset mens man sitter ute og koser seg rundt et varmt bål. Det er opplevelser hun ikke glemmer.

– Det beste ved en slik tur er følelsen når man sitter rundt bålet om kvelden. Det begynner å bli mørkt, jeg er passe sliten etter å ha gått langt, men jeg får raskt opp energien igjen ved å spise en god og varm middag og drikke kakao, smiler hun.

– Etter maten er det bare å krype ned i soveposen og snart sover jeg som en stein.

 

Del denne artikkelen