– Gleden ved å være i naturen må gis videre

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Synne Kvam, Privat

Høyres Lene Westgaard-Halle vil at gleden ved å være i naturen skal gå i arv til kommende generasjoner. Personlig tror ikke stortingspolitikeren at hun hadde klart å jobbe så mye som hun gjør, hadde det ikke vært for det naturen gir henne på fritiden.

Hva betyr friluftsliv for deg?

-For meg betyr friluftsliv mye. Det har sikkert litt med å gjøre at jeg bor på gård i Vestfold, midt i kyststien, med masse fantastiske turområder i nærheten, og dermed lav terskel for å nyte naturen. Men jeg vokste opp i Drammen, og der brukte vi også nærområdet og marka mye. For meg er nok friluftsliv mye familie, jeg har mange gode minner med foreldre og besteforeldre fra fine turer. I tillegg kjørte jeg aktivt alpint da jeg var yngre, og var så heldig å få reise til mange fantastiske steder i fjellene, som samtidig ga naturopplevelser jeg aldri kommer til å glemme, sier Lene Westgaard-Halle.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

–  Jeg liker veldig godt variasjon, liker å være på nye steder. Jeg er veldig glad i fjellet, sikkert fordi jeg var alpinist, det er noe majestetisk, mektig og bestandig over det som appellerer veldig til meg. Jeg er veldig glad i fjellet i Sør-Norge, alle områder der det er alpinbakker har jeg jo besøkt, og da gikk vi også samtidig mye i fjellet. I oppveksten brukte vi sommeren i Lom og på Juvassbreen, som er et fantastisk område.

– Jeg er også veldig glad i Rondane, det er noe urnorsk over de fjellene, og jeg har fine minner derfra. Og maleriet «Vinternatt i Rondane» har alltid vært en favoritt. I dag har vi hytte på Haglebu i Sigdal, og vi har vært mye i fjellet der. Jeg går mye med faren min, og har alltid vært mye i naturen med ham. Han er blind, men opplever likevel mye i naturen, selv om han ikke ser, så er det mange sanser å bruke til å ta inn naturen. Det eneste som er kjedelig ved å gå med ham, er at han er mye sprekere enn meg, forteller Westgaard-Halle.

Har du noen gang overnattet ute?

– Jeg overnattet vel sist ute i sommer. Jeg hadde et par fridager før valgkampen begynte for fullt, og da var jeg på padletur.. I Vestfold kan man padle fra øy til øy, og det er også godt tilrettelagt for det med egen padleled, det er virkelig å anbefale

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

– Det må bli den siste overnattingsturen jeg hadde med kajakk i Vestfold-skjærgården. Det var en fantastisk sommerdag ute på øyene utenfor Nøtterøy, med nydelig solnedgang, måneskinn og en like vakker soloppgang.

– Jeg så heldig at jeg bor midt i skjærgården i Vestfold, og etter at mannen min og jeg kjøpte oss kajakk for en del år tilbake, har det blitt mange turer med dem. Det å padle kajakk er veldig annerledes enn å være ute i båt, i kajakk sitter man så nær alt og ser ned på havbunnen. Man får en helt annen ro over seg i en kajakk enn i en båt, sier Westgaard-Halle, som sitter i energi- og klimakomiteen på Stortinget.

Hva gjør disse opplevelsene med deg? Og hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

– Det gir en veldig viktig balanse til livet her på Stortinget og hverdagen, naturen holder meg jordet og senker pulsen veldig. Jeg tror ikke jeg hadde klart å jobbe så mye som jeg gjør hadde det ikke vært for det naturen gir meg på fritiden.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

– Jeg syns dere gjør en god jobb allerede, vi nordmenn er glade i naturen. Det viktigste mener jeg er å gi den gleden videre i arv til de neste generasjonene. At barn og unge som vokser opp i Norge i dag får oppleve den flotte naturen vår på en måte som engasjerer dem. Jeg tror med fordel mange unge hadde hatt godt av noen timer vekk fra dataskjermen, sier Høyre-politikeren.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

– Jeg tror på å vise hvor enkelt det kan være. Man trenger ikke være «trugetråkker» eller villmarkens sønn. Snør på deg et par gode sko og gå en tur i skogen i nærheten av der du bor. Det er jo så moderne med «mindfullness» og annet, og folk betaler i dyre dommer for kurs og opplevelser. Jeg tror flere hadde opplevd det samme gjennom bare en kort gåtur i naturen nær der de bor.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

– Ja, Træna på Helgelandskysten. Jeg har reist mye rundt omkring i verden, men jeg tror Træna er det aller vakreste stedet på jord. Mormor er fra Træna, og jeg er helt forelsket i den øya. Fjellene som dramatisk stuper ned i havet på den bittelille øya Sanna er helt nydelig. Ta fergen ut fra Sandnessjøen, ta med deg en kajakk, eller lei en på Træna Rorbuferie, og padle rundt i øyriket der ute. Jeg tror det er den råeste naturopplevelsen som finnes.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september 2018?

– Det er så langt frem i tid at det vet jeg ikke ennå, men det blir nok mange turer før det.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen