barnehage
barnehage

Dette kan dere gjøre med barna i Friluftslivets uke

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Johnny Vaet Nordskog

I Friluftslivets uke 1. – 9. september 2018 inviteres hele Norge til å bli med ut i naturen. Her får din barnehage tips til morsomme aktiviteter dere kan gjøre denne uka.

1. Ta i bruk det nye opplegget til Naturpilotene «Naturen som læringsarena»

Nasjonalt kunnskapssenter for barnehager har i samarbeid med Private barnehagers landsforbund (PBL) og Norsk Friluftsliv utarbeidet en oversiktlig brosjyre med mange gode tips til aktiviteter som kan gjennomføres i Friluftslivets uke. Her finner dere også spennende og enkle oppskrifter på turmat fra hele verden. Alle aktivitetene i brosjyren er knyttet opp mot den nye rammeplanen for barnehager, og hentet fra de nasjonale sentrene og helsedirektoratets retningslinjer innenmat og måltid.

Brosjyren finner du her.

2. La barna bli «Naturvakter»

Gjennom dette morsomme og enkle opplegget for barnehager lærer barna om naturen og allemannsretten. Naturvakt starter med at barna får et brev fra Ugla. Ugla bor høyt oppe i et tre nær barnehagen, og han inviterer barna til å bli hans «Naturvakter». Dette er begynnelsen på et eventyr der barna må ut i naturen for å gjennomføre en rekke oppgaver. Målet er å vise Ugla at de forstår hva man kan og ikke kan gjøre når man ferdes i naturen, slik at de kan lære dette videre til voksne og andre barn.

Naturvakt er utarbeidet av Norsk Friluftsliv. Opplegget finner du her: https://naturvakt.no/

3. Smak på naturen – et opplegg fra Miljødirektoratet

Undervisningsopplegget «Smak på naturen» fokuserer på allemannsretten som et fellesgode gjennom aktiviteter som bærplukking og kjennskap til enkeltarter. Barnehagebarn fra 4 års alder og skolebarn opp til 4. klasse skal få en begynnende forståelse for betydningen av en bærekraftig utvikling.

Det er blitt utviklet ulike aktivitetsark. Arkene kan fritt lastes ned til bruk i barnehage og skole. Arkene er ikke differensiert etter barnehage og skole, men vil likevel passe ulike aldersgrupper eller ferdighetsnivå.

Les mer om opplegget og last ned aktivitetsark og plakater her.

 

turorientering

KART OG KOMPASS: Gjennom turorientering lærer barna å orientere seg i naturen. Foto: Eivind Tonna, Norsk Orientering

4. Turorientering eller naturbingo

Alle barn elsker skattejakt. I turorientering henger det poster ute hele sommeren, med varierende vanskelighetsgrad. Her får barna mulighet til å gå på en spennende «jakt», samtidig som de opplever naturen. Dette er en artig aktivitet for barna, hvor de også kan få prøve seg på kart og kompass.

Deres nærmeste turorienteringsløype finner dere her: turorientering.no

Finnes det ingen turorienteringsløype i nærheten av barnehagen, kan naturbingo være et godt alternativ! La barna sette opp dyr og planter det er sannsynlig at man kan se på et bingobrett, og la dem gå og lete i naturen for å se om de får bingo.

5. Helt på bærtur

Lær barna å høste av naturen! Høsten er en perfekt årstid for å gå ut og finne sin egen mat ute i skogen. Hvorfor ikke arrangere en blåbærtur med barna denne uka? Bær kan plukkes i det meste av kopper og bokser. Får dere en fin fangst kan dere ha selv-plukket syltetøy til lunsj! Og er det noen av de ansatte som har kunnskap om sopp, så går det jo også an å se om dere finner noen spiselige sopper på turen?

tur

BLÅBÆRTUR: Lær barna å høste av naturen! Foto: Johnny Vaet Nordskog

6. Turmat fra hele verden

Har dere vært på bær- eller sopptur og høstet av naturens spiskammer – hva med å benytte anledningen til å lage noen nye og spennende retter? Frister det med blåbærkrem fra Alpene eller hva med en deilig slovensk kantarellsuppe? Mat er noe alle kulturer har felles. Uansett hvor i verden man kommer fra, så spiser man mat. La dere inspirere av initativet Turmat fra hele verden til å gi barna gode turopplevelser, samtidig som de lærer om andre kulturer!

Oppskriftene finner du her: http://www.turmat.no/

Les mer om Friluftslivets uke.

Del denne artikkelen