Friluftslivspris til Nasjonalt Pilegrimssenter

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Nasjonalt Pilegrimssenter er tildelt den Norske Friluftslivsprisen for 2011. Juryen legger blant annet vekt på at senteret er en samlende institusjon i arbeidet med tilrettelegging for pilegrimsvandring i Norge. Juryen er også tydelig imponert over det store og langsiktige arbeidet som er utført langs pilegrimsleia gjennom 20 år. – Friluftslivsprisen er derfor også en anerkjennelse… Read more »

Nasjonalt Pilegrimssenter er tildelt den Norske Friluftslivsprisen for 2011. Juryen legger blant annet vekt på at senteret er en samlende institusjon i arbeidet med tilrettelegging for pilegrimsvandring i Norge.

Juryen er også tydelig imponert over det store og langsiktige arbeidet som er utført langs pilegrimsleia gjennom 20 år.

– Friluftslivsprisen er derfor også en anerkjennelse til de mange som både gjennom frivillighet og gjennom sitt arbeid har gjort en innsats for pilegrimssaken, heter det i en pressemelding fra prisgiverne Direktoratet for Naturforvaltning, Friluftslivets fellesorganisasjon, Helsedirektoratet og festivalen «Friluftsliv for alle».

 

Pilegrimsidéen og friluftslivets kjerneverdier står nær hverandre. Det handler om å oppsøke naturen for å komme nær en mer tidløs dimensjon enn den vi lever i til hverdags. Det handler om nær kontakt mellom seg selv og naturen. Det handler også om fornemmelse av noe stort og ufattelig bakenfor alle verdens ord. Både naturvandreren og pilegrimen stemmes til ydmykhet overfor Skaperverket.

 

Juryen vektlegger at det er etablert milevis med pilegrumsruter i Norge og Sverige med Nidaros som mål. Det norske pilegrimskonseptet bygger på det europeiske, men med norsk friluftslivstilnærming. Mens pilegrimsvandringer i Sør-Europa ofte er preget av landeveier og komfortable overnattingssteder, er den norske vandringen enklere og mer naturnær. For enkelte europeiske pilegrimer har det vært en overraskelse at vandringen til Nidaros medfører å bli «blaut på beina». Slik er det norske pilegrimsarbeidet en døråpner for det enkle friluftslivet også internasjonalt.

 

Ved tildelingen av Friluftslivsprisen ønsker juryen å anspore til videre innsatse for å styrke arbeidet med å utvikle pilegrimsrutene. I vår turbulente verden er vi alle pilegrimer.

 

Prisen deles ut under festivalen på Raufoss fredag den 26. august.

 

Kontaktpersoner:

Øystein Dahle, juryens leder – tel.: 957 55 941

Arne D. Danielsen, juryens sekretær – tel.: 901 54 214

Del denne artikkelen