Friluftsliv i nærmiljøet viktig

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

-Det fine med friluftsliv er at alle kan gjøre det. Å rusle en tur i nærmiljøet kan gi like store naturopplevelser som mer krevende turer langt unna bebyggelse, sa Tine Sundtoft i sin åpningstale på Friluftslivets dag 2014. Tusenvis av barn og voksne var med på årets store aktivitetsdag på Sognsvann i Oslo. Klima- og miljøminister… Read more »

-Det fine med friluftsliv er at alle kan gjøre det. Å rusle en tur i nærmiljøet kan gi like store naturopplevelser som mer krevende turer langt unna bebyggelse, sa Tine Sundtoft i sin åpningstale på Friluftslivets dag 2014. Tusenvis av barn og voksne var med på årets store aktivitetsdag på Sognsvann i Oslo. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft åpnet Friluftslivets uke, og stilte deretter opp i «bålfyringsduell» mot Ramus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne.

 

Friluftsliv er en viktig kulturarv

-Friluftslivet en viktig del av den norske kulturarven og den norske nasjonale identiteten. Og det er tuftet på det vi kaller allemannsretten. Det er den som gir oss lov til å ferdes fritt i utmarka. Den vil regjeringen verne om, understreket Sundtoft.

 

Spennende nærmiljø!

19 forskjellige aktører fra frilufts-Norge stilte med et stort spekter av friluftsaktiviteter for store og små, og det ble servert både reinsdyrwok, pølser og bålkaffe til de frammøtte. Deltakerne fikk prøve et hav av forskjellige friluftsaktiviteter, som å padle en tur på Sognsvann, prøve hundekjøring med vogner, prøve sommerski, lære førstehjelp, prøve fiskelykken, bli med på skattejakt, prøve orientering, gå på sopptur, delta i natursti, turmarsj og mye mer.

 

Glad for å se mange barn

– Lek i naturen gjør oss glade. Det gir overskudd. Og barn som blir tatt med ut i skog og mark – som får oppleve gleden ved å være i naturen – de tar med seg dette gjennom hele livet. Slik kan friluftsliv bli en livslang kilde til livskvalitet og god helse. Jeg har selv gode minner fra bading her på Sognsvann fra Osloturer i barndommen, fortalte Sundtoft.

 

Friluftslivets år 2015
– Friluftslivets år i 2015 skal bli et løft der hovedmålet er å få enda flere til å drive med friluftsliv jevnlig. Året skal prioritere barn og unge, sier Sundtoft. I tillegg til å ivareta områder for friluftsliv, må vi hele tiden også gi barn og unge kunnskap om hvilken kilde til glede og livskvalitet som ligger i friluftsliv. Derfor er  friluftsliv og læring i naturen i skolen veldig viktig.

 

Bålduellen endte uavgjort
Klima- og miljøminister Tine Sundtoft stilte også til «friluftsduell» mot Miljøpartiet De Grønnes Storingsrepresentant Rasmus Hansson. Duellen gikk ut på å få fyr på hvert sitt bål – på kortest mulig tid. Med god hjelp fra speiderne ble begge bålene fyrt opp på rekordtid – og duellen endte til slutt uavgjort.

 

Friluftslivets dag på Sognsvann markerte starten på Friluftslivets uke, som feires i hele Norge.

Her kan du lese talen til Tine Sundtoft: Kjære friluftsvenner

 

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft klarte å få fyr på bålet, og bålduellen mellom Rasmus Hansson og Tine Sundtoft endte uavgjort.

Del denne artikkelen