Fem tips til god og enkel mat på bål

Publisert – Sist oppdatert 03.03.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: mrandmrsbushcraft

Vi har samlet fem enkle og bålvennlige oppskrifter, som garantert vil skape god stemning rundt bålet.

Den 15. september ble det generelle bålforbudet opphevet, noe som betyr at det igjen er lov å tenne bål i utmark. Så lenge man har godt med varme klær, er det å samles rundt et bål noe av det hyggeligste som finnes nå på høsten. Med litt forberedelser hjemme, kan dere også trylle fram lekker mat på bålet.

– Den beste turmaten gjør mer enn å bare holde dere gode og mette, den skal også være en god stemningsskaper. Det finnes så mye annen spennende turmat enn svette brødskiver eller grillpølser, sier Tonje Refseth, som leder prosjektet Turmat fra hele verden.

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv med hensikt å få flere mennesker ut i naturen gjennom gode mat- og turopplevelser.

– Det å lage mat på bål er faktisk ganske enkelt, så lenge du er godt forberedt. Har du med deg aluminiumsfolie og litt olje eller smør, er det bare fantasien som setter grenser for hva du kan pakke inn og steke rett på bålet, sier Refseth.

 

Her er fem spennende oppskrifter dere kan prøve i høst:

For å se oppskriftene i sin helhet må du klikke på lenkene under.

Havets skattekiste

laks

SUNT OG ENKELT: Laks, sei eller annen fisk er enkel å steke på bål, så lenge du pakker den inn i folie. Foto: KFUK-KFUM Speiderne

Dette er en sunn, smakfull og enkel rett, som kan varieres i det uendelige. Konseptet er enkelt: Hakk fisk og grønnsaker i passe store biter, dryss med soyasaus og olje. Så er det bare å pakke hele kalaset inn i folie og slenge det på bålet. Etter ti minutter har du en sunn og deilig middag!

Her er det brukt laks og sei, men du kan også bruke andre fisketyper. Retten kan også enkelt gjøres vegetarisk, ved å for eksempel bytte ut fisken med sopp, tofu, eller flere grønnsaker. Ønsker du en mer spicy variant, kan du drysse litt hakket hvitløk og chili over før steking. Du kan også gjerne tilsette frisk koriander ved servering.

Tacobaguette

tacos

POPULÆRT BLANT DE SMÅ: Fredagens taco-rester gjør seg godt i en baguette på bålet dagen etter. Foto: Turkokken.no

De fleste liker taco. I denne oppskriften har den populære retten fått en litt ny vri, hvor tacoshell og lefser er byttet ut med en baguette.

Her er det brukt kjøttdeig som tacofyll, men retten kan også enkelt gjøres vegetarisk ved å bruke for eksempel bønner eller sopp. Baguetten toppes med ost og tacochips, før den pakkes inn i folie og legges på bålet. Har du rester fra fredagens tacomiddag er dette også en super måte å få brukt dem opp på.

Fiskespyd

spyd

NOE FOR ALLE: En fordel med grillspyd er at man selv kan velge hva man vil ha på. Foto: Fiskesprell/Studio Dreyer Hensley

Det er morsommere for barna å spise fisk når den kommer på et spyd. I denne oppskriften har fisken fått følge av ferdigkokte potetbiter, paprika, squash og cherrytomat. Du velger selv om du vil kutte opp ingrediensene på forhånd eller gjøre dette ute.

Når ingrediensene er ferdig kuttet, kan alle få lov til å komponere sitt eget fiskespyd. Ferdige spyd pensles med litt olje, og stekes på rist på bålet.

Kan nytes rett fra spydet, eller serveres i en tortillalefse med litt rømme til.

Bushcrafts bannock-brød

broed

EKTE KOSEMAT: Skotsk klassiker med en forlokkende, søt vri. Foto: Mr_and_Mrs_Bushcraft

Bannock er en tradisjonell skotsk brødkake som både kan lages i ovn eller stekepanne. Alt du trenger til det som må være verdens enkleste brød på bål, er mel, bakepulver, sukker, salt, vann og litt smør til steking.

Brødet kan smakssettes med ulike typer krydder eller fyll. I denne varianten er brødet er fylt med sjokoladepålegg før steking. Bannock-brød egner seg godt både som dessert eller lunsj på bålturen.

Stekt banan med daim

banan

ENKEL DRØMMEDESSERT: Banan fylt med daim gjør seg fantastisk godt på bål. Foto: Utpaaturmedprimus.no

Er du på utkikk etter en enkel og god turdessert som krever minimalt med forberedelser? Til denne søte drømmen trenger du kun to ingredienser – nemlig banan og Daim-sjokolade.

Mange har nok gode minner fra å spise grillet banan med sjokolade. Med denne vrien får du i tillegg en deilig og knasende karamell, som gjør seg godt mot den myke bananen. Nam!

Les mer: Dette er grill- og bålvettreglene

Del denne artikkelen