Fem tips som gir finere turbilder

Publisert – Sist oppdatert 03.03.2021
Tekst: Synne Kvam, Bjørn Tore Moen – Foto: Bjørn Tore Moen

Friluftsfotograf Bjørn Tore Moen får stadig oppmerksomhet for sine bilder fra turer rundt om i Norge. Her deler han sine fem beste tips til hvordan du kan komme hjem med enda finere turbilder.

Friluftsentusiasten, fotografen og telemarkingen Bjørn Tore Moen deler stadig nye blinkskudd med sine mange tusen følgere på sin Instagram-konto. Bildene hans kan få alle og enhver til å drømme seg bort til et liv uten kontormas, men kun fylt med turer i vakker norsk natur.

Moen deler fem tips til hvordan du kan ta finere turbilder. 

– Trenger ikke dra langt

– Hei, jeg heter Bjørn Tore Moen og kommer fra Notodden i Telemark. Det jeg liker best er når jeg kan være på tur eller holde på med aktiviteter utendørs. Ved å fotografere og fange stemningene på turene, prøver jeg å vise at man slettes ikke trenger å gå eller dra langt for å finne de store naturopplevelsene. Ofte kan disse turopplevelsene ligge rett utenfor døren, der hvor du bor. Jeg håper at noen av tipsene nedenfor kan inspirere og gjøre at du kommer hjem med ennå bedre bilder fra neste tur, forteller Bjørn Tore Moen.

bt moen

Kamerautstyr

«Det beste kamera er det du har med deg». Det hjelper ikke med det beste speilreflekskameraet om det alltid ligger hjemme. Bruk det kamerautstyret du har og bli god med det. I dag har «alle» en mobil som tar veldig bra bilder.

snapchat

Bruk lyset

Lyset kan ha alt å si for å skape en stemning i bildene. Lyset er ofte finest rundt soloppgang eller solnedgang da solen står lavt på himmelen, skaper lange skygger og det er mer farger i landskapet og på himmelen. Personlig er jeg veldig glad i motlys, dette skaper en varm og magisk stemning.

lyset

Komposisjon

Komposisjon er et stort tema som burde fått en egen artikkel. Men skal prøve å korte det ned til kun et par tips. Komposisjon handler om hvordan bildet er bygget opp og hvordan seeren leser bildet. Før du tar bildet bør du tenke hva som er hovedmotivet i bildet, hvordan dette blir plassert i bildet kan ha mye å si.

 

komposisjon

Tilfør bildet det lille ekstra ved å legge inn et element som for eksempel en person, telt eller hus. Dette er med på å få frem proporsjonene ennå bedre også skaper det litt mer liv og nærhet i bildet.

The Rule of Thirds: Ved å dele opp bildet som over får man 9 like bokser laget av 2 horisontale og 2 vertikale linjer. Ved å plassere elementer på disse linjene eller der hvor linjene krysser, gjør at bildet er balansert og behagelig for øyet å se på. Prøv å unngå å ha elementer i senter av bildet, med unntak av når det er symmetri, da fungerer det utmerket!

Ryddig bilde: Prøv å ha så få forstyrrende elementer i bildet som overhode mulig. Ting som får fokuset bort fra selve motivet bør man prøve å unngå å ha med.

Perspektiv

perspektiv

 

Lek med perspektiver, beveg deg høyt og lavt, frem og tilbake, noen skritt til siden eller snu deg helt rundt. Dette kan endre et bilde totalt og du vil se at du kan ta svært forskjellige bilder av samme motiv bare ved å bevege deg litt. Tenk utenfor boksen og prøv å ta et bilde fra en ny vinkel enn det som er gjort tidligere.

Lyst på mer turinspirasjon? Sjekk ut Bjørn Tore Moen sin YouTube-kanal her.

Etterbehandling

Har du noen gang kommet hjem etter tur med den mest magiske solnedgangen du kan huske, også har du sett på bildene og de er ikke i nærheten av slik du husker det? Det er fordi kamera ikke er like bra som våre egne øyne. Og det er her etterbehandling av bildene kan hjelpe på å få frem det lyset og de fargene slik du husker de. Etterbehandling av bildene blir av noen kalt for juks og er derfor et litt tabubelagt tema hos noen. Men sannheten er at nesten alle gjør det. Det er her man kan tilføre bildet en følelse og signatur som kjennetegner fotografen.

Det finnes et hav av programmer som gjør denne jobben, både til PC/Mac eller mobil. Personlig er jeg veldig glad i Adobe Lightroom og Adobe Photoshop, disse får man også på mobil og fungerer utmerket når man er ute på tur.

Om du synes det blir dyrt med Adobe sine programmer, så finnes det flere gratis alternativer som også er veldig bra. Til PC/Mac er det et program som heter Gimp som skal være veldig bra og på mobilen har du den innbygde redigeringsappen, Instagram, Snapseed, Afterlight og Camera+ for å nevne noen.

Det som er gjort med dette bildet under er at jeg har øket fargemetningen, gjort bildet litt mørkere og skarpet det opp:

 

 

Bildet før redigering.

telt etter

Bildet etter redigering.

 

Sjekk ut mer av Bjørn Tore Moen sitt arbeid her:
Instagram
Facebook
Hjemmeside
YouTube

Del denne artikkelen