Fem sykkelturer til norgesferien

Publisert – Sist oppdatert 09.09.2020
Tekst: Øyvind Wold – Foto: Øyvind Wold

En sykkeltur er den perfekte måten å oppdage Norge på, og her er tips til fine turer for alle nivåer.

Sykkelen gir lang rekkevidde, frisk luft og en gyllen mulighet til å prøve ut småveier, blindveier eller fjellveier bilister flest ikke finner, eller ferdes på. Med litt planlegging, sykler i god stand og helt normal form, kan man få storslagne naturopplevelser fra sykkelsetet. Her er noen tips til hvordan du forbereder turen. Og kanskje noen av turforslagene lenger ned frister?

Med enkle forberedelser kan alle dra på tur

Du trenger verken særlig god form eller en fancy sykkel for å kunne legge ut på sykkeltur i Norge. Med et tempo du er komfortabel med, er dagsetapper på rundt 30 til 40 kilometer helt realistisk, også for ganske utrente. Om du har med nok mat, regntøy, lappesaker og nok luft i dekket, kommer du veldig langt med tanke på utstyret. Er du usikker på om sykkelen holder mål teknisk sett, lever den gjerne inn på verksted for en sjekk/overhaling, så har du større sjanse for en vellykket tur.

Skal du til fjells eller et stykke utenom tettsteder bør du sjekke hva som finnes av matbutikker og servicetilbud på forhånd. Skaffer du deg et turkart/sykkelkart over området du vil utforske, står det som regel avmerket symboler for overnatting, servering, severdigheter, badeplasser, etc. på kartet.

Turtips for ulike nivå

Her er noen turtips, fra 12 til 74 kilometer lange, og fra ganske lett opp til noe krevende. Bakkene er noen steder litt seige, for eksempel på Peer Gynt-veien mellom Espedalen og Gausdal. Men de er ikke verre enn at aller fleste vil klare turen, selv om de kanskje av og til må trille litt. Og husk; på den andre siden kommer det alltid nedoverbakker!

Turene er satt opp i rekkefølge etter vanskelighetsgrad, med de letteste først.

Øyvind Wold

SYKLIST OG FORFATTER: Øyvind Wold arbeider i Syklistenes Landsforening med prosjekter rundt fritidssykling og sykkelturisme. Han skriver også artikler for sykkel- og friluftsmagasiner, samt bøker.

Oslo – Storøyodden badeplass

Startpunkt/sluttpunkt: Rådhusplassen, Oslo/ Storøyodden, Snarøya

Distanse: 12 km
Antatt tid: Ca. 40-50 minutter, en vei
Underlag: Ca. 90 % asfalt, 10 % grusvei
Vanskelighetsgrad: Svært lett
Kan passe for: De fleste, inkludert familier med barn fra 9-10 år
Anbefalt sykkeltype: Alle typer kan brukes
Digital kartlink til rute

Utfordringer: Noe trafikkstøy fra E18, flere lavtrafikkerte veier må krysses via fotgjengerfelt

Highligts: Det er langt å sykle fra Oslo til sørlandet, men du trenger ikke sykle mer enn rundt tre kvarter fra Rådhusplassen før du kommer til et stort bilfritt grøntområde med flere flotte strender. Storøyodden og deler av Snarøya er blitt et stort parkområde med både asfalterte sykkelveier og gruslagte turstier, grillplasser, kafeer, skulpturer, treningsapparater og et stort fugletårn. Gjennom området renner en kunstig elv, og det er anlagt små åser og fine dammer. Storøyodden er en bynær idyll, og det er vanskelig å tro at dette faktisk var landets mest støyende plass. Fornebu flyplass ble lagt ned i 1998.
Man sykler på separat gang- og sykkelvei hele turen.

Syklist på Fornebu

FORNEBU: Ute på Fornebulandet, bare en kort sykkeltur fra Oslo sentrum, er det flotte sykkelveier, parker og landlige omgivelser. Foto: Øyvind Wold

Glommastiens østside

Fredrikstad – Sellebakk – Moum – Sarpsborg

Startpunkt/sluttpunkt: Fredrikstad stasjon/Sarpsborg stasjon

Distanse: 19 km
Antatt tid: Ca. 1,5 -2 timer
Underlag: Ca. 40 % asfalt, 60 % grusvei/turvei/bred tursti
Samlet stigning: 140 hm.
Vanskelighetsgrad: Lett, lengre stekk svært lette
Kan passe for: De fleste, inkludert barn fra 10-11 år
Anbefalt sykkeltype: Alle slags sykler
Digital kartlink til rute

Utfordringer: Dersom du ikke har kart må du passe på å følge med på skiltingen/merkingen for å finne veien.

Highlights: En lett, artig og overraskende variert tur som krever lite planlegging for å kunne gjennomføres. Fra Fredrikstad stasjon sykler man ned til Glomma og tar en av landets korteste fergeturer over elva for å begynne turen ved vollene ved Gamlebyen. Turveien går gjennom skogholt, forstadsbebyggelse, eldre villastrøk, industri, kulturlandskap, marinaer og flere fine grøntområder. Man sykler like ved elva mesteparten av turen. Flere grillplasser og rasteplasser underveis. Det er også satt opp diverse plakater om den nære industrihistorien i nedre Glomma-regionene. Denne turen gir mye opplevelse pr. kilometer!

Rasteplass langs Glomma

LANGS GLOMMA: Det er mange idylliske steder å ta en pause på sykkelruten mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Foto: Øyvind Wold

Andøya fra nord til sør

Andenes – Bleik – Stave – Nordmela – Nøss – Bjørnskinn – Risøyhamn

Startpunkt/sluttpunkt: Andøya havn/ Risøyhamn

Distanse: 60 km
Antatt tid: To dager i rolig turtempo
Underlag: Asfalt
Samlet stigning: 350 hm
Vanskelighetsgrad: Lett, med flere svært lette strekk
Kan passe for: De fleste, inkludert turvante barn fra 11-12 år
Anbefalt sykkeltype: Alle slags sykler kan brukes
Digital kartlink til rute

Utfordringer: Det er få servicetilbud underveis, og veien er veldig eksponert om det skulle begynne å blåse.

Highligts: En av de mest attraktive og lettsyklede turene i Nord-Norge! Veien på vestsiden av øya går til dels veldig tett på havet, og i lange strekk nesten uten bebyggelse. Man vil oppleve spisse tinder, rullesteinstrender, digre myrer og innimellom lekre hvite strender. Svært lite biltrafikk er et ekstra pluss med denne turen. Den eneste merkbare motbakken er sør for Bleik, der man stiger omtrent femti meter. Fra Risøyhamn møter man mer biltrafikk, og her kan du eventuelt velge å ta buss eller hurtigrute videre sørover til Stokmarknes (flyplass), eller tilbake til utgangspunktet Andenes. Muligheter for å gå flere merkede toppturer fra Bleik eller Stave, til utsiktstopper på rundt tre-fire hundre meters høyde.

En strand på Andøya i Nord-Norge

VAKRE NORD-NORGE: Kritthvite strender og høye fjell; du sykler i vakre omgivelser på Andøya. Foto: Øyvind Wold

Kupert rundtur fra Hafjell

Pellestova – Hita seter – Rognhaugen – Augsætra – Hornsjø – Reina – Pellestova

Startpunkt/sluttpunkt: Pellestova kafe, Hafjell, 985 moh.

Distanse: 45 km
Antatt tid: Ca. 3,5 – 4,5 timer i turtempo
Underlag: Ca. 95 % grusvei, 5 % kjerrevei
Samlet stigning: 760 hm
Vanskelighetsgrad: Middels krevende
Kan passe for: Sykkelvante voksne, sykkelvant ungdom fra 13-14 år
Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel eller hybridsykkel med litt brede dekk
Digital kartlink til rute

Utfordring: Fra Steinmyrhaugen mot Rognhaugen møter man rundt to kilometer med kjerrevei, denne kan være gjørmete og sugende å sykle om det har regnet. En rekke halvlange stigninger på runden senker gjennomsnittsfarten på turen.

Highlights: En fin fjellrunde i Hafjell-Øyerfjell-området, der en stor del går over tregrensen. Turen går på veier med lite eller ingen biltrafikk, også få hytter. Kjerreveien over Bottrudhaugen gir variasjon med lett og kul terrengsykling. Fra Høghaugen ved Gullbringen kommer det over en mil (!) med mer eller mindre sammenhengende nedoverbakker. Servering på Hornsjø hotell, etter 31 km.

Syklist på fjellvei

FLOTT SYKKELOMRÅDE: Hafjell- og Øyerområdet er godt tilrettelagt for sykkelturer. Foto: Øyvind Wold

Peer Gynt-veien Espedalen – Gausdal

Ruten – Fefor – Gålå – Fagerhøy – Skei – Segalstad bru

Startpunkt/sluttpunkt: Ruten fjellstue, Espedal/ Segalstad bru, Gausdal

Distanse: 74 km
Antatt tid: To til tre dager i turtempo
Underlag: Ca. 40 % asfalt, 60 % grusvei
Samlet stigning: 1110 hm
Vanskelighetsgrad: Middels til noe krevende
Kan passe for: Sykkelvante voksne
Anbefalt sykkeltype: Terrengsykkel, hybridsykkel, gravelsykkel
Digital kartlink til rute

Utfordringer: Flere merkbare stigninger, for eksempel i starten mot Steinhamrom, fra Lomsetrin til Fefor hotell, og fra Gålåvatn opp til Tåkåstadsætra, som hver stiger rundt 150 høydemeter.

Highlights: Peer Gynt-veien går gjennom det som ofte kalles «den vennlige villmarka», og er en tur alle som liker fjellsykling burde få med seg. Motbakkene oppveies av lange fine og lette strekk gjennom gammelt seter- og kulturlandskap, og en rekke større og mindre sjøer. Utsikt til toppene i Jotunheimen og Rondane. Muligheter for enkle toppturer til fots, for eksempel til Feforkampen (1160 moh.) Om du ønsker å krydre syklingen, er det flere muligheter for å velge alternativ rute for å få med seg kjerreveier-strekninger. Du kan finne fine teltplasser, eller velge på overnatting på hotell eller hytter underveis.

Inspirert?

Her finner du 189 sykkelturer over hele landet, og her finner du hundrevis av sykkelturtips i Oslo-området.

Syklis på Peer Gynnt-vegen

I PEER GYNTS FOTSPOR: Ønsker du en litt mer utfordrende sykkeltur er Peer Gynt-vegen et flott alternativ. Foto: Øyvind Wold

Del denne artikkelen