
Endelig er bærsesongen her igjen! Lurer du på hvorfor du skal gidde å plukke bærene dine selv, når du bare kan stikke og kjøpe dem på butikken? Her får du fem gode grunner.
Det finnes mange gode grunner til at du bør komme deg ut og plukke de små røde og blå smaksbombene før sesongen er omme.
1) Det er gratis
Hvorfor betale i dyre dommer for et lite beger med bær i butikken, når de finnes i hopetall ute i naturen?
Takket være allemannsretten kan du plukke så mye du vil av de kjente favorittene, som blåbær, markjordbær, tyttebær og bringebær, over hele landet.
Bor du i Nordland, Troms eller Finnmark, er det noen steder lagt ned forbud mot sanking av multer. Men uansett hvor du er, gir allemannsretten deg alltid rett til å plukke multer som spises på stedet.
2) Bær er fulle av sunne næringsstoffer
Du har sikkert fått med deg at bær er skikkelige vitaminbomber. Sammenlignet med annen frukt og grønt har de et spesielt høyt nivå av blant annet C-vitamin og antioksidanter, som styrker immunforsvaret og kan hjelpe deg å holde deg ung og frisk.
Visste du at det høye nivået av antioksidanter i blåbær skyldes de blå fargestoffene? Blåbær du finner i skogen har derfor mer antioksidanter fordi de har fargestoffer både inni og utenpå, mens hageblåbærene du kjøper i butikken bare har fargestoffer i skallet.
Også lagring og frakt kan gjøre at næringsstoffene blir redusert. Med andre ord, de sunneste bærene er de du plukker selv.
3) Det er bra for miljøet
Du får ikke tak i stort mer kortreist mat enn den du finner i skogen. Har du tenkt på at fleste bær du finner i butikken i Norge, er importert fra land som Polen, Marokko og Spania. Med andre ord har de reist store avstander før de ender opp i smoothien din. Transport medfører store mengder CO2-utslipp som ikke er bra for planeten vår.
Det er også flere andre miljøfordeler ved å plukke bær i skogen. For eksempel unngår du bruk av engangsemballasje i plast, og du unngår miljøutslippene tilknyttet bærproduksjon, som for eksempel sprøyting og vanning. Det å plukke sin egen mat i skogen, er rett og slett miljøvennlig og smart bruk av ressurser!
4) Det kan virke terapeutisk
I dag, hvor de fleste av oss er vant til å «plukke» maten vår i en hylle på matbutikken, godt innpakket i plast, er det noe eget – og nesten litt eksotisk – med å kunne gå rett ut i skauen og sanke sin egen mat.
En bærtur er en kjempekoselig og behagelig aktivitet, som passer perfekt på en lat søndag, eller som et avbrekk i en hektisk uke. Du velger selv hvor langt du vil gå. Bare husk å ta med en stor boks eller et spann å plukke i.
Her i Norge er vi heldige og kan stort sett gå der vi vil i naturen. Visste du at vi har disse mulighetene er takket være allemannsretten? Det er den som gir oss rett til å gå på tur i skogen, svømme i sjøen og plukke blant annet bær og sopp vi finner i naturen.
5) Det smaker fantastisk
Det aller beste med bærturen er så klart når du kommer hjem og kan nyte fangsten din. Blåbær, bringebær og markjordbær og andre ville bær smaker fantastisk – og kan brukes på mange ulike måter!
Friske bær er deilige som de er, men passer også godt til å pimpe opp en salat, en smoothie eller en frokostblanding. Rører du bærene med litt sukker eller annen søtning, får du et deilig og enkelt pålegg, som egner seg både på brødskiva eller på grøten.
Men vil du ha oppskriften på en perfekt søndag? Da inviterer du med deg gjengen, bestevenninna, kjæresten, pappaen din eller noen andre du er glad i, på bærtur. Og når dere kommer hjem lager dere pai.
Til en klassisk bærpai trenger dere:
Til fyllet:
400 gram bær
100 gram sukker
Til bunnen
200 gram hvetemel
150 gram smør
2 ss iskaldt vann
Sett ovnen på 200 grader. Kna sammen smør og mel, og tilsett til slutt vannet, slik at det blir en jevn deig. Smør en paiform, og klem deigen jevnt utover formen. Til slutt prikker du bunnen jevnt med en gaffel.
Rens blåbærene for stilker, blader og annet rusk, før du heller dem utover bunnen. Mål opp sukker og dryss dette jevnt utover bærene.
Paien stekes midt i ovnen i cirka en halvtime. La den avkjøle seg noe, så fyllet får stivnet litt før du serverer – gjerne med is eller vaniljesaus.
God appetitt – og god bærtur!