Fem gode grunner til å plukke bær

Publisert – Sist oppdatert 18.03.2024

Lurer du på hvorfor du skal gidde å plukke bærene dine selv, når du bare kan stikke og kjøpe dem på butikken? Her får du fem gode grunner.

Det finnes mange gode grunner til at du bør komme deg ut i naturen og plukke de små røde og blå smaksbombene mens de er i sesong.

1) Det er gratis

Hvorfor betale i dyre dommer for et lite beger med bær i butikken, når de finnes i hopetall ute i naturen? Takket være allemannsretten kan du plukke så mye du vil av de kjente favorittene, som blåbær, markjordbær, tyttebær og bringebær, over hele landet.

Bor du i Nordland, Troms eller Finnmark, er det noen steder lagt ned forbud mot sanking av multer. Men uansett hvor du er, gir allemannsretten deg alltid rett til å plukke multer som spises på stedet.

2) Bær er fulle av sunne næringsstoffer

Du har sikkert fått med deg at bær er skikkelige vitaminbomber. Sammenlignet med annen frukt og grønt har de et spesielt høyt nivå av blant annet C-vitamin og andre antioksidanter, som styrker immunforsvaret ditt.

Visste du at det høye nivået av antioksidanter i blåbær skyldes de blå fargestoffene? Blåbær du finner i skogen har derfor mer antioksidanter fordi de har fargestoffer både inni og utenpå, mens hageblåbærene du kjøper i butikken bare har fargestoffer i skallet.

Også lagring og frakt kan gjøre at næringsstoffene blir redusert. Med andre ord, de sunneste bærene er de du plukker selv.

3) Det er bra for miljøet

Du får ikke tak i stort mer kortreist mat enn den du finner i skogen. Har du tenkt på at fleste bær du finner i butikken i Norge, er importert fra land som Polen, Marokko og Spania. Med andre ord har de reist store avstander før de ender opp i smoothien din. Transport medfører store mengder CO2-utslipp som ikke er bra for planeten vår.

Det er også flere andre miljøfordeler ved å plukke bær i skogen. For eksempel unngår du bruk av engangsemballasje i plast, og du unngår miljøutslippene tilknyttet bærproduksjon, som for eksempel sprøyting og vanning. Det å plukke sin egen mat i skogen, er rett og slett miljøvennlig og smart bruk av ressurser!

4) Det demper stress

I dag, hvor de fleste av oss er vant til å «plukke» maten vår i en hylle på butikken, godt innpakket i plast, er det noe eget og nesten litt eksotisk, med å kunne gå rett ut i skogen og sanke sin egen mat.

Visste du at så lite som ti minutter i naturen kan dempe stress? Du velger selv hvor langt du vil gå, bare husk å ta med en stor boks eller et spann å plukke i.

Bilde: En hånd holder frem tre blåbær, den andre hånden har akkurat plukket et fjerde blåbær. I Hjørnet på bildet er en kurv full av blåbær.

VITAMINBOMBE: Blåbær er både sunt og godt! Foto: Paulina Cervenka

5) Det smaker digg

Det aller beste med bærturen er så klart når du kommer hjem og kan nyte fangsten din. Blåbær, bringebær, markjordbær og andre ville bær smaker fantastisk, og kan brukes på mange ulike måter.

Friske bær er deilige som de er, men passer også godt til å pimpe opp en salat, en smoothie eller en frokostblanding. Rører du bærene med litt sukker eller annen søtning, får du et deilig og enkelt pålegg, som egner seg både på brødskiva eller på grøten. Under finner du flere tips til hvordan du kan tilberede bærene du finner på tur!

Gode oppskrifter med bær

Heidelbeercreme er en enkel og frisk dessert med blåbær som egner seg godt å lage på tur, da den verken innebærer koking eller steking.

Bær er også super topping til pannekaker. Her finner du en oppskrift på den franske versjonen, crepes, som enkelt kan lages både på bål og primus.

En annen fransk fristelse, som også egner seg på tur, er denne varianten av enkel bringebærmousse.

God appetitt – og god bærtur!

Bilde: To venniner står og sitter ved et blåbærkratt, de plukker blåbær og smiler.

HYGGELIG OPPLEVELSE: Hva med å invitere med venninna di på bærtur i sommer? Foto: Paulina Cervenka

Del denne artikkelen