synnes
synnes

– Få de unge ut!

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln, Privat

Vi trenger flere tiltak som lokker ungdommen vekk fra mobil og PC, mener Høyres Marianne Synnes.

Selv kjenner sunnmøringen så ofte hun kan på gleden det gir å komme seg bort fra skjermen, og ut i bevegelse.

Hva betyr friluftsliv for deg?

Friluftsliv betyr veldig mye for meg. Jeg er ute så mye jeg kan, i alle fall i helgene. Jeg liker aller best å komme meg til topps på et fjell, til fots eller på ski. Men jeg drar også gjerne ut med kajakk. På kajakktur alene, da sorterer jeg tankene. Og så har vi to hester i familien, så jeg er mye på tur sammen med dem. For meg er det ikke om å gjøre at det er brattest og farligst, men bare å være ute og bruke kroppen.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Jeg må jo nevne Sunnmøre. Jeg kommer jo derfra, og setter stor pris på alt som er der. Jeg bor like ved fjorden, og har kajakken på ei lita tralle. Så da er det bare å trille ned til Storfjorden. Og så har vi jo Sunnmørsalpene. Jeg kjører både telemark og randonnee. Man puster liksom lettere når man kommer opp på toppen. Men det er ikke sånn at det ikke har vært en god tur hvis jeg ikke har vært på en topp, altså. Da barna var små var vi på hundrevis av sånne småturer. Vi satte oss aldri et mål, annet enn å finne et fint sted å lage bål og spise matpakke. Det var målet.

Har du noen gang overnattet ute?

Ja, jeg har sovet veldig mye ute. Mest om sommeren, men jeg har også vært på noen vinterturer på ski i Jotunheimen, med telt. Og så har det vært noen ufrivillige uteovernattinger. Det har jo hendt at vi under klatring har mørknet inne før vi har kommet på toppen. Jeg har sittet på noen smale fjellhyller rundt omkring i landet og ventet på at sola skal komme opp. Slike opplevelser setter en støkk i en. Det er klart. Men det har lært meg å beholde roen, uansett hva jeg kommer ut for.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

Jeg har hatt mange fantastiske turer på fjellet rett bak huset mitt. Og turer i kajakk. Jeg har også mange gode minner fra turer med hest på stranda, sammen med ungene. Mange kortreiste opplevelser som tilfører noe ekstra, rett og slett.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

Hva de gjør med meg? Jeg tror jeg blir et bedre menneske. Spesielt tidligere, da jeg var leder i akademia, hadde jeg veldig behov for å komme ut og gjøre ting som ikke involverte hjernen. Det er mye god helse i å spa hestemøkk. Jeg opplever ofte at ting som kan se vanskelige ut når du starter, ikke virker så ille når du har gått en tur ute og tenkt litt på det. Jeg puster friere når jeg er ute, rett og slett.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

Nå har jeg ikke vært politiker så veldig lenge, men det er jo akkurat de samme tingene. Muligheten til å koble av og komme seg ut, rett og slett. Det er veldig viktig å sette av tid til å være ute. Og når man bruker naturen lærer man å sette pris på det man har rundt seg.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Jeg tenker at det er viktig at vi er flinke til å bevare naturområder. Ja, vi skal ha utbygging, men vi må også være veldig påpasselige med på å ta vare på «uspora snø», som jeg kaller det. Å ha litt åpne områder. Og det er ikke slik at alt trenger å være tilrettelagt for alle. Du trenger ikke å ha asfalterte turveier rundt om i hele fjellheimen. Det samme gjelder for klatring. Ja, man skal ha tilgang på borra fjell, men ikke over alt,  la det stå igjen noe som er naturlig sikra! Men samtidig som vi tar vare på naturen, så må vi jo heller ikke verne den i hjel, slik at vi lar det gro igjen. Noen steder er det blitt vanskelig å komme seg frem, fordi det er så mye buskas. Det er synd. Vi må passe på å holde landskapet åpent, så vi kan benytte det.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Jeg ser på Facebook at mange har glede av disse Stikk UT- turene til Friluftsrådet. Det er et flott tiltak, og jeg hører jo at de gir et voldsomt oppsving i folk som er på tur. Det viser jo at det hjelper! Men om man når de som aller helst skulle vært ute, det vet jeg ikke. Man må i alle fall få ut informasjon om tilgjengelige småturer. Vise med gode beskrivelser hvor man skal gå hen. Det tenker jeg er det aller viktigste. Og det er også flott med sånne arrangerte turer, som Turistforeningen og andre har. Det er enklere å komme seg ut når man får en liten dytt opp av sofaen.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Det viktigste er å ha med nok klær og nok mat. Man vet aldri hvor lang tid en tur tar. Spesielt når man er på tur med unger. Unger som fryser eller er sultne får en dårlig turopplevelse, og da har de ikke lyst å være med neste gang. Hos oss har det gått mye melkesjokolade. Så har ungene hatt godfølelsen når de har kommet hjem igjen. Og så dette med å la ungene være med på å finne et fint sted å raste. Å lete etter en bakke hvor vi kan gå litt på ski mens vi tar pause. Det gir mye motivasjon, har jeg merket. Da ønsket de å gå litt lenger. Man lærer seg jo noen triks.

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?

Ja, vi får se. Jeg har jo sovet mye ute. Men jeg er ikke så glad i insekter, så jeg vil helst sove i telt, da.

Er det noe annet du har lyst til å legge til?

Det jeg ser er at mange av oss voksne er veldig flinke til å bruke naturen. Men ungdommen er for lite på tur. Så jeg tenker at vi burde få tiltak som lokker unge ut. Vekk fra mobil og PC.  Lære naturen og kjenne, rett og slett. Det finnes jo allerede noen fine tiltak, som ulike camper i regi av Turistforeningen. Vi må ha mer av det. På skolen ser vi jo at når det er tur, så er det mange som ikke har ordentlige fjellsko. Det er ikke en del av kulturen på samme måte lenger. Så jeg tenker at det trengs mer målretta tiltak for ungdommen. Særlig de som er fra 13 og opp mot 20 år. De må også med!

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen