bollestad
bollestad

– En milepæl for folkehelsa

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Synne Kvam

Det var duket for feststemning da over 20 organisasjoner i dag møtte opp på Stortinget for å feire det historiske flertallet for én times fysisk aktivitet hver dag i grunnskolen.

Det var duket for feststemning da et samlet friluftsliv og sentrale aktører fra helse- og aktivitets-Norge i dag møtte opp på Stortinget, for å feire at norske elever går en mer aktiv skolehverdag i møte.

Torsdag 30. november kom det frem at et flertall i helsekomiteen nå ønsker minst en times fysisk aktivitet daglig for elevene i grunnskolen. Forslaget er i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger til minimumsaktivitet.

– Denne saken har Norsk Friluftsliv, i samarbeid med DNT og Friluftsrådenes Landsforbund, kjempet for lenge, så dette er en gledens dag og en klar milepæl for folkehelsa, strålte generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

heimdal stortinget

HISTORISK: I sin tale til stortingspolitikerne og de over 20 organisasjonene som møtte opp, presiserte Heimdal at dette er et historisk vedtak. Foto: Linn Elise Jakhelln

Heier på ungene

Organisasjonene ønsket spesielt å takke Senterpartiet, som opprinnelig fremmet representantforslaget. Det ble også rettet en stor takk til Olaug Bollestad (KrF) og Kjersti Toppe (SP), leder og nestleder for helse- og omsorgskomiteen. De har begge vært viktige drivere i arbeidet for å sikre flertallet.

I sin takketale på vegne av komiteen presiserte Bollestad at det nå først og fremst er ungene som skal heies fram.

– Jeg vil presisere at selv om dette er et vedtak som gjøres her, skal det fullføres der ute, og nå er vi helt avhengige av innsatsen fra lærere og den norske skolen. Vi gjør dette for ungene våre, sa hun.

– Det er utrolig gledelig å endelig ha et flertall for denne saken på Stortinget. Dette er et veldig viktig folkehelsetiltak! Jeg er helt sikker på at vi er nødt til å ta i bruk skolen som foregangsarena for å forebygge livsstilssykdommer, uttalte Kjersti Toppe, etter å ha blitt beæret med tiara for sin innsats for fysisk aktivitet.

tiara

AKTIVITETSDRONNING: Nestleder Kjersti Toppe ble kronet til dronning av fysisk aktivitet i skolen. Her sammen med komitékollega Erlend Larsen (H) Foto: Synne Kvam

Et viktig grunnlag

– Mangel på fysisk aktivitet er en av de største helseutfordringene vi står ovenfor, ikke bare her i Norge, men også i resten av verden. Dersom barn allerede fra skolealder blir vant til å være i jevnlig bevegelse, legger dette et viktig grunnlag for utvikling av sunne vaner og god helse senere i livet, sier Heimdal.

– I tillegg til helsefordelene ser vi også at det å være sammen i en annen setting enn den tradisjonelle pultundervisningen også har en positiv innvirkning på læringsutbyttet og på de sosiale relasjonene elevene imellom.

hoksrud og toppe

GOD STEMNING: Det var god stemning i vandrehallen under markeringen. Foto: Linn Elise Jakhelln

Bred støtte i organisasjonene

Organisasjonene som var møtt opp for å feire innstillingen var Norsk Friluftsliv, 4H Norge, Den Norske Turistforening, Forbundet Kysten, Norges KFUK-KFUM-speiderne, Norges Klatreforbund, Norges Padleforbund, Norges Røde Kors, Norges Jeger- og Fiskerforbund, Norges Seilforbund, Norges Speiderforbund, Norges Turmarsjforbund, Skiforeningen, Syklistenes Landsforening, Norges Idrettsforbund, Legeforeningen, Aktivitetsalliansen/Gjensidigestiftelsen, BUA, Folkehelseforeningen, Friluftsrådenes Landsforbund, Kreftforeningen, Høgskolen Vestlandet, Tjukkasgjengen og Svenskt Friluftsliv.

Les mer: – Friluftsliv i skolen

Del denne artikkelen