Disse tre kjemper om Friluftslivets Ildsjelpris 2017

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Kåre Haug, Brith Sørensen og Evenes Turlag kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner er det opp til folket å bestemme.Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013, for å gi heder til de lokale hverdagsheltene som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet. Kandidatene til å vinne årets ildsjelpris er Evenes Turlag, Kåre… Read more »

Kåre Haug, Brith Sørensen og Evenes Turlag kjemper om å vinne Friluftslivets Ildsjelpris. Hvem som vinner er det opp til folket å bestemme.

Friluftslivets Ildsjelpris ble etablert i 2013, for å gi heder til de lokale hverdagsheltene som gjør en uegennyttig og viktig innsats for friluftslivet.

Kandidatene til å vinne årets ildsjelpris er Evenes Turlag, Kåre Haug fra Skiforeningen og Brith Sørensen fra Torsken Turgruppe.

– For oss er det veldig viktig å ha ildsjeler som gløder for friluftslivet. Denne prisen er vår måte å gi en takk til ildsjelene, og viser hvor viktig deres bidrag er, både for friluftslivets egenverdi, men også for folkehelsen, sier juryleder Dag Kaas.

Vinneren kåres og annonseres under Friluftslivets uke i september, og prisen deles ut under festivalen Friluftsliv for alle på Stenberg på Toten 3. september.

Stemmes frem av folket
Vinneren av Friluftslivets Ildsjelpris kåres gjennom en folkeavstemning fra 20. – 30. august, og finalistene mottar en pengesum i ulik størrelsesorden til sitt videre arbeid i friluftslivet.

Friluftslivets Ildsjelpris hedrer kandidater som på en forbilledlig måte har umerket seg lokalt. Det kan være like aktuelt å gi denne anerkjennelsen til unge, som viser et ekstraordinært engasjement, som eldre som har befestet dette gjennom et langt liv – eller det kan også være et lag, forening eller et prosjekt.

Kandidatens arbeid må kunne samles i begrepet «la naturopplevelser gå i arv». Typiske innsatsområder kan være formidling av natur og naturens stemninger og gleder til inspirasjon for folk flest, praktisk eller samfunnsmessig tilrettelegging av friluftsliv for allmennheten, og innsats for bærekraftig bruk av naturen. Kandidatene kan ha sitt virke i alle deler av norsk natur – i nærområdet der folk bor, langs kysten, i skog og lavland og på fjellet.

Prisen eies og deles ut av Norsk Friluftsliv og festivalen Friluftsliv for alle.

Juryen består av Dag Kaas (leder), fylkesmann Lars Sponheim, avd.dir. i Miljødirektoratet, Berit Lein, stortingsrepresentantene Knut Aril Hareide og Jan Bøhler, programskaper i NRK Trond Berg, samt Morten Dåsnes (representerer Helsedirektoratet) og Kjell Haugen (representerer Friluftsliv for alle).


Mer om kandidatene:

finalist1Kåre Haug (77), Rykinn
Ifølge Skiforeningen har kandidaten vært frivillig i ulike roller i organisasjonen så lenge at dagens ansatte ikke husker når han begynte, for han har alltid vært der. Haug trekkes særlig frem for sitt engasjement som primus motor for Kjentmannsmerket siden 1990, som frivillig under arrangementer i Holmenkollen og i Markatjenesten.

finalist2Brith Sørensen (73), Torsken
Kandidaten flyttet tilbake til fjord og fjell på yttersida av Senja da hun pensjonerte seg fra lærerjobben på Finnsnes. Hun ble umiddelbart en eksplosiv kraft i lokalsamfunnet og i 2011 dannet hun Torsken Turgruppe. Turgruppa er svært aktiv med både turer og sammenkomster, lavterskel trimtilbud, skilting og merking, rydding av stier, annonsering m.m., med Brith Sørensen som leder og primus motor. Sørensen omtales som Torsken kommunes friluftlivsressurs og folkehelsekoordinator – på frivillig basis.

finalist3Evenes Turlag (stiftet 1999)
Av Evenes kommunes 1400 innbyggere er over 700 medlemmer i turlaget, og turlaget har siden 1999 jobbet for lavterskel-aktiviteter under slagordet «Naturglede for alle». Evenes Turlag har som formål å stimulere og legge forholdene til rette for alle grupper av befolkningen til allsidig friluftsliv, og deres 28 turmål hadde 12000 besøk i 2016.

Tidligere vinnere av Friluftslivets Ildsjelpris:
Årets Ildsjel 2014: Robin Dahle Oen fra Øygarden
Årets Ildsjel 2013: Thor Bergesen fra Sandnessjøen
Årets Ildsjel 2015: Maria Sjøberg fra Valnesfjorden
Årets Ildsjel 2016: Ann Marit R. Vikan fra Grimstadhøgda

 

Del denne artikkelen