Dette er Turmat fra hele verden

Publisert – Sist oppdatert 08.02.2024

– Gå på tur, nyt mat fra ulike kulturer og vær sammen om nye turopplevelser, er oppfordringen fra Norsk Friluftsliv.

Turmat fra hele verden er et initiativ fra Norsk Friluftsliv, som har til hensikt å få flere mennesker ut i naturen, gjennom gode mat- og turopplevelser.

– Friluftsliv er en viktig del av norsk kultur, men Norge har blitt mer flerkulturelt og vi ønsker at dette i større grad skal gjenspeiles i hvordan vi bruker naturen. Med Turmat fra hele verden håper vi å inkludere flere til friluftslivet gjennom egen matkultur og å vise fram mangfoldet av mattradisjoner fra alle verdenshjørner, forteller prosjektleder Mari Kolbjørnsrud.

Se den ferske inspirasjonsfilmen om Turmat fra hele verden under.

Kolbjørnsrud håper at filmen vil inspirere enda flere lag, foreninger, organisasjoner, skoler og barnehager til å ta i bruk konseptet.

– Koking, baking, steking, grilling. Mye forskjellig mat kan lages ute i naturen. Når flere får bidra med og kjenner igjen sin egen matkultur i friluftslivet, åpnes også muligheten for at flere opplever mestring og fellesskap på tur. Slik senker vi terskelen for å ta del i friluftslivet.

– Ikke minst er det å vise fram mangfoldet av mattradisjoner fra hele verden en stor berikelse til den norske turkulturen. Å utvide turmatmenyen til noe mer enn bålpølser og ostesmørbrød vil være med å gjøre friluftslivet rikere og åpnere, sier hun.

Gratis veileder til aktivitetstilbydere

Vil du vite mer om Turmat fra hele verden – og hvordan du som aktivitetstilbyder kan ta det i bruk? Norsk Friluftsliv har laget en gratis veileder som gir deg en grundig innføring i Turmat fra hele verden, fra A til Å.

– Vi håper at veilederen kan bidra til å senke terskelen for å bruke turmat som et inkluderingsverktøy, og at mange flere vil gjøre mer av dette, forteller Mari Kolbjørnsrud.

Ønsker du å bestille fysiske eksemplarer av Turmat fra hele verden-veilederen?

Klikk her og fyll ut bestillingskjemaet – så sender vi deg veilederen i posten.

Du kan også se og laste ned veilederen på nett. Den digitale versjonen finner du her.

Vil du vite mer? Finn deilige oppskrifter – og les mer om konseptet på turmat.no. Her finner du også turhefte, plakat og annet nyttig materiell, i tillegg til turtips og en turblogg med masse fin inspirasjon!

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med prosjektleder Mari Kolbjørnsrud på post@turmat.no

Del denne artikkelen