Dette er Norsk Friluftslivs nye ambassadører

Publisert – Sist oppdatert 09.09.2020
Tekst: Synne Kvam – Foto: Privat / Kalle Kalelic

Denne gjengen skal inspirere det norske folk til å drive mer med friluftsliv.

– Dette er personer som virkelig har funnet sitt friluftsliv, og som vi håper kan inspirere andre til å komme seg ut litt oftere, sier Synne Kvam, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Friluftsliv.

Fellesorganisasjonen for 18 friluftslivsorganisasjoner, med over 950 000 medlemskap, har lagt stor vekt på et vidt spenn i utvelgelsen av ambassadører.

– Ambassadørene er bosatt fra Hammerfest i nord, til Lindesnes i sør, og driver med mange ulike former for friluftsliv. Alle har også sine unike grunner til at de søker seg til naturen. Denne gjengen driver med alt fra nærturer, til høsting av naturen, til korte og lange teltturer og turer på de høyeste toppene, sier Kvam.

 

Her er Norsk Friluftslivs nye ambassadører:

SLAPPAVLITTDA: Siri Vilberg og Stian Hallén er begge fra Oslo, men bosatt i Harstad. Begge synes en godværsløpetur på fjellet er noe av det flotteste som finnes. På Instagram er de best kjent som @slappavlittda.

Stian Hallén og Siri Vilberg (30)

Hvem er dere?
Vi er opprinnelig fra Oslo, men flyttet til Harstad for fire år siden, for å kunne nyte mer av den nordnorske naturen. Stian er lege, Siri jobber frilans med tekst og sosiale medier.

Bosted: Bor i Harstad.

Hva slags friluftsliv liker dere best å drive med:
Stian går mye på ski, både rando og langrenn, han sykler og løper i terrenget, og klatrer. Han liker bratte og lange prosjekter. Siri er mer bedagelig anlagt, og synes en kort telttur i midnattssol er mer enn nok. Ofte blir det et kompromiss eller en kombinasjon av de to typene friluftsliv.

Hva inspirerte dere til å begynne med friluftsliv:
Vi kommer begge fra aktive friluftsfamilier, så det er rett og slett sånn vi er oppdratt. Stian gikk aktivt på langrenn til han var tidlig i tjueårene, Siri løp mye orientering i tenårene.

Hvem inspirerer dere til å drive friluftsliv i dag:
Stian har en enorm indre motivasjon for å komme seg ut, enten det er skitur rett etter nattevakt på sykehuset, eller teltovernattinger i 20 minus. Siri blir mest inspirert av å se hvor mye det gir Stian å være ute, og lar seg ellers motivere av noen løpeprosjekter her og der. Begge synes en godværsløpetur på fjellet er noe av det flotteste som finnes.

Interesser utenom friluftsliv:
Stian liker å lage god og fancy mat, Siri leser bøker.

Hva tenker dere om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Vi gleder oss! Vi håper vi kan være med på å vise fram mange uliker typer friluftsliv og inspirere til å bruke naturen på en givende og bærekraftig måte. Det er viktig for oss at så mange som mulig setter pris på naturen, for da tror vi det er lettere å sammen ta godt vare på den. Vi er stolte over å få være ambassadører for Norsk Friluftsliv!

Følg Siri og Stian på Instagram: @slappavlittda

SYDLIGST: Adriana Finstad er brasiliansk, og bosatt i Lindesnes - den sydligste kommunen i Norge. 39-åringen begynte med friluftsliv etter en prolaps i ryggen, og fant ut at naturen var en god medisin.

Adriana Finstad (39)

Hvem er du?
Jeg heter Adriana og bor i Spangereid i Lindesnes, Norges sydligste kommune. Jeg er opprinnelig fra Brasil og har bodd i Norge i 13 år. Jeg er gift og har to barn på 9 og 11 år. Jeg jobber som kjemiingeniør på kontrollavdelingen ved GE Healthcare Lindesnes. Ellers er jeg en lett og omgjengelig person, som stort sett er blid og takknemlig.

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:

  • Turer/overnattingsturer i nærområdet i hverdagen.
  • I ferier og når jeg har fri er det veldig fint å oppleve andre deler av Norge og gå på fjelltur, for eksempel.
  • Sanking av sopp og ville vekster.
  • Å fiske både i sjø og ferskvann.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg begynte med friluftsliv som opptrening etter en prolaps i ryggen, da jeg ble anbefalt å gå turer i ulendt terreng. Etter den tiden økte interessen min for å være ute, og jeg begynte å se alle de store fordelene dette ga meg, både for min fysiske og mentale helse. Å være i naturen gir meg ro i en hektisk hverdag og hjelper meg gjennom vanskelige perioder med helseutfordringer. Etter hvert har friluftsliv blitt en lidenskap for meg. Naturen stiller ingen krav, du kan komme som du er og være den du er, det er plass til alle uansett hvilken fysisk eller mental tilstand du er i.

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:
Jeg følger flere profiler på Instagram for tips, men inspirasjonen kommer ifra selve naturen, jeg er alltid nysgjerrig etter å finne nye plasser å gå på tur, nye topper, å lære om flere sopparter og ville vekster.

Interesser utenom friluftsliv:
Strikking, surdeigsbaking og tid med familien.

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Jeg er svært takknemlig for å ha blitt spurt om det. Jeg tror at dette blir gøy og meningsfylt.

Følg Adriana på Instagram: @adrianafinstad

FRILUFTSFLOKKEN: Mamma Nina Volstad, pappa Oliver Halvorsrød, Vilder på snart 6 år og Leonora på 2,5 år.

Friluftsflokken

Hvem er dere?
Vi er familien Volstad/Halvorsrød, bestående av pappa Oliver (39), mamma Nina (39), storebror Vilder (snart 6) og lillesøster Leonora (2,5). Vi kaller oss Friluftsflokken!

Fra/Bosted:
Nina er halvt engelsk men har vokst opp i Ålesund, mens Oliver er fra Fredrikstad. Vi var lenge skikkelig urbane sentrumsfolk med leilighet på Torshov i Oslo, men nå har vi flytta til Haslum ved Bekkestua, for å ha bedre plass, et supert oppvekstmiljø og enkel tilgang til naturen.

Hva slags friluftsliv liker dere best å drive med:
Mesteparten av friluftslivet vårt skjer med hele familien. Derfor er fokuset vårt ikke bratt, høyt og langt, men det vi kan klare å få mye verdi utav sammen.

Hva inspirerte dere til å begynne med friluftsliv:
Vi kommer ikke fra ihuga friluftsfamilier, og hadde ikke stor friluftsballast da vi fikk barn. Inngangen vår ble at vi plutselig kjente på at vi måtte gi Vilder en eller annen sunn motvekt til alt som er litt feil med samfunnet i dag. Vi kom frem til at naturen var svaret, og innså at de eneste som kom til å gi ham den gaven var oss – så da måtte vi ta oss sammen. Så da bestemte vi oss for å begynne å sove ute et visst antall netter i måneden, for å ta dette på alvor. Gjennom det «prosjektet» har vi blitt skikkelig fans av å sove ute med barna – det er en perfekt, lavterskel, nær og rolig friluftsform, som kan gjøres fullstendig på de minstes premisser. Man trenger nemlig ikke ha kommet seg hverken langt eller høyt eller til noe imponerende sted for «skikkelig friluftsliv» når man skal overnatte – man er allerede fremme!

Hvem inspirerer dere til å drive friluftsliv i dag:
Det er masse flinke folk der ute – inkludert familier! Vi blir spesielt inspirert av de som fremsnakker hvor godt det er for de slitne, moderne hodene og relasjonene våre å komme seg ut, og som deler historiene om hvor viktig friluftsliv er for å hjelpe dem å holde et balansert liv. Vi blir også veldig inspirert av de som kombinerer friluftsliv med et miljøengasjement, og som viser at friluftsliv er mangfoldig og kan tas del i av så og si alle – uansett hva man har kapasitet til. Og selvsagt blir vi inspirert av de som drar til steder der de kan ta de villeste friluftsbilder å vise frem – men vi prøver å balansere dette med å se det vakre og inspirerende også i de som ferdes på flata, sånn som oss. Det finnes vannvittig masse fine øyeblikk der også. Når vi leser, får tekstene i friluftsmagasinet Harvest oss ofte nesten til å gråte, og sitatene fra ringreven Stein P. Aasheim treffer oss rett i hjertet.

Interesser utenom friluftsliv:
Ved siden av fulltidsjobber og familielivet med friluftsliv sammen, har vi skrevet en bok om friluftsliv med barn. Det har tatt enormt med tid, men vært veldig gøy og givende – spesielt Nina elsker å skrive. Bittelitt trening får vi også tid til – da foretrekker Nina å løpe, mens Oliver sykler – gjerne på sti. I tillegg jakter Oliver storvilt, og om vinteren kjører vi gjerne på ski sammen, noe vi håper å få til mer av det etterhvert som alle i teamet klarer å holde seg oppreist. Vi ser også frem til å snart kunne begynne med noen nye aktiviteter sammen også – klatring, padling og sykling står høyt på lista! I tillegg har Oliver seilt hele sitt liv, og gleder seg veldig til at vi skal seile sammen alle sammen i ferien i sommer. Og en gang i fremtiden skal Nina klare å begynne på yoga på morgenene igjen.

Hva tenker dere om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:

Vi er kjempeglade for å ha blitt spurt! Norsk Friluftsliv fronter kjempefine verdier som er helt i tråd med våre egne – noe som er viktig for oss når vi skal jobbe sammen. Det at en liten familieflokk som oss, som kombinerer friluftsliv med et helt vanlig familieliv, skal få lov til å være med og vise hele Norge at friluftsliv virkelig er en verdifull mulighet for alle – det synes vi er stort.

Følg Friluftsflokken på Instagram: @friluftsflokken

NATURVEILEDEREN: Bjørn Henrik både jobber som, er, og elsker å være naturveileder. Han forelsket seg i naturen som barn, og har beholdt den kjærligheten siden.

Bjørn Henrik Stavdal Johansen (35)

Hvem er du?
Naturveileder som profesjon, skaufant av natur.

Jeg vokste opp med skogen som lekeplass, og har drevet aktivt friluftsliv siden barnsben. Natur, dyr og fugler har alltid vært en dyp fascinasjon, og der andre gutter var opptatt av fotball og biler – var jeg mest opptatt av naturdokumentarer, dyrebøker og lekedyr.

Barndommens interesser skulle få en renessanse under studiene midt i Østerdalen, hvor inngående kunnskap om alt som kunne krype, gå, flakse og gro, ble innprentet. Det var nå jeg oppdaget hvor mye ekstra man kunne få ut av friluftsliv med økt kunnskap om naturen man besøkte! Og samtidig hvor nødvendig kunnskap var, for at vi under friluftslivet skal gjøre fornuftige valg og ta de rette hensynene til den fantastiske naturen vi bare er en gjest i.

Naturveiledning ble gjennom disse studiene ikke bare en studieretning, og et veivalg for videre arbeid. Det ble et kall, og en livsstil. Å være naturveileder er ikke noe jeg jobber som. Det er noe jeg er. Og jeg elsker det!

Fra/Bosted:
Født og oppvokst i Skien – bor nå på Flå i Hallingdal

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
Sakte friluftlsliv! Det jeg liker best er å få være i naturen i mitt eget tempo – og få anledning til å oppleve at tiden glir rolig forbi, i naturens jevne rytme. Det være seg en rolig kveldstur i skogen. Late morgener i telt. Eller lange vandringer over fjell og vidde, sommer som vinter.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg har blitt spurt mange ganger om hva som fikk meg til å begynne med friluftsliv. For meg er dette et litt underlig spørsmål, for jeg har jo alltid drevet med friluftsliv!

Men interessen fikk en knekk i en periode. Jeg var en tur innom Forsvaret, og der var friluftslivet plutselig tvunget. Hele gleden ved å være ute var borte, sammen med friheten. Det tok faktisk over et år før friluftsinteressen kom tilbake. En lærdom jeg skal ta med meg om jeg en gang får barn. Nettopp det at friluftsliv skal være lystbetont og fritt – ikke preget av mas, kjas og tvang!

Hvem inspirerer deg til å drive friluftsliv i dag:

Hvis noen har vært en pådriver på noe tidspunkt kan jeg jo nevne min mormor – som var en klippe av tålmodighet da jeg som liten pjokk bare «måtte» undersøke denne rotvelten, for så å grave i denne haugen med elgmøkk – og dermed granske denne fine fjæren… På tur med mormor er noe jeg husker som rolige og fine opplevelser, hvor vi sammen lot oss engasjere av alle inntrykkene rundt oss!

Interesser utenom friluftsliv:
For meg virker det kanskje rart å se på det som en ytterlig interesse, men jeg er veldig interessert i natur, dyr og fugler. Jeg har også hunder, og tar gjerne en fisketur og en jakttur. Men til syvende og sist sirkulerer det meste rundt natur og friluftsliv.

Kanskje jeg er litt enspora?

Jeg kan jo være innendørs til tider også, og kose meg med filmer, serier – eller kanskje samles rundt bordet for en runde med brettspill eller lignende! Det finnes jo våte, mørke og kalde kvelder hvor det ikke frister like mye å komme seg ut med teltet!

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Da jeg fikk telefon fra Norsk Friluftsliv om å være ambassadør for dem tenkte jeg umiddelbart – kult! Norsk Friluftsliv er en flott organisasjon som virkelig får satt friluftslivsinteressen på dagsordenen – og å kunne bidra i dette arbeidet gjennom en rolle som ambassadør ser jeg på som udelt positivt!  Jeg brenner jo for å spre interesse, engasjement og nysgjerrighet rundt natur og friluftsliv – og min visjon er å få flere til å bli glad i naturen de har rundt seg!

Jeg er nemlig overbevist om at det du er glad i – det vil du også ta vare på!

Følg Bjørn Henrik på Instagram: @naturveilederen

HÅRETE MÅL: 29 år gamle Jeanette Mortensen og den ett år gamle samojeden Anok er begge glad i å dra på lengre turer, og bor i Finnmark. Målet er Island på langs i 2021.

Jeanette Tvedt Mortensen (29)

Fra/bosted:
Kommer opprinnelig fra Pasvik i Øst-Finnmark. Her vokste jeg oppm og bodde til rundt 13 års alder. Har etter dette flyttet mye og bodd flere forskjellige steder. I 2014 flyttet jeg til Hammerfest, hvor jeg begynte på utdanningen bachelorgrad i sykepleie. Her fant jeg meg min nåværende samboer, og nå har jeg hus og blir værende her.

Hva slags friluftsliv liker du best å drive med:
Jeg har alltid likt å fiske på sommeren, spesielt når det er midnattssol her i Finnmark. Naturen er fantastisk på denne tiden. Jeg er også blitt veldig glad i de turene hvor man bærer tung sekk, går lange etapper og har flere overnattinger. Det er da man får kjenne på følelsen av å bare være, glemme stresset og maset fra hverdagen. Men jeg er også glad i dagsturer hvor man kan ta med seg en sekk med noe godt i, gjerne kakao og sjokolade, for så å kose seg med fin utsikt og god stemning.

På vinteren går vi mye på ski. Familien til samboer har hytte i Vest-Finnmark som vi er mye på, og der blir det mange fine skiturer. Skitur med pulk er også spennende, og jeg har de siste par årene fått øynene mer opp for vintertur med telt. I mars i år hadde jeg min første overnatting over to døgn i telt, og frykten for mørket og kulden var ikke lenger en faktor. Kan godt si det hjelper godt på med en firbent venn.

Hva inspirerte deg til å begynne med friluftsliv:
Jeg vokste som sagt opp i Pasvik, som er omringet av fantastisk furuskog og hadde da naturen tett inn på meg. Om sommeren kunne vi dra til Grense Jakobselv som har fantastiske sandstrender og masse fin natur, hvor vi badet ikke langt unna den russiske grensen. Fiske på sommeren har jeg alltid likt best, men husker også godt jeg var ofte med på overnattingsturer hvor bærplukking var i fokus.

Om vinteren når solen kom tilbake etter mørketiden ble det mye grilling og akekonkurranser. Noe jeg husker spesielt godt fra vinteren i Pasvik var en gang da mine tre søsken og vår far dro ut på nyttårsaften i -30 grader og fyrte opp raketter. Stemningen i så sterk kulde, vindstille og nordlys dansende over hodet er ubeskrivelig.

Jeg ble eldre og flyttet med min mor og mine søsken bort fra Pasvik og til Tana. Friluftslivet dabbet litt av, mye kanskje på grunn av at jeg ble tenåring. Det var ikke før jeg ble 20 år at den interessen kom tilbake. Da søkte jeg meg inn på folkehøyskole på Møre. Der gikk jeg en linje som kaltes Adventura Afrika. Året besto av å planlegge reise til Afrika i 6 uker, samt masse toppturer, padleturer, skiturer og masse fine opplevelser i og rundt Møre.

Ettersom årene gikk flyttet jeg til Hammerfest for å starte min utdanning som sykepleier, hvor friluftslivet virkelig vokste. Jeg møtte min samboer og også min bestevenninne som begge to deler gleden av å være ute.

I dag forsøker vi å benytte enhver anledning for å komme oss på turer, korte som lange. Så vil vel si at det som inspirerte meg til å begynne med friluftsliv var mine foreldre og besteforeldre som dro oss med på all slags turer. Jeg var heldig som vokste opp i mye natur og vil nok si at det er den som formet meg sakte men, sikkert.

Hvem inspirerte deg til å drive med friluftsliv i dag:
Som nevnt ovenfor fant jeg min samboer, og også min bestevenninne, her i Hammerfest. Friluftslivinteressen økte hele tiden og jeg dro ofte på tur med begge to. Jeg dro nok etter hvert mer og mer på tur med bestevenninnen min, og vi fant fort ut at vi hadde veldig like interesser. Hun begynte med sitt drømmeprosjekt, nemlig Norge på langs. Siste etappen hennes ble jeg med, en ukes vandring mot Nordkapp. Denne en-ukesturen for meg ble en uke med mye mestring, der jeg fikk kjenne på hvordan takle tung sekk over så lang tid, og å bli kjent med å sprenge grenser. Drømmer begynte å ta form i meg, drømmer som jeg ikke visste jeg hadde.

Et halvt år senere bestemte vi oss for å gå Island på langs, i 2020. Dette ville kreve mye trening, men jeg var klar! Lite visste vi at Covid-19 skulle komme å sette en stopper for denne drømmen. Vi ble nødt til å utsette turen til 2021, og i mellomtiden er det andre små eventyr som skal oppleves.

Uansett, en av mine store inspirasjonskilder er venninnen min, Åste Innleggen. Hun har virkelig klart å sette en stor friluftslivspire i meg, som vokser for hver dag. Hun vet å sette pris på naturen og det smitter fort, og det er nesten umulig å ikke falle for gleden og roen av friluftslivet sammen med henne.

Interesser utenom friluftsliv:
Trening, da nærmere bestemt styrke og kroppsvektstrening – forsøker å trene opp kroppen for å klare å bære tunge sekker over tid, spesielt mot Islandturen som er planlagt i 2021 og også ellers generelt i hverdagen.

Mye av min fritid består også i å oppdra vår hund. Vi har en samojed som fyller 1 år i juni, og en sånn rase krever mye trening, turer og stimuli.

Andre interesser er å ta bilder når jeg er på tur. Jeg lærer hele tiden og er ingen proff fotograf, men synes det er gøy å skape fine minner og å fange stemningen i bildene.

Hva tenker du om å være ambassadør for Norsk Friluftsliv:
Mine tanker rundt denne tittelen er først og fremst utrolig gøy. Aldri hadde jeg tenkt at lille meg skulle få være med på noe sånt. Når jeg hører ordet ambassadør ser jeg for meg kjente fjes med store roller i sosiale medier. De som legger ut fantastiske bilder og som har flere tusen følgere og som har gjort ekspedisjoner etter ekspedisjoner og virkelig fått opplevd ting. Men å tenke slik om ordet ambassadør blir noe annerledes, da det er individuelt hva som inspirerer oss alle. Ekspedisjoner eller ikke, det som inspirerer meg er naturen og den friheten man kjenner på fra å benytte den. Gleden og naturen andre viser fram i sine bilder, gjør at man selv vil komme seg ut å oppdage og oppleve.

Om man har tusenvis av følgere eller noen hundre spiller vel liten rolle, naturen er den samme og den vil alltid være tilgjengelig for oss alle. Hvis nettopp jeg klarer å inspirere andre til å komme seg ut så er dette en stor bonus som jeg virkelig setter pris på. Og det er mange i sosiale medier som inspirerer meg, så hvorfor skal ikke jeg inspirere andre? Jeg er uansett veldig glad og takknemlig for denne muligheten og ser veldig fram til tiden som kommer.

Følg Jeanette på Instagram: @jeanettetm

BOR I SEILBÅT: Mathias og Luise er begge fra Sørlandet, hvor de nå også bor ombord i seilbåten Han Bror, sammen med to polarhunder. Begge har en stor lidenskap for natur og friluftsliv.

Luise Engesvik (24) og Mathias Rose (27)

Bosatt/Fra: 
Tvedestrand og Arendal. Bor ombord på seilbåten Han Bror.

Luise: Heisann! Luise her, jeg er 24 år gammel, født og oppvokst i Tvedestrand. Her bor jeg også i en 39 fots seilbåt sammen med Mathias og våre to polarhunder. 

Jeg er ikke i arbeid etter mange år med sykdom, det er her min store lidenskap for naturen kommer inn. Jeg er ble introdusert for friluftsliv for ca 4 år siden, etter dette har friluftsliv blitt en stor del av hverdagen min. Naturen er blitt min medisin og mitt fristed. 

Jeg trives best med stor sekk på ryggen over lengre tid, sammen med Mathias og bikkjene. Men på grunn av hindringer i hverdagen, som sykdom, har nærturer også fått en stor plass i hjertet mitt. Jeg håper jeg kan inspirere andre til å komme seg ut, dra på tur og ta vare på naturen. Finne like mye glede i den som meg.  

Mathias: Hei. Jeg heter Mathias Rose, 27 år gammel og er over gjennomsnittlig interessert i alt som kan kategoriseres som utmark. Helt fra jeg var liten har interessen for naturen vært en del av meg. Alle mine beste minner i livet kommer herfra.

For meg handler friluftslivet ikke nødvendigvis om mestring, adrenalin eller mål. Jeg bare liker å være ute. Borte fra mas, stress og forpliktelser. Det er deilig. Skulle alt i livet går galt har jeg alltid naturen å finne ro og glede i. En slags livskvalitetsforsikring.

Følg Luise og Mathias på Instagram: @luiseengesvik og @heimathias

Del denne artikkelen