– Det er mer natur i byen enn mange tror

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020

Det var natur og miljøvern som gjorde at Ola Elvestuen (V) begynte med politikk. I dag er han opptatt av naturen i byen og det nære friluftslivet.

– Det er ikke mange som vet at Oslo har det største biomangfoldet av alle norske kommuner. Som takk for mitt engasjement for kartleggingen i Oslo, fikk jeg en nyoppdaget art av «snylteveps» oppkalt etter meg, forteller Elvestuen, leder av Energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Ola Elvestuen mener at særlig tre ting er viktig for å få flere ut i naturen:
-Tilrettelegging, planlegging, og mer støtte de frivillige friluftslivsorganisasjonene som motiverer og tilrettelegger for folk! Friluftslivet, sammenlignet med idretten, får mer ut av mindre penger. Friluftsliv er god utnyttelse av ressurser og er åpent for alle, mener Elvestuen.

Hva betyr friluftsliv for deg?
– Jeg setter mest pris på tilstedeværelsen, og jeg tenker veldig godt ute i naturen. Det handler ikke om å komme fram, men om å bare være der. Det handler om opplevelser. Også i byen, jeg bruker de grønne lungene og går mye. Det er mer natur i byen enn mange tror, og det er viktig å ta vare på den.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
– Oslo har gått fra «versting» til foregangskommune på natur og friluftsliv, og har nå det største biomangfoldet av alle norske kommuner! Jeg er derfor veldig glad i naturen i Oslo, særlig Bygdøy, øyene i Oslofjorden, Ingierstrand, Akerselva – jeg gikk en fin tur langs Alnaelva senest i går. Som tidligere byråd var jeg pådriver for å utvikle og tilrettelegge mange av de grønne perlene i Oslo, og fikk faktisk en «snylteveps» oppkalt etter meg: Aphelinus elvestueni!

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, jeg har «vokst opp» i skauen på Toten! Som barn var vi ute hele tiden, og sov ofte i telt. Sist jeg overnattet ute var på #nattinaturen i Friluftslivets uke, med friluftslivsorganisasjonene i september 2015, på Lille Åklungen ved Sognsvann.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Da jeg var barn var vi mye på Ustaoset om våren, i april/mai, omtrent samtidig som Skarverennet – en fantastisk tid på året. Andre opplevelser jeg husker godt er flokker med villrein på Hardangervidda, og mange fine turer i Femunden. I vinter var jeg på ulvesafari i Østmarka og fant ferske spor etter ulv, veldig spennende!

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Jeg er veldig glad i skog. Som barn var jeg med i Speideren, og vi sov ute, tente bål og bygde ting, som gapahuker og små bruer. Disse opplevelsene har gjort meg trygg i naturen, jeg lærte at naturen ikke er noe skummelt, og at det er enkelt å ferdes ute. Jeg tror at terskelen for å være ute i naturen blir mindre dersom man har gode erfaringer som barn.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?
– Naturen betyr veldig mye. Naturvern og miljøvern er grunnen til at jeg begynte med politikk, og er hovedmotivasjonen for at jeg er med i Venstre. Å være ute i naturen er derfor viktig, mye politikk er utviklet her. Det er en påminnelse på hvorfor vi gjør det vi gjør.

Hvis jeg var Klima- og miljøminister Vidar Helgesen ville jeg stoppet dumping i norske fjorder umiddelbart! Jeg ville vernet større områder, lagt nye nasjonalparker og utvidet de vi allerede har. Jeg ville sørget for mer vedlikehold og tilrettelegging for friluftsliv – og jeg ville reversert snøscooterregelverket.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?
– Naturen i seg selv er truet. Vi har som kjent store klimautfordringer på grunn av global oppvarming. Men tap av areal er også en stor trussel. Det blir færre og færre uberørte områder. Større områder må vernes med verneforskrifter. Det må samtidig være rom for mer friluftsliv, men i hvilke områder? En stor utfordring med friluftsliv er å få flere ut i naturen. Stadig flere bor i by, og det blir viktigere med større nærhet til grønne arealer. I Oslo åpnes det opp mot sjøen, flere elver åpnes og blir tilgjengelige.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
– Tilrettelegging, planlegging og mer støtte de frivillige friluftslivsorganisasjonene som motiverer og tilrettelegger for folk! Friluftsliv i skolen er viktig. Friluftslivet, sammenlignet med idretten, får mer ut av mindre penger. Friluftsliv er god utnyttelse av ressurser og er åpent for alle.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Gå ut, vær nysgjerrig! Se etter spennende ting i ditt nærmiljø. Det er også stort spenn i Friluftslivet, alt fra ukelange fjellturer til å gå en tur i nabolaget. Gå, sykle, se deg rundt. Kultur i naturen er noe av det beste jeg vet.

Skal du sove ute på #nattianturen 2. september?
– Ja! Det er et kjempefint tiltak som gjør at slike som meg, som ikke har overnattet ute på en stund, kommer oss ut igjen – men ikke minst at det inspirerer mange nye til å bli med ut i naturen!

Les flere politiker-intervjuer her

Dette er Friluftslivets uke

Foto: Lill Haugen. Innfelt bilde fra Alnaelva i Oslo

Del denne artikkelen