Danmark får nasjonal friluftspolitikk

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Danskenes friluftsliv er en milliardindustri som skaper tusenvis av arbeidsplasser, i tillegg til å gjøre danskene sunnere og gladere – derfor har Danmark nå fått sin første nasjonale friluftspolitikk.   Miljøminister Kirsten Brosbøl lanserte 23.april en nasjonal plan for friluftslivet i Danmark. Københavns universitet har påvist at friluftsliv gjør et viktig samfunnsøkonomisk «fotavtrykk», står for mange… Read more »

Danskenes friluftsliv er en milliardindustri som skaper tusenvis av arbeidsplasser, i tillegg til å gjøre danskene sunnere og gladere – derfor har Danmark nå fått sin første nasjonale friluftspolitikk.

 

Miljøminister Kirsten Brosbøl lanserte 23.april en nasjonal plan for friluftslivet i Danmark. Københavns universitet har påvist at friluftsliv gjør et viktig samfunnsøkonomisk «fotavtrykk», står for mange arbeidsplasser og bidrar med nesten 30 milliarder i årlig omsetning. Regjeringen ser friluftslivets potensial for helse og livskvalitet i befolkningen, og muligheter for å skape nye regionale arbeidsplasser.

 

Miljøminister i Danmark Kirsten Brosbøl ønsker derfor at naturen og friluftslivet i langt større grad skal være en del av alle danskers liv – og Miljøministeriet derfor har i over to år jobbet med å lage Danmarks første nasjonale friluftspolitikk.

 

Mer enn 350 organisasjoner, foreninger, myndigheter og ildsjeler har vært med til å utvikle friluftspolitikken, og hundredevis av dansker har kommet med sine idéer til hvordan friluftslivet og naturen kan gjøre danskene sunnere, øke livskvaliteten, skape mer felleskap, styrke utkantsområder, skape arbeidsplasser og vekst og fungere som sosial løftestang.

 

-Det viser tydelig hvor mye vi verdsetter å få komme ut og røre oss, få frisk luft og dele opplevelser sammen, sier Danmarks miljøminister Kirsten Brosbøl.

 

Lasse Heimdal, Generalsekretær i Norsk Friluftsliv-Norge har siden 1957 hatt en egen lov om friluftsliv, og drøftet friluftspolitikk gjennom egne meldinger. Men vi har svært mye å lære av Danmark, særlig når det gjelder tiltak i nærmiljø og tilrettelegging for sykling. Selv om vi i Norden har ulike naturforhold, ser vi frem til at nordiske politikere også utvikler en felles nordisk politikk og strategi for hvordan vi kan gi flere del i gode naturopplevelser, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Les mer om Danmarks nasjonale friluftspolitikk

Del denne artikkelen