Budsjettet gjør ikke folk mindre syke

Publisert

– Det er få spor i statsbudsjettet som tyder på at nordmenn vil bli mindre syke i årene fremover. Særlig gjelder det for de mange lidelsene som skyldes inaktivitet og livsstil, sier Dag Kaas, styreleder i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO), i en kommentar til budsjettet.   FRIFO venter på de store tiltakene som gjør noe med årsakene, ikke… Read more »

– Det er få spor i statsbudsjettet som tyder på at nordmenn vil bli mindre syke i årene fremover. Særlig gjelder det for de mange lidelsene som skyldes inaktivitet og livsstil, sier Dag Kaas, styreleder i Friluftslivets fellesorganisasjon (FRIFO), i en kommentar til budsjettet.

 

FRIFO venter på de store tiltakene som gjør noe med årsakene, ikke bare smører hjulene i et helseapparat som går for varmt fra før av.

 

Kaas leder FRIFO, en paraplyorganisasjon for 15 friluftsorganisasjoner med 700.000 medlemskap.

– Det er underlig at myndighetene ikke i større grad ser hvor mye bedre for den enkelte og billigere for samfunnet å investere i at folk holder seg friske. En vesentlig del av Helse- og omsorgsdepartementets budsjett på 146,7 milliarder går med på å reparere livsstilssykdommer.  Samhandlingsmidler ser også ut til å forsvinne i slunkne kommunale helsekasser, i stedet for til offensiv satsing på forebygging.

 

Omfattende forskning har vist nytten og økonomien i å legge til rette for at mennesker holder seg friske gjennom økt fysisk aktivitet. Friluftsliv er en av de mest effektive og prioriterte aktivitetene for folk flest. Friluftsliv får et løft på 20 mill i Miljøverndepartementets budsjett for neste år. Dette er vi selvfølgelig glade for.

 

– Men skal vi oppnå resultater i folkehelsearbeidet, må det helt andre krafttak til, uttaler FRIFOs styreleder.

Del denne artikkelen