Brukte fjellet som terapi da kreft-beskjeden kom

Publisert – Sist oppdatert 04.02.2020
Tekst: Synne Kvam, Privat – Foto: Synne Kvam, Privat

Det er i naturen at Torill Eidsheim kjenner at hun lever. Da hun fikk beskjed om at hun hadde kreft, var det i det vestlandske fjell at Høyre-politikeren fikk sortert tankene.

Hva betyr friluftsliv for deg?
For meg betyr friluftsliv en hel masse. Jeg har vokst opp i en familie der vi alltid har vært på tur, lange og korte turer, skogsturer og fjellturer. Som barn trodde jeg at det å dra på friluftsturer var noe alle barn måtte, minnes Eidsheim, med et glimt i øyet.

– Men jeg har satt veldig pris på det, og vi pleide å gå turer sammen med venner, familier og kjente – og jeg har fått lekt mye i naturen. Når man er i naturen, så kjenner at man lever. Så jeg får litt den følelsen igjen fra barndommen når jeg er ute i naturen, gleden ved å være der, forteller Høyre-politikeren, som sitter i helse- og omsorgskomiteen.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?
Dyrkolbotn er stedet der hjertet mitt ligger. Min fars familie kom fra denne fjellgården, og der ligger familiehytta i dag. Det er her i Stølsheim-området jeg er godt kjent, og trives best å være i. Jeg er glad i naturen, spesielt Vestlandet som er vilt og vakkert.

Som barn fant jeg glede i det å nå toppen. Hjemmet til mine foreldre lå i skogen, men fjellet har alltid vært favoritten, sier Eidsheim – som fremdeles bruker skituren ned igjen som motivasjon til å komme seg opp på toppene om vinteren.

Har du noen gang overnattet ute?
– Ja, det har jeg gjort flere ganger opp gjennom årene. Har overnattet mye ute særlig på somrene, for da ble vi oppfordret til å ligge i telt, selv om det ikke var så langt unna huset. Man jo av og til tuslende inn igjen i løpet av natten. Jeg har også tatt med barna mine på telttur. Opplevelsen ved å sove ute tror jeg forsterker følelsen av å høre til der og bidrar til å kjenne seg trygg. Det har også hendt at jeg har sovet under åpen himmel, men på Vestlandet er det jo ikke alltid at det passer seg, sier Høyre-politikeren – og henviser til det ustabile været.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?
– Det er så mange, så det er vanskelig å plukke ut én enkeltopplevelse. Men i seinere tid, så tror jeg det må være en tur jeg hadde for ikke så lenge siden fra Mjølfjell til Ulvik. Dagen før den turen fikk jeg vite at jeg hadde fått kreft. Det var en tur på syv timer, nydelig med både fjord og snøkledd høgfjell, det er en tur som sitter sterkt i minnet. Det var et utrolig viktig tidspunkt for meg å få rom for refleksjon, og få tid til å tenke over hva jeg skulle gjennom.

– Det er kanskje det som er viktig for meg, det å kunne bruke naturen til refleksjon.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?
– Jeg kjenner en enorm glede. Hvis man har hatt en slitsom uke, er det utrolig godt å gå ut i naturen – kanskje særlig tidlig om morgenen. Jeg tar meg gjerne en joggetur tidlig om morgenen, og oppsøker områder i byen som også gir naturopplevelser, slik som parker. For vi må ikke glemme at vi også har mye natur i byen, minner Eidsheim om.

– Tidligere gikk jeg på hjortejakt, og da var jeg oppe grytidlig. Jeg liker det å gå ut når det fortsatt er mørkt. Følelsen av alt først er mørkt og stille, før samfunnet livner til og gryr av dag, den er helt fantastisk. Den opplevelsen er verdt å prøve, både med og uten gevær.

Jakttradisjonen har Høyre-politikeren overført til sine egne barn.

– Begge barna mine har tatt jegerprøven, og jeg synes at så lenge vi spiser kjøtt, så skal vi ta innover oss hvordan det hele henger sammen. Jeg ønsket ikke bare å lære meg å skyte, men lære meg hele prosessen.

Hva gjør disse opplevelsene med deg som politiker?
– Det betyr at det er viktig for meg å ivareta naturen på en slik måte at vi alle kan drive friluftsliv. Vi skal selvfølgelig forvalte naturen godt, men det er mange hensyn å ta.

– Jeg er opptatt av at når vi først har laget en verneplan for et område, så skal ordet «varig» bety noe. Det må sitte langt inne å endre. Når klimaet og miljøet endrer seg, kan vi iblant måtte ta en ny avveining. Vår oppgave må være å overlevere verden i enda bedre stand enn den vi mottok den i, sier Torill Eidsheim.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

– Vern er krevende, det samme gjelder god arealutvikling; behovet for at byer skal vokse, tettsteder skal vokse, det å treffe riktige beslutninger for hvor skal folk bør bo og næring drives. Samtidig som vi ønsker at folk i størst mulig grad selv skal treffe beslutninger for å skape sine egne gode liv, vil det være behov for regulering. Mye ansvar hviler her på fylkene, men også kommunene, i det å være den gode tilretteleggeren for at samfunnet skal utvikle seg til det beste for alle, og for at folk skal oppfordres til å bruke naturen der de bor.

– Det at vi har et stort nettverk med merka stier og hytter, er veldig viktig. I Norge kan vi faktisk gå fra hytte til hytte i det som for andre anses som krevende terreng og være trygge. I Norge har vi vært veldig gode på å legge forholdene til rette for å vandre i fjellet, både gjennom opplæring (bl. a fjellvettregler) og frivilliges innsats, mener Høyre-politikeren.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?
Det må være lett å komme seg ut, kollektivtilbudet må være bra, og det må være bra med informasjon, parkeringsmuligheter, gang og sykkelvei. En del byer tilbyr nå leie av sykkel noe som gjør det lettere å komme seg rundt i byen men også ut av byen. Allemannsretten er også viktig, og det at den står sterkt forankra er viktig for at folk kan ferdes forholdsvis fritt.

– En annen ting som er viktig for å få folk ut, er kunnskapsformidling. Jeg lærte å bli glad i friluftsliv av min familie, fra jeg ble født viste de meg at naturen er en viktig del av oss. Og jeg bruke mine erfaringer for å bidra til at andre oppdager naturen. Jeg synes det er viktig å bruke naturen for å appellere barns nysgjerrighet, samtidig som man skaper en trygghet i det å lære naturen å kjenne.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?
– Bruk naturen til å ha det gøy sammen. Hvis du har bestemt deg for å ha pølser til middag, så kan du like gjerne gå 100 meter, og spise ute. Eller ta frokosten i det fri, det gir en ekstra god opplevelse. Det skal ofte så lite til før du har skapt et godt minne som varer lenge.

Skal du sove ute på #nattianturen 1. september 2018?
– Ja, det vil jeg gjerne, så sant det passer, avslutter Eidsheim.

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen