Bli med på Norges største markering for åpenhet!

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

10.oktober er Verdensdagen for Psykisk helse. Norsk Friluftsliv oppfordrer alle våre medlemsorganisasjoner til å bli med å markere dagen.

Tekst: Wanda Nordstrøm
Foto: Paulina Cervenka

Verdensdagen for psykisk helse er en internasjonal FN-dags som finner sted 10. oktober. Dagen skal øke kunnskap og åpenhet om psykisk helse, og fremme gode levevaner. Målet er å gjøre det like lett å snakke om vår psykiske helse som vår fysiske.

– Dagen har bidratt til mer åpenhet om psykisk helse i samfunnet. Hver dag gjør tusenvis av mennesker en formidabel jobb for å styrke barn, unge og voksnes psykiske helse. Det skal vi ikke glemme. Men på selve Verdensdagen gjør vi en ekstra innsats for å nå ut til enda flere, fordi mange av oss ikke tenker over at vi har en psykisk helse, sier Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse.

Nasjonal dugnad

Alle er invitert med til å markere dagen. Enten man vil arrangere tur, gapahuksamling, eller dele ut kaffe kan dere registrere markeringen på verdensdagen.no. Der kan man også finne masse inspirasjon og bestille materiell til markeringen.

I Norge er det lokale markeringer i ukene 39-42. Dette er Norges største opplysningskampanje og dugnad for psykisk helse. I 2018 var det ny rekord, med over 1500 arrangementer på landsbasis.

Man kan også være med å støtte dagen på sosiale medier. Verdensdagen.no har en rekke materiell tilpasset til både Facebook og Instagram, som fritt kan deles.

«Gi tid»

Årets tema «Gi tid» oppfordrer til å bruke tiden på det som er godt for den psykiske helsen. Enten om det er å logge av og skru av mobiltelefonen eller å trene, ønsker kampanjen å rette fokus mot oppmerksomhet og tilstedeværelse.

Tonje Refseth, prosjektleder i Norsk Friluftsliv, mener temaet er midt i blinken for friluftslivsorganisasjonene:

– De fleste som driver med friluftsliv har kjent på hva tid i naturen kan gjøre for humøret. Fysisk aktivitet kan hindre psykiske plager og forskning viser at naturen er beroligende, gir mer energi og motvirker stress og negative tanker.

Hun oppfordrer alle til å gi av sin tid ved å invitere med noen ut på tur.

– Friluftsliv og fysisk aktivitet sammen med andre bidrar til mer trivsel, så dette er en god anledning til å invitere med seg en venn, kollega eller nabo ut på tur.

Les også: Nytt materiell om friluftsliv og helse skal få flere ut på tur

Foto: Synne Kvam

5 grunner til å markere Verdensdagen

Mer åpenhet om psykisk helse kan føre til:

  • At det blir lettere å dele tanker med andre, og å gi og få støtte
  • Mindre tabu og skam rundt psykiske utfordringer
  • Å styrke den psykiske helsen
  • Et mer inkluderende nærmiljø, arbeidsmiljø og skolemiljø
  • Et rausere samfunn

(Hentet fra verdensdagen.no)

 

 

Del denne artikkelen