fisking
fisking

Ber norske kommuner se til Fredrikstad

Publisert – Sist oppdatert 28.02.2022

Norges aller første aktivitetsråd etableres nå i Fredrikstad. Målet er at flere kommuner snart skal følge etter, for å få flere til å delta i friluftsliv og egenorganisert aktivitet.

De fleste kommuner i Norge har i dag et idrettsråd som arbeider for å styrke idretten. Fredrikstad er den første kommunen som nå har fått et tilsvarende organ for friluftsliv og egenorganisert aktivitet.

– Inaktivitet er et stort folkehelseproblem, og det er derfor enda viktigere enn før å skape et samfunn som tilrettelegger for bevegelse og aktivitet. Målet med aktivitetsrådet er å gi barn og unge en større bredde i aktivitetstilbudet i sitt nærmiljø, forteller Lisa Mari Watson, daglig leder i Tverga.

Sammen med Norsk Friluftsliv er de initiativtakere til pilotprosjektet i Fredrikstad, i tett samarbeid med kommunen.

På landsbasis oppfyller kun én av tre helsemyndighetenes krav til fysisk aktivitet.

– Ser vi på hvilke former for fysisk aktivitet folk oppgir at de ønsker å gjøre mer av, så kommer friluftsliv og andre egenorganiserte aktiviteter på topp. Dette er aktiviteter du kan gjøre når det passer deg. Vi mener det å lytte til innbyggernes ønsker og behov er en viktig nøkkel for å få flere i aktivitet. Aktivitetsrådet skal styrke de egenorganisertes stemme og behov overfor kommunen, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Initiativtakerne ønsker nå å etablere lignende pilotprosjekter i flere kommuner i løpet av de neste to årene.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tverga og Norsk Friluftsliv

ØNSKER MER AKTIVITET I KOMMUNENE: Lisa Mari Watson i Tverga og Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv etterlyser nå flere kommuner som vil etablere aktivitetsråd. Foto: Wanda Nordstrøm

Etterlyser flere kommuner

– Vi er glade for at Fredrikstad tar grep for å øke aktivitetsnivået i kommunen. Nå håper vi at flere vil følge etter. Vi tar med glede imot henvendelser fra andre kommuner rundt om i landet som ønsker å være en pilot i prosjektet, forteller Watson.

I tillegg til å skape økt aktivitet, vil aktivitetsrådet også bidra til å styrke frivilligheten i kommunene, mener Heimdal.

–I dag er egenorganiserte og organisasjoner med konkurransefrie aktiviteter for sjelden involvert når kommunene planlegger aktivitetstiltak. Vi håper dette vil bli en arena der små og store lag og foreninger kan møtes for å dele kunnskap og erfaringer, og styrke fellesskapet og samhandlingen med kommunen, sier han.

Les mer: – Vil ha aktivitetsråd i kommunene

Del denne artikkelen