Årstiden full av farger og muligheter

Publisert – Sist oppdatert 09.11.2022

Høsten trenger ikke være kun kald og mørk; den kan også være rik på opplevelser og gi masse ny energi. Våre ambassadører vet hvordan!

I år som alle andre år har høsten kommet snikende, sakte, men sikkert. Klokken er stilt til vintertid, og temperaturen synker i takt med dagene som blir mørkere. Høsten er for mange en fin årstid, men kan også oppleves både tung og trist.

Nettopp derfor er det enda viktigere for både kropp og sinn å komme seg ut på denne tiden av året, uansett om det er i naturen, om du finner på en aktivitet du vanligvis ikke ville gjort, eller om du opplever noe annerledes og spennende.

– For meg er det helt avgjørende for å trives i tilværelsen, sier Norsk Friluftsliv-ambassadør John Petter Nordbø.

Han bor på Jørpeland utenfor Stavanger og er opprinnelig journalist, men jobber i dag i Stavanger Turistforening. Friluftsliv en integrert del av hverdagen til Nordbø.

Humør-booster

– Når jeg kommer meg ut legger jeg merke til små detaljer. Jeg lytter gjerne til naturen, nå i vinterhalvåret er det merkelig stille sammenlignet med kakofonien du opplever på samme sted i mai og juni, sier 34-åringen.

– Jeg studerer bekker og elver, ser om vannstanden endrer seg, prøver å sette meg inn i hvilke fugler som ikke har reist til Syden, og følger med på hva som skjer fra måned til måned, legger han til.

Nordbø ser også på det fra et mer biologisk perspektiv.

Helt konkret gir turen også frigjorte endorfiner, som igjen gjør at humøret er bedre. Det er ikke sjelden at min samboer spør om jeg vil ha meg en tur ut etter en litt stressende hverdag. Nesten uten unntak er jeg lettere til sinns når jeg kommer tilbake. Det er ganske deilig å ha en «quick fix» på den måten, sier han.

Norsk Friluftslivs ambassadør John Petter Nordbø. Foto: Privat

3 tips fra John Petter

Dra på kveldstur med hodelykt

Dra til steder der du er godt kjent, slik at mørket ikke blir en altfor høy terskel for å komme seg ut.

Ikke ha så høye ambisjoner

En liten runde er langt bedre enn ingenting.

Spis middag eller kveldsmat ute

Det være så enkelt som å smøre noen brødskiver, og sette seg ut i hagen for å nyte en litt annerledes kveldsmat på en stjerneklar kveld. Har du lyst til å gjøre det litt mer avansert er det kjekt å lage middag på bål eller primus. Start med noe enkelt, for eksempel å varme opp gårsdagens middagsrester, før du eventuelt prøver deg på mer avanserte retter. Husk at det meste smaker bedre ute!

– Gjør det enkelt 

En annen som setter pris på å komme seg ut, er ambassadør Birgitte Fjalestad fra Vegårdshei. Også hun forteller om et høyere energinivå etter frisk luft og fysisk aktivitet.

– Tur med hunden, familie eller en venn gir gode opplevelser som man kan snakke om i ettertid, sier 27-åringen.

Hennes beste tips til lavterskel aktiviteter og ting man kan gjøre ute i denne årstiden er:

– Ikke reis for langt. Bruk nærmiljøet og mulighetene der du bor. Nå som det er kaldere og fuktigere ute er det fint å tenne opp et bål.

Fjalestad mener det er viktig å gjøre det enklest mulig å være ute på denne tiden av året.

– Jeg forventer ikke så mye av meg selv. Jeg liker ikke å ta den lengste turen, eller ha det fineste turutstyret. Jeg har arvet en del fra familiemedlemmer, og jeg kjøper og selger brukt på nettet.

– Dessuten sjekker jeg alltid værmeldingen og kler meg etter været slik at jeg ikke blir våt og kald – det ødelegger mye av den gode turfølelsen, legger hun til.

Å være på tur med andre gir en ekstra trygghet, i tilfelle noe skulle skje.

-Da er man også flere om avgjørelser og veivalg, man skaper felles opplevelser og minner, og man har noen å snakke med, sier Fjalestad.

I likhet med Nordbø mener hun at det å være på tur og få et avbrekk er helt nødvendig i en hektisk hverdag.

– Det gir meg god samvittighet og jeg får klarnet tankene.

Norsk Friluftslivs ambassadør Birgitte Fjalestad. Foto: Privat

3 tips fra Birgitte

Spør om andre vil være med

Avtal et tidspunkt og sted, så blir det ikke like enkelt å avlyse.

Sjekk værmeldingen

Jeg kler meg etter været slik at jeg ikke blir våt og kald.

Senk forventningene

Jeg liker å ha med en sekk med sitteunderlag, frukt og kaffe, og spandere på andre.

Livsglede og overskudd

Ambassadør Bjørn Henrik Stavdal Johansen beskriver høsten som «en fantastisk tid for å studere stjernehimmelen!».

– Kle deg varmt og godt, eller ta med soveposen ut. Finn et mørkt sted i skogen, rull ut et liggeunderlag og legg deg på ryggen og studer himmelen. Hvilke stjernetegn kjenner du igjen? Ser du noen stjerneskudd?

Han er naturveileder av yrke, og betegner seg selv som «skaufant av natur». I dag bor 37-åringen i Flå i Hallingdal, men er opprinnelig fra Skien hvor han vokste opp med skogen som lekeplass.

Bålkvelder er en annen lavterskel aktivitet som passer perfekt nå, ifølge Stavdal Johansen.

– Høsten er kanskje den aller hyggeligste tiden for bålkvelder. Ta med venner, familie eller nabo ut i nærnaturen. Fyr opp et lite bål og nyt varmen og lyset. Kanskje du til og med kan by opp til middag over bålet.

Han anbefaler å være ute i de få lyse timene (om man bor i en landsdel som har dette), og heller ta kontorarbeidet når mørket faller på, hvis man har mulighet.

– Det er fort gjort å føle at man visner bort under den mørke høsten. Man sitter bare inne og forsvinner litt i seg selv. Jeg tror mye av mørketidsdepresjonen handler like mye om inaktivitet som mørket. Så skru på hodelykten og kom deg ut!

Frisk luft, gode samtaler rundt bålet og en blinkende stjernehimmel er belønningen du får.

– Det kan by på fantastiske opplevelser som bidrar til livsglede og overskudd, sier Stavdal Johansen.

Norsk Friluftslivs ambassadør Norsk Friluftslivs ambassadør Bjørn Henrik Stavdal Johansen. Foto: Naturveilederen

3 tips fra Bjørn Henrik

Ha alltid sekken ferdig pakket

Da trenger du bare å hive mat oppi – og du er klar! Dørstokkmila blir høyere desto mer som må organiseres.

Inviter på bålmiddag

Vart opp med god mat rundt et hyggelig leirbål! En fin fakkeltur frem til plassen kan gjøre kvelden ekstra stemningsfull.

Del opplevelsene

Å glede seg over naturen og dele opplevelser kan knytte sterke vennskapsbånd som varer livet ut.

Det er Norsk Friluftsliv, på vegne av de 18 medlemsorganisasjonene, sammen med Nasjonalforeningen for folkehelsenKreftforeningenNorske Kvinners Sanitetsforening og Den Norske Turistforening som står bak #sammenpåtur.

#sammenpåtur

I 2022 markeres Frivillighetens år. Med signalarrangementet #sammenpåtur skal vi lage årets fineste – og viktigste – aktiviteter og møteplasser.

Del denne artikkelen