vinnere
vinnere

Årets nordiske turbilde: – Vi var slitne og kalde, så insisterte Jonas på at vi skulle ta bildet likevel

Publisert – Sist oppdatert 05.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln

En uventet klatretur på glatt fjell i tussmørke hindret ikke Oscar Stål fra å ta bildet som ble kåret til Årets nordiske turbilde. 

Hvert år premieres de beste nordiske naturfotografene i den prestisjefulle konkurransen NNPC. Her kåres også årets nordiske turbilde, hvor Norsk Friluftsliv bidrar som sponsor.

Dette året var det svenske Oscar Stål som nådde til topps i konkurransen. Vinnerbildet viser kameraten Jonas med en hodelykt som lyser opp Slåttdalsskrevan i Skuleskogen nasjonalpark.

Nyutdannet vinner

– Det var helt fantastisk. Jeg sendte inn flere bilder til konkurransen, men jeg trodde aldri jeg skulle komme til finalen, og attpåtil vinne. Jeg tok eksamen i fotoutdannelsen min i mai 2018. Høsten 2017 visste jeg ikke en gang hvordan man tar et nattfoto.

Stål forteller at det å vinne konkurransen betyr mye for en som er nyutdannet. Selv om han har vunnet pris, føler han seg langt ifra utlært som fotograf.

– Å vinne årets nordiske turbilde er for meg et bevis på utviklingen jeg har hatt. Samtidig føler jeg meg veldig inspirert etter konkurransen. Jeg har sett så mange fantastiske bilder i alle kategoriene. Nå er jeg veldig motivert til å fortsette å utfordre meg selv og prøve å utvikle meg for å bli en bedre fotograf.

Her er bildet som fikk Stål til topps i konkurransen:

vinnerbildet

Måtte klatre i mørket

Vinnerbildet ble tatt da han og kameraten Jonas var på tur i Skuleskogen nasjonalpark i Sverige i oktober.

– Denne kvelden skulle det være fullmåne og stjerneklart. Jeg elsker å ta bilder om natten, og er veldig fascinert av melkeveien, stjernehimmelen og nordlys, forteller Stål.

-Da vi kom til Slåttdalsskrevan, som er en 200 meter lang sprekk som deler Slåttdalsberget i to, foreslo jeg at vi skulle bli der over natta. Da planla vi også at vi skulle ta et bilde hvor han sto nede i kløfta med hodelykt.

De to kompisene gikk opp på fjellet. Der laget de mat på stormkjøkken og tok masse bilder. Men da de skulle ned, gikk det opp for dem at det bare var Stål som hadde tatt med seg hodelykt.

– Dermed måtte vi klatre ned fra det glatte fjellet i mørket. Jeg måtte lyse for meg selv først, og så snu meg og lyse opp veien for Jonas. Jeg sverget at fra da av skulle jeg alltid ha med meg en ekstra hodelykt på tur, forteller vinneren.

Da de endelig kom ned igjen, var det rundt midnatt.

– Vi var slitne og kalde, og begge ville egentlig bare tilbake til leiren. Men så insisterte Jonas på at vi skulle ta bildet likevel. Han tok hodelykta mi og klatret ned, mens jeg rigget opp kameraet på stativet. Det tok flere eksponeringer før jeg fikk bildet som jeg ønsket det. Men da vi endelig fikk det til, så jeg at det var et av de beste bildene fra kvelden, forteller han.

Ståls beste fototips

Til deg som har lyst til å bli flinkere til å ta gode turbilder, har vinneren flere tips.

– Det første man bør tenke på, er lyset. Å fotografere betyr faktisk å «male med lys», så tenk på lyset. Er det mykt eller hardt? Hvor faller det og hvilke følelser formidler det?

Komposisjon er også et viktig stikkord. – Tenk over hvor du plasserer motivet, og hva du vil si med bildet. Let etter linjer som kan lede blikket til seeren dit du vil. Det er også lurt å tørre å bytte vinkler og prøve å gjøre noe nytt. Små forandringer kan gjøre stor forskjell, forklarer fotografen.

Stål minner også om at bilder ikke nødvendigvis trenger å være storslagne for å være bra.

– Mye av det man ser delt på sosiale medier er spektakulære bilder av dramatiske fjell og mennesker som bestiger dem. Men de bildene som får flest likes er ikke nødvendigvis de beste. Et intimt bilde av en fjellbekk kan være et betydelig bedre bilde enn et mer dramatisk bilde av fjellet ved siden av.

Og det fjerde tipset?

-Ha det gøy! Ta de bildene du vil ta. Tillat deg selv å leke og være kreativ når du tar dem. Du fotograferer for deg selv og ingen andre.

Andre og tredjeplass

2. plass i kategorien Årets nordiske turbilde er  tatt av Hans Petter Sørensen.

andreplassen

 

3. plass i kategorien Årets nordiske turbilde er tatt av Janne Kahila. kahila

Del denne artikkelen