Her er årets beste nordiske turbilder

Publisert – Sist oppdatert 05.02.2020

Øyeblikket med datteren og fisken gjorde at Ingunn Sørhaug Ranheim gikk helt til topps da årets nordiske turbilde ble kåret. 

Øyeblikket med datteren og fisken gjorde at Ingunn Sørhaug Ranheim gikk helt til topps da årets nordiske turbilde ble kåret.

Første helg i februar ble Nordic Nature Photo Contest avholdt i Oslo, en konkurranse som Magasinet Natur&Foto står bak. Der ble de beste nordiske naturfotografene premiert  i ulike kategorier, deriblant årets nordiske turbilde – hvor Norsk Friluftsliv er sponsor av premier.

I år ble det norske Ingunn Sørhaug Ranheim som gikk helt til topps. 

– Mine første tanker etter å ha vunnet førsteplassen var at jeg måtte ha lest feil. Dette kunne ikke være meg. Så jeg måtte lese brevet en gang til, for å være sikker på at jeg hadde lest riktig. Det var utrolig morsomt, men også takknemlighet over å ha vunnet en slik pris, forteller vinneren.

vinneren2

VINNERBILDET: Bildet av datteren og fisken ga Ingunn Sørhaug Ranheim førstepremien i årets nordiske turbilde.

Begynte å snakke med fisken

– Kvelden før hadde vi vært og satt fiskegarn. Det var en kald høstmorgen, det blåste mye da vi rodde ut på vannet, og skulle dra opp fiskegarnet. Jeg husket at det var forferdelig kaldt på fingrene å dra opp fiskegarnet, men det var utrolig morsomt at det var fisk i garnet. Når vi kom på land så tok vi ut fisken fra robåten og min datter Kristina begynte å snakke og le med fisken. Hun var så utrolig glad for å ha fått ørret i garnet. Og da var jeg framme med fotokamera og knipset «øyeblikket», da min jente hadde en hyggelig «samtale» med fisken, minnes Sørhaug Ranheim om øyeblikket da vinnerbildet ble tatt.

43-åringen, som er bosatt i Hof i Vestfold, forteller at vinnerbildet ble tatt i Kviteseid i Telemark. Fra hun fikk kamera i konfirmasjonsgave, har Sørhaug Ranheim interessert seg for fotografering.

Når hun er på tur, er alltid kameraet med.

– For meg blir det nesten som en skattejakt. En må bare lete litt, så finner en fotomotiver, og opplevelser over alt, forteller 43-åringen. 

For vinneren er det nærnaturen som betyr mest.

– På grunn av helse og ryggproblemer har jeg ikke vært på de store toppeene, men jeg har benyttet meg av nærnaturen der jeg og min familie har bodd etter hvert. Derfor synes jeg selv det er alltid godt å komme seg ut i naturen, og få en god turopplevelse. For det er så mye fint i å se, føle og høre i naturen, fra rennende bekker, blad som feller fra trærne, fuglesang og sjøen som bryt, forteller Sørhaug Ranheim.

Ingunn

OVERRASKET: Ingunn Sørhaug Ranheim forteller at hun ikke trodde på det, da hun fikk beskjed om at hun hadde tatt vinnerbildet i årets nordiske turbilde.

Andre og tredjeplass

Andreplassen i kategorien årets nordiske turbilde gikk til norske Ståle Johan Aklestad, med bildet kalt «Underlys».

andreplass

UNDERLYS: Bildet som kom på andreplass, tatt av Ståle Johan Aklestad

 

Tredjeplassen gikk til svenske Mats Grimfoot og hans «Surfer i snøstorm».

grimfoot

SURFER I SNØSTORM: Tredjeplassen gikk til Mats Grimfoot.

Premierte bilder:

Audun Nygaard (Norge) – «Årets padletur»

Vegard Aasen (Norge) – «Skiløper i snøstorm»

Bjørn Rangbru (Norge) – «Trebæring»

Tobias Dahlin (Sverige) – «Discovering the lake»

Audun Rikardsen (Norge) – «Nattfiske»

Nils Logje (Norge) – «Venter på nordlyset»

Jari Heikkinen (Finland) – «The girls and the foxes»

Del denne artikkelen