Allemannsretten inn i grunnloven?

Publisert – Sist oppdatert 22.01.2020

Årets «julegave» til friluftslivet: Friluftslivets organisasjoner jubler over at SV i dag har fremmet forslag i Stortinget om å grunnlovsfeste allemannsretten. – Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Å få allemannsretten inn i grunnloven er derfor en viktig symbolhandling som vil løfte friluftslivet, og de tusenvis av frivillige i Norge… Read more »

Årets «julegave» til friluftslivet: Friluftslivets organisasjoner jubler over at SV i dag har fremmet forslag i Stortinget om å grunnlovsfeste allemannsretten. – Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Å få allemannsretten inn i grunnloven er derfor en viktig symbolhandling som vil løfte friluftslivet, og de tusenvis av frivillige i Norge som bruker tid og krefter på å legge til rette for friluftsliv, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

SV fremmet i dag et forslag i Stortinget om å grunnlovsfeste allemannsretten, og en fornøyd gjeng med representanter fra rekke av de norske friluftsorganisasjonene troppet spontant opp på Stortinget, for å berømme forslaget med kake og norske flagg. I tillegg til Norsk Friluftsliv var både Speiderbevegelsen, Røde Kors Hjelpekors, Skiforeningen, Friluftsrådenes Landsforbund og DNT var til stede.

-Dette er et viktig og svært gledelig initiativ fra SV på tampen av Friluftslivets år. Retten til å være i naturen, uavhengig av hvem som eier grunnen er en del av vår kulturarv og et viktig prinsipp som også bør gjenspeiles i grunnloven. God tilgang til norsk natur er helt avgjørende for muligheten til å drive friluftsliv, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Nils Øveraas.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Allemannsretten inn i Grunnloven

SV fremmet i dag forslag om å grunnlovsfeste allemannsretten. Fv Bård Vegar Solhjell (SV), Karin Andersen (SV) Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv og Heikki Eidsvoll Holmås (SV)

Allemannsretten under press
Allemannsretten er i dag regulert blant annet i friluftsloven fra 1957. Den gir alle tilgang til turer i skogen og på fjellet, til fots og på ski, bading, telting, ankring av båt, høsting av ville bær og blomster, og fritidsfiske i sjøen. De tre organisasjonene mener grunnlovsfesting er viktig for å løfte allemannsretten opp på et nivå med andre grunnleggende norske rettigheter.

-Selv om allemannsretten bygger på en lang tradisjon i Norge, er den under press hver eneste dag, både i strandsonen og på fjellet. Nedbygging av natur, krav om betaling og forsøk på å gjerde folk ute fra områder som skal være åpne for alle er eksempler på trusler mot allemannsretten i dag. Derfor er det viktig med et overordnet vern som kan hindre uthuling av dette viktige prinsippet, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Organisasjonene håper nå på full tilslutning fra Stortinget.

 -Gjennom Friluftslivets år har vi opplevd stort engasjement og bred politisk enighet om betydningen av friluftsliv og allemannsretten. Vi håper og forventer derfor bred oppslutning om dette forslaget, sier daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund, Morten Dåsnes.

Her er forslaget fra SV (pdf)

 

[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Friluftslivet vil ha allemannsretten inn i grunnloven

Friluftslivet i Norge vil ha allemannsretten inn i grunnloven.

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen