debatt allemannsrettseminar
debatt allemannsrettseminar

– Allemannsretten fungerer som en sovepute for politikerne

Publisert – Sist oppdatert 04.07.2017

Allemannsretten er selve grunnlaget for friluftslivet. Seniorforsker i NINA, Odd Inge Vistad, minner politikere om at den ikke må bli en sovepute. Tekst: Linn Elise JakhellnFoto: Synne Kvam – Allemannsretten fungerer som en sovepute for politikere til å ikke ta tak. Vi bruker ikke akkurat opp oljefondet på friluftsliv, men kunne brukt veldig mye mer… Read more »

Allemannsretten er selve grunnlaget for friluftslivet. Seniorforsker i NINA, Odd Inge Vistad, minner politikere om at den ikke må bli en sovepute.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Synne Kvam

– Allemannsretten fungerer som en sovepute for politikere til å ikke ta tak. Vi bruker ikke akkurat opp oljefondet på friluftsliv, men kunne brukt veldig mye mer i et folkehelseperspektiv. Det er ikke allemannsretten i seg selv som får folk ut, mener Odd Inge Vistad, seniorforsker i NINA Lillehammer.

Vistad var en av foredragsholderne på seminaret «Allemannsretten – fra høsting til turistindustri», som ble arrangert av Norsk Friluftsliv torsdag 11. mai. Seminaret fant sted på Norges Røde Kors Konferansesenter i Oslo og konferansier var Hilde Charlotte Solheim.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Odd Inge Vistad er seniorforsker ved NINA Lillehammer. Foto: Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Odd Inge Vistad er seniorforsker ved NINA Lillehammer. Foto: Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Privatliv versus fri ferdsel

I sitt foredrag «Hva betyr allemannsretten for norsk kultur og identitet?» minnet Vistad videre om allemannsrettens forankring i verdier som likhet, nøkternhet og verdsettelse av fred og ro. At hjemmets og privatlivets fred er høyt verdsatt i norsk kultur er imidlertid også en trussel mot allemannsretten.

Et av poengene hans var at vi i dag ser at mange mennesker har større respekt for privatlivets fred enn for retten til fri ferdsel. Han påpekte at det derfor er nødvendig at det offentlige tar grep lokalt for å sikre at flest mulig har tilgang til natur- og grøntområder.

Utgangspunktet for seminaret var at Stortinget nylig har behandlet friluftslivsmeldingen, og nå har reiselivsmeldingen til behandling. I tillegg har Stortinget nå hatt en første behandling av forslaget om å ta Allemannsretten inn i grunnloven.

Politisk debatt

Blant de andre som talte på seminaret var stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen, som argumenterte for en grunnlovsfesting av allemannsretten, og Rita Johansen, daglig leder av Vegaøyene verdensarvområde, som ga oss et eksempel på hvordan man kan kombinere reiseliv med det å ivareta naturen.

Seminaret ble rundet av med en politisk debatt med partiene på Stortinget.

Debattantene som deltok var Pål Farstad (V), Johan Hertzberg (FpU), Hulda Holtvedt (GU), Laila Davidsen (H) og Karin Andersen (SV). Det var bred enighet blant disse om at friluftsliv er noe som bør satses på, og flere talte for at en større andel av spillemidlene skulle gå til friluftsorganisasjonene.

Her kan du se foredragene fra seminaret på YouTube.

Her kan du lese presentasjoner fra seminaret: 
Audun Pettersen – «Uberørt natur en forutsetning for reiselivet?»
Håvard Steinsholt – «Hva betyr allemannsretten for norsk kultur og identitet?»
Oddvin Lund – «Tilgang til natur i Europa»
Kirsti Aulstad Sogn – «Ny reiselivsmelding»
Eivind Brendehaug – «Berekraftig eller ikkje?»
Rita Johansen – «Det er mulig å kombinere reiseliv og ivareta naturen!»

Ler mer: Hva er allemannsretten?

 

 

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen