halleland
halleland

– Vi har mye å hente på å flytte klasserommet ut

Publisert – Sist oppdatert 03.02.2020
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Linn Elise Jakhelln, Svein Egil Økland

Terje Halleland (FrP) mener en av de store utfordringene vi står ovenfor i dag, er at avstanden fra folk flest til naturen stadig blir større.

Hva betyr friluftsliv for deg?

Jo, det betyr veldig mye, men jeg får ikke gjort det så mye som jeg gjerne skulle. Jeg er spesielt glad i ei øy som heter Romsa, som ligger hjemme i Sunnhordland. Den bruker vi mye i sommerdagene. I ungdommen bodde vi mer eller mindre på den øya om sommeren. Lå i telt og koste oss. Nå blir det mer til at vi overnatter i båt. Jeg har overtatt en 40 år gammel båt fra faren min, som vi har fikset opp. Så nå er vi nesten pålagt å reise på tur av og til, bare for å holde båten i hevd. Men jeg skulle gjerne ha brukt den mye oftere.

Har du noen favorittsteder i naturen hvor du liker å være?

Det må nok bli Romsa, som ligger mellom Etne og gamle Ølen kommune. Jeg har sett den bli kalt Sunnhordlands perle, og det er ikke uten grunn!

Har du noen gang overnattet ute?

Ja, det har jeg. Etter at vi fikk båten har det blitt mest til at vi overnatter i den. Selv om du nesten finner mer komfort i et telt. Vi var ute med den et par ganger i sommer, men jeg må innrømme at overnattingsturer hører med til sjeldenhetene.

Har du noen spesielle opplevelser i natur som du husker godt?

Jeg setter stor pris på fisking. Det vil si, jeg er ikke så glad i å sitte med fiskestang, men jeg setter garn og trekker neste dag. Den følelsen du får når du går på sjøen om morgenen, den er ubetalelig. Vi bor rett ved sjøen, og er helt selvforsynte med fisk. Vi har aldri trengt å kjøpe det.

Hva gjør disse opplevelsene med deg?

Jeg kommer fra en liten plass, og tok et bevisst valg om å bo midt i naturen. Det er der jeg trives best. Så da vi skulle bygge hus landet jeg på ei tomt hvor jeg har skogen bak meg, en skogsbilvei rett i nærheten, og syv kilometer til nærmeste butikk. Av praktiske grunner har jeg nå flyttet nærmere sivilisasjonen, men jeg trives best når jeg har tilgang på natur.

Hva betyr naturopplevelser for deg som politiker?

Man får jo en bevissthet rundt naturen, som gjør at man forstår hva dette handler om. Nå er det sikkert en del som er imot det å bygge skogsbilveier, men jeg mener at det gjør ting tilgjengelig. Jeg tror aldri jeg har gått de åtte kilometerne rundt veien der jeg bor, uten å møte folk. De veiene blir veldig mye brukt.

Hva ser du som de viktigste utfordringene for natur og friluftsliv i Norge?

Vi er jo blitt et altfor stillesittende folk. Vi må rett og slett få folk ut. Jeg tror vi har mye å tjene på det, sånn helsemessig, blant annet gjennom unngå livsstilssykdommer. Dette handler jo i stor grad om tilrettelegging. Man må tilrettelegge og gjøre det attraktivt å bruke naturen.

Hvordan skal vi få flere ut i naturen?

Man må lære å ta i bruk naturen fra barnsben av. Det er noe man bør introduseres for allerede i barnehagen, og som også bør være en del av pensum i skolen. Jeg mener vi har mye å hente på å flytte klasserommet ut i naturen. Man bør også i større grad ta i bruk naturelementer i forskjellige fag, enn det man gjør nå. En av de største utfordringene vi har i dag, er at avstanden fra folk flest til naturen bare blir større og større. Folk kjenner ikke til utfordringene vi står ovenfor, verken når det gjelder friluftslivet eller landbruket. Men det trenger jo ikke å være sånn. Det er mye som kan reddes ved å innføre disse temaene i skoleverket.

Har du et friluftstips du vil dele med andre?

Mitt beste tips er det er å finne seg en morsom uteaktivitet, slik at turen ikke i seg selv er formålet. Hvis du dykker kommer du deg ut, selv om det ikke er turen du er ute etter.

Skal du sove ute på #nattinaturen 2. september?

Jeg har blitt utfordret på det tidligere, men jeg har dessverre aldri fått gjort det. Har nok hatt gode unnskyldninger, men jeg tar vanligvis sånne utfordringer. Det synes jeg bare er gøy!

Les alle #mittfriluftsliv-intervjuene her.

Del denne artikkelen