vann
vann

75 prosent av norske kommuner negative til regjeringens vannscooter-forslag

Publisert – Sist oppdatert 27.04.2020

En fersk undersøkelse viser at hele 75 prosent av landets kommuner ikke ønsker å likestille vannscooter med båt. Nærmere én av fire ønsker ikke å ha vannscooter i sin kommune.

– Dette er et veldig sterkt signal, som jeg håper regjeringen tar på alvor, sier Erling Lae, styreleder i Norsk Friluftsliv.

En ny undersøkelse gjennomført av fellesorganisasjonen for de 16 største friluftsorganisasjonene i Norge, viser at majoriteten av kommunene som har tatt stilling til spørsmålet ikke ønsker å likestille vannscooter med båt.

Undersøkelsen viser at 75 prosent av kommunene ikke ønsker et nytt vannscooter-regelverk velkommen, et forslag regjeringen sendte ut på høring lille juleaften.

Høringsfristen for regjeringens forslag om å tillate vannscooter på lik linje med båter går ut i dag, 23. mars. Les høringsuttalelse fra Norsk Friluftsliv her

– Frislipp av vannscootere er en korttenkt politikk som vil gagne få, og ødelegge for veldig mange, mener Erling Lae.

Erling

STERKE SIGNALER: Norsk Friluftslivs styreleder, Erling Lae, håper regjeringen tar signalene fra undersøkelsen blant norske kommuner på alvor. Foto: Joe Urrutia / Norsk Friluftsliv

Kystkommunene negative til forslaget
I samme undersøkelse svarer nærmere 80 prosent av kystkommunene at det er imot likestilling av vannscooter og båt, mens 63 prosent av innlandskommunene svarer det samme. 95 prosent av kommunene er negative til å tillate vannscooterkjøring i nasjonalparker.

– Nær én av fire kystkommuner oppgir at de allerede i dag har konflikter mellom vannscooterførere og myke trafikanter. Vi frykter at det tallet vil øke dramatisk om man tillater frislipp av vannscootere, sier Lae.

 – Vil bety mer støy og høy fart
Med dagens regelverk for vannscooter har man et forbudsbelte nærme land, mens i det nye forslaget fra regjeringen, vil vannscootere kunne kjøre fritt helt inntil land.

I forslaget fra regjeringen likestilles båt og vannscooter, og etter dialog med Klima- og miljødepartementet er det usikkert om det blir mulig for kommunene å utforme sitt eget regelverk for vannscooter.

– Hvis forslaget fra regjeringen innføres, vil det bety langt mer støy og høy fart nær land, noe som vil være forstyrrende både for mennesker og dyrelivet – og det vil fortrenge myke trafikanter, som padlere, badende, dykkere og seilere med flere. Man vil miste mye av den opplevelsen som man drar til sjøen og fjordene for å få i dag, sier Lae.

 Se alle tallene fra undersøkelsen her

Les også: Åtte grunner til å ikke tillate mer vannscooter-kjøring.

Protest mot nye vannscooter-regler

Les høringsuttalelse fra Norsk Friluftsliv her

Del denne artikkelen