90 000 byttet tvkveld med telt

Publisert – Sist oppdatert 09.06.2020

Natt til søndag var norske skoger, fjell og hager fulle av sovende mennesker.

Natt til søndag var norske skoger, fjell og hager fulle av sovende mennesker. Fra Svalbard i nord til Agder i sør forlot tusenvis av nordmenn sofaen for å ta en #nattinaturen – og mange barn fikk oppleve sin første natt i naturen.

Byttet tv-kvelden med telttur: Tusenvis av mennesker dro med seg soveposer, dyner og telt ut og tok natta ute lørdag 5. september.

-Vi er imponerte og stolte over det norske folk som trosset vær og vind for å være med og sove ute i naturen – det viser at natur og friluftsliv er svært viktig for oss i Norge. Mange barn fikk sannsynliges oppleve sin første natt i naturen i helgen, sier Lasse Heimdal, Generalsekretær i fra Norsk Friluftsliv, som før helgen oppfordret hele Norge til å ta en #nattinaturen for friluftslivet og allemannsretten.

Minst 50 000 sov ute
-Jeg tror at vi trygt kan si at minst 50 000 sov ute i naturen 5. september, og vi har dermed en ny, om enn noe uoffisiell rekord. Tallet er et forsiktig anslag basert på tilbakemeldinger fra de frivillige organisasjonene og de nærmere 300 registrerte arrangementene, samt opptelling av innsendte bilder og registreringer på sosiale medier. Blant de som sov ute var det også minst 1200 politikere.

-Om det nøyaktige tallet er 40 000 eller 70 000 – det viktige er at SVÆRT mange benyttet denne sjansen til å komme seg ut og fikk gode friluftsopplevelser. Friluftslivet blomstret over hele landet, sier Heimdal. Senere målinger har vist at 90.000 mennesker var med på #nattinaturen ute i 2015.

-Tilbakemeldingen fra mange er at de trengte en dytt for å komme seg ut i naturen, og er takknemlige for at vi tok initiativ til #nattinaturen. Terskelen for å overnatte ble lavere, og mange ble motivert til å sove ute på grunn av kampanjen.

Politikere – ta vare på friluftsområdene!
Den enorme interessen for friluftsliv bør politikere som skal velges til kommuner og fylker legge merke til.
– Friluftsliv er ikke ekstremsport for de få, men en nødvendig del for et godt liv for alle.Politikerne er svært viktige i forvaltningen av allemannsretten, og oppslutningen viser at folk er glade i friluftsliv og natur. Vi trenger derfor politikere som står opp for å bevare viktige friluftslivsområder, og særlig viktige er områder nær der folk bor, sier Heimdal.

-Kommunene har et ansvar for folkehelse, og friluftsliv er en enkel måte å forebygge livsstilssykdommer på. Friluftsliv er tilgjengelig for alle og krever lite utstyr, det gir fysisk aktivitet, det fjerner bekymringer og virker stressdempende. Folkehelsegevinsten ved et aktivt friluftsliv er betydelig – derfor må innsatsen for å få folk ut økes.

 

Se innslaget om #nattinaturen som ble vist på NRK Lørdagsrevyen 5. september!

 

Foto: Kikki Lykke 

Tilbakemeldinger fra deltakere landet over er svært positive: 

«Takket være dette arrangementet, så hadde vi en fantastisk flott opplevelse i går kveld. Tenk å ligge på ryggen å titte på alle stjernene og atpåtill væra såå heldig å få sjå stjerneskudd. Flott for både mor og sønn»

«Kjekkere enn Tusenfryd!»

«Midt i en hektisk valgkamp var det herlig med en stille natt i skogen»

«Nattinaturen – slike arrangement blir man blid av og glad for»

«Våre døtre reagerte spontant da i går kveld da de fikk høre om #nattinaturen, og la seg i soveposer i bakgården! 6 stjerneskudd!»

«Vi sov under åpen himmel, taket var en drøss med stjerner og veggene var høye furutrær. Lenge siden jeg har sovet så godt!» 

«Våknet opp til strålende sol, morgenkaffe i det fri, masse frisk luft i lungene, jeg er sikker på at dette må være sunt! Takk for sparket bak»

«Vi har hatt en kjempetur med tre toåringer i samme lavo! Morro for småfolkene å få sove ute!»

«Nattinaturen med gode venner, det gav mersmak!

«Vi kom oss ikke så langt, men sover på trampolinen, under stjernehimmelen!»

«Friluftslivets år og #nattinaturen er strålende inspirasjon og «dytt i baken» til å komme seg ut – litt mer enn vanlig!»

 

Tusenvis av flotte bilder fra deltakere finnes på Instagram på #nattinaturen. og på fb- siden!

 

 Se også kampanjesiden https://norskfriluftsliv.no/nattinaturen/

 

overnatting i skogen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: @Markaglede

Del denne artikkelen