800 politikere skal sove ute

Publisert – Sist oppdatert 19.05.2017

Norske politikere er invitert til å ta en natt i naturen i september – og de er ikke vanskelige å be! – Vi har allerede fått med nærmere 800 politikere fra hele Norge som vil sove ute 5. september, sier Siri Meland i Norsk Friluftsliv.   Interessen for friluftsliv er stor i Friluftslivets år 2015, også i… Read more »

Norske politikere er invitert til å ta en natt i naturen i september – og de er ikke vanskelige å be! – Vi har allerede fått med nærmere 800 politikere fra hele Norge som vil sove ute 5. september, sier Siri Meland i Norsk Friluftsliv.  

Interessen for friluftsliv er stor i Friluftslivets år 2015, også i norske kommuner og blant lokalpolitikere.

– Det strømmer på med positive tilbakemeldinger fra politikere som gjerne vil være med på dette. Vi håper vi får med oss mange flere fra hele Norge – fra Svalbard i nord til Lindesnes i sør, sier Siri Meland, friluftspolitisk rådgiver i fellesorganisasjonen Norsk Friluftsliv. – Målet med #nattinaturen er å skape mer oppmerksomhet om friluftsliv, slik at flere tar del i friluftslivet, særlig i nærmiljøet.

#nattinaturen
I Norge er vi også så heldige at det er helt gratis å ferdes i naturen – vi har allemannsretten.
– Allemannsretten er nøkkelen til de gode opplevelsene i naturen, og noe av bakgrunnen for at vi oppfordrer alle norske politikere til å sove ute i det fri lørdag 5. september, i telt eller under åpen himmel, i skogen, ved sjøen eller på terrassen, der hvor det passer best. Enten alene, sammen med familie og venner – eller bli med på et fellesarrangement sammen med en lokal friluftslivsforening, med aktiviteter og samtaler rundt bålet, med friluftsliv som tema. Dette vil foregå lokalt rundt om i landet. Friluftrådenes landsforening og en rekke frivillige landsdekkende organisasjoner som DNT, Speiderne, 4H, Røde Kors, Norges Jeger og Fiskeforbund, Bygdekvinnelaget, Naturvernforbundet med flere bidrar med tilrettelegging og teltplasser for de politikerne som ønsker det, sier Meland. – Det er veldig hyggelig om andre lokale frivillige organisasjoner har lyst til å bli med på en natt i naturen – da kan de ta kontakt med oss på nattinaturen@norskfriluftsliv.no


Hvilken norsk kommune har flest friluftspolitikere?
-Vi planlegger heder og ære, og en «gastronomisk» overraskelse til bålkaffen i den kommunen som får med flest av sine politikere til å sove ute 5. september, røper Meland. Pr 26. august leder Sandnes i Rogaland, tett fulgt av Modum i Buskerud og Malvik i Nord-Trøndelag med flest politikere påmeldt, med henholdsvis 15, 13, og 12 politikere.


Allemannsretten – i praksis
Det er Friluftslivets år 2015 og etter sommerferien vil vi få lære mer om allemannsretten gjennom en nasjonal informasjonskampanje. Friluftslivets uke i september har derfor som mål å få flest mulig til å utøve allemannsretten i praksis – ved å ta en #nattinaturen.

«Norgesrekord»?
-Det hadde vært gøy om vi klarte å sette ”Norgesrekord i uteovernatting”! Natt til 14. januar, midt på vinteren, overnattet hele 10 000 nordmenn ute som del av åpningsdøgnet i Friluftslivets år. Mer enn 200 ordførere og mange ledende politikere sov også ute – og mange syntes det var så gøy at de har spurt når vi skal gjøre dette igjen, sier Meland.

Hvem er med?
Vedlagt er lista over politikerne og kommunene som er meldt på til #nattinaturen. Alle fylker er representert, og foreløpig er det Sør-Trøndelag og Akershus som har flest påmeldte med godt over 30 politikere hver. Godt over halvparten av alle landets kommuner er representert.  Pr 2. sept er omtrent 800 navn på lista – vi oppdaterer løpende og de siste påmeldte kommer på oppdatert liste om kort tid!


Her er  lista over politikerne og kommunene som er meldt på til #nattinaturen- last ned pdf (oppdatert 9. sept)


…mangler det noen? 

Kjenner du noen som burde vært på lista, eller er du selv politiker og ønsker å være med? Meld deg på denne lenken – så blir du med på lista!  Eller send oss en e-post til nattinaturen@norskfriluftsliv.no så ordner vi det!

-Målet med #nattinaturen er å skape mer oppmerksomhet om friluftsliv, slik at flere tar del i friluftslivet. Vi vet at opplevelsene du får gir livskvalitet. Gjennom natt i naturen vil vi redusere terskler for deltakelse, og fokusere på friluftslivets bidrag til folkehelsen i kommunene. Kampanjen kalles #nattinaturen og kan følges på sosiale medier, sier Meland.

 

Her forteller noen av dem som skal sove ute om sitt friluftsliv:  

#mittfriluftsliv|Marianne Grimstad Hansen (Sørum, Akershus)

#mittfriluftsliv|Sigrun Wiggen Prestbakmo (Salangen, Troms)

#mittfriluftsliv|Frank Vigart Eriksen (Sarpsborg, Østfold)

#mittfriluftsliv|Lozan Balisany (Sandefjord, Vestfold)

#mittfriluftsliv|Yngve Brox (Trondheim, Sør-Trøndelag)

#mittfriluftsliv|Vigdis Guleng (Hammerfest, Finnmark)

#mittfriluftsliv|Masud Gharahkhani (Drammen, Buskerud)

#mittfriluftsliv|Liv Kari Eskeland (Stord, Hordaland)

 

 

Teltbilde: Hilde Myhrvold

Del denne artikkelen