leni
leni

20 tips til morsomme uteaktiviteter i påska

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Er du lysten på roser i kinnene og frisk luft i lungene i påska? Det er nok av billige eller gratis ting å gjøre – uansett hvor du tilbringer høytiden.

Er du lysten på roser i kinnene og frisk luft i lungene i påska? Det er nok av billige eller gratis ting å gjøre – uansett hvor du tilbringer høytiden.

Av: Linn Elise Jakhelln
Foto: Leni Vilnes Mjåseth

– For noen er påske synonymt med skiturer på hytta, men slik er det jo slettes ikke for alle. Vi ønsker å vise at det alltid er mulig å finne på morsomme ting ute, enten du skal tilbringe påsken hjemme eller borte, på høyfjellet eller i byen, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal.

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 16 norske friluftslivsorganisasjoner, med rundt 950 000 medlemskap.

Heimdal understreker at mange av tipsene passer like godt for voksne som for barn.

– Vi voksne er veldig flinke til å stresse, men vi er kanskje ikke like flinke til å leke? Jeg håper disse tipsene kan være til inspirasjon til «barn i alle aldre», som har lyst til å få litt roser i kinnene i ferien. Etter en aktiv dag ute, kan jeg nesten garantere at du vil oppleve at skuldrene har senket seg opp til flere hakk, smiler han.

Lasse

SENKER STRESSNIVÅET: En aktiv dag ute gjør det enklere å legge bort stress og bekymringer, mener Lasse Heimdal. Foto: Synne Kvam

Her er Norsk Friluftslivs 20 tips til uteaktiviteter:

1. Vinterkubb. Kubb er akkurat like morsomt nå om vinteren som på sommerstid.

2. Skattejakt på påskeegget. Fyll et påskeegg eller to til noen du er glad i, gjem det et sted ute, og tegn opp et skattekart – jakta er i gang!

3. Skihopp eller orgeltramp. Er du et sted med nok snø, er det mange morsomme skiaktiviteter å finne på. For orgeltramp bygger dere små humper i en løype, hvor et ben skal være oppe mens det andre er nede – det krever litt øving, men er veldig moro!
4. Lån utstyr og prøv noe nytt. Visste du at Bua og utlånssentralene låner ut masse friluftsutstyr? En perfekt anledning til å teste ut en aktivitet dere ikke har prøvd før!

5. Isfiske. Dersom dere vet at isen er trygg, og har det riktige utstyret, er det ingenting i veien for å prøve dere på isfiske. Kanskje sikrer dere påskemiddagen?

6. Lag mat ute. Hva med å prøve Norsk Friluftslivs oppskrifter på turmat fra hele verden? Om dere bruker bål eller primus er opp til dere.

7. Aking. Finn fram det gamle rumpeakebrettet fra boden og ta en tur i nærmeste bakke! Har du ikke akebrett, kan du alltids bruke en plastpose.

8. Turskøyting. Er det lite snø der dere bor, er turskøyting en flott mulighet til å få opp pulsen i påska. Ta gjerne kontakt med en lokal turskøytegruppe for hjelp til å komme i gang.

9. Ha en topp tur til fots. Du trenger ikke å dra på topptur for å ha en topp tur! Hva med å prøve et sted du aldri har gått før? Er det mye snø eller is der du bor, kommer du langt med truger eller brodder.

10. Prøv vintertelting en natt. Har dere telt og varme soveposer, kan en natt ute i vinterværet være en spennende opplevelse. Kanskje er det nok å legge seg ut i hagen eller på verandaen?

tur

OPPDAG NYE STEDER: Med truger eller brodder kommer du langt, også på snø og is. Foto: Illustrasjonsfoto

11.  Safari i nærområdet. For fuglesafari, lytt og se om dere kjenner igjen noen av fuglene som er kommet tilbake. Eller hva med en fotosafari med mobilkamera? Hvem tar det fineste og mest   kreative utebildet?

12. Turbingo. Tegn ulike ting som barna skal lete etter ute, ta med ark og penn ut – og begynn å jakte!

13. Flaske-bob. Lag en mini-bobbane for tomme glassflasker ned en bakke, og ha konkurranser. Dere kan gjerne legge inn hopp og hinder i flaskebanen, la banen splittes i flere løp og så videre.

14. Invitér med noen du ikke kjenner så godt på tur. Invitér med en nabo eller noen andre du ikke kjenner så godt fra før på en tur i nærområdet. Det å oppleve ting sammen ute, er en flott måte å bli kjent på.

15. Turgjemsel. En person står, mens de andre løper og gjemmer seg i nærheten av stien. Har dere et spesielt mål med turen, kan det være greit å avtale at man velger et gjemmested i turretningen.

16. Romantisk utedate med noe varmt på termosen. Hvor dere skal gå bestemmer dere selv. Hva med å finne en varm solkrok ved sjøen?

17. Snøballkrig. Del dere inn i to lag som har hvert sitt «fort» og «flagg» å forsvare – så er det om å gjøre å stjele hverandres flagg.

18. Samles rundt et bål. Om dere tar turen i nærområdet eller langt til skogs, er opp til dere. Med varm drikke på termos og noe å bite i, blir turen komplett.

19. Skirenn. Er dere en gjeng, kan et skikkelig påskeskirenn av den gamle sorten være utrolig gøy! Her er mulighetene mange – karneval, påskequizløype, hinderløype, gjerne med en kombinasjon av flere aktiviteter.

20. Stjernetitting / Måneskinnstur. På denne tiden av året er det fortsatt gode muligheter for stjernetitting og eller en hyggelig tur i måneskinnet, uten at dere trenger å være oppe hele natta.

venke

BÅLKOS: Å tenne bål er en hyggelig ting å gjøre sammen i påska. Foto: Venke Kristin Fredriksen

Del denne artikkelen