telting
telting

2 av 5 skal sove ute i sommer

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

Friluftsliv står høyt oppe på listen over nordmenns ferieplaner. Nå viser nye tall fra Ipsos at 2 av 5 planlegger å sove ute i naturen i sommer.

Friluftsliv står høyt oppe på listen over nordmenns ferieplaner. Nå viser nye tall fra Ipsos at 2 av 5 planlegger å sove ute i naturen i sommer, enten i telt eller under åpen himmel.

Tekst: Linn Elise Jakhelln
Foto: Johnny Vaet Nordskog

-Det er en gledelig nyhet at så mange planlegger å pakke soveposen i ferien. Vi er imidlertid ikke overrasket over tallene – det å søke det enkle friluftslivet som et avbrekk fra hverdagens kjas og mas, er en viktig del av den norske feriekulturen som fortsatt står sterkt, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Unge aller ivrigst

Ikke overraskende viser undersøkelsen at unge er aller ivrigst på å sove ute. I aldersgruppen 14 – 24 planlegger flertallet, hele 60 prosent, å overnatte ute i løpet av sommeren. De mellom 25 og 39 ligger ikke langt bak– for denne gruppen er tallet 56 prosent.

– En bonus for unge, hvor mange er studenter uten all verden å rutte med, er at det å sove ute kan gjøres rimelig. Det trenger heller ikke innebære noen krevende ekspedisjon eller måneder med planlegging. Å sette opp telt ved et vann i nærheten, eller bare rigge seg til i sovepose på terrassen, kan gi uforglemmelige sommerminner, sier Heimdal.

Trendy med friluftsliv

En bonus for nordmenn som skal sove ute i sommer, er at de kan smykke seg med å være internasjonale trendsettere. I følge The Telegraph, er «friluftsliv» årets nye skandinaviske buzz-ord, som har vakt stor interesse i både Storbritannia og Japan.

Heimdal tror ikke trenden er tilfeldig.

-Dagens samfunn har et høyt, og til tider usunt, fokus på effektivitet, prestasjon og målrettethet – og det norske friluftslivet framstår som en frisk motsats til dette. For folk i alle aldre, og kanskje spesielt for de unge, fungerer naturen litt som et fristed hvor man kan dra for å kjenne på en ro og en følelse av «å bare være» i en stund, som blir stadig vanskeligere å finne andre steder, avslutter han.

Del denne artikkelen