150 år med jakt- og fiskeglede feires med et løft

Publisert – Sist oppdatert 05.03.2021
Tekst: Linn Elise Jakhelln – Foto: Hanne Simonsen

I 2021 blir Norges Jeger- og Fiskerforbund 150 år. I motsetning til de fleste av oss, blir jubilanten både yngre og rausere med årene.

Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) er en av Norges eldste organisasjoner. Når de i år fyller 150 år, har de mer enn en grunn til å feire. Jubilanten går nemlig inn i året med et splitter nytt ansikt utad.

Ny logo er på plass, og organisasjonen er godt i gang med en større satsing på kommunikasjon. Viktige mål er bedre kontakt med medlemmene, og økt synlighet mot nye grupper.

Generalsekretær Eldar Berli kan fortelle at endringene handler om mer enn bare estetiske preferanser.

– Å fornye vår logo og grafiske profil er et signal om fornyelse i organisasjonen. Vi velger å rette blikket fremover i jubileumsåret og ønsker å kommunisere at vi er et forbund for dagens og morgendagens jegere og fiskere, tilpasset det moderne samfunn, sier han.

(Saken fortsetter under logoen)

KOMBINERER GAMMELT OG NYTT: Symbolet er basert på NJFFs 150-årige historie, der elementer fra de tidligste logoene er videreført.

For alle

Mye har skjedd siden en gruppe innflytelsesrike menn i hovedstaden gikk sammen om å danne Norges Jæger- og Fiskerforening i 1871.

– Vi har gått gjennom en enorm forandring siden oppstarten. For 150 år siden var det en forening for et fåtall samfunnstopper som ville hegne om sine egne rettigheter, sier han.

I 2021 har de vokst til en raus, nasjonal forkjemper for jakt- og fiskeinteressene. De har 570 lokalforeninger over hele landet og egen kvinnesatsing. De kan til og med skilte med egen podkast i samarbeid med Statskog.

–  I dag er vi en breddeorganisasjon under visjonen Jakt- og fiskeglede til alle – for alltid. Smak på den visjonen – det sier litt om hva vi står for i dag, sier Berli.

 (Artikkelen fortsetter under bildet)

KVINNENE KOMMER: De siste årene har kvinnene for alvor begynt å gjøre seg gjeldende i NJFF. Foto: Hanne Simonsen

Viktig høstingsrett

NJFF er først og fremst en aktivitetsorganisasjon. De arrangerer turer, holder kurs og driver opplæring. Men de er også en tydelig stemme i politiske saker innen jakt og fiske, våpenlovgivning og naturforvaltning.

– Vi jobber hver dag for det høstingsbaserte friluftslivet, og for en bærekraftig og god forvaltning av våre vilt- og fiskearter, forteller Berli.

Som en av høstingstradisjonens viktigste forsvarere, har de kjempet fram blant annet allmennhetens adgang til jakt og sportsfiske, og barns rett til gratis fiske.

Tross mange politiske seiere, er det likevel menneskene som betyr aller mest for generalsekretæren.

–  Jeg er mest stolt over foreningene og medlemmene deres, som gjør NJFF til en levende organisasjon til glede for så mange.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SEIER FOR BARNA: Barns rett til gratis innlandsfiske har ikke kommet av seg selv. Foto: Wanda Nordstrøm

Ser framover

Til tross for at korona har lagt begrensninger for planene for jubileet, kan jakt- og fiskegeneralen love at feiringen vil merkes over det ganske land.

– Det blir en rekke aktiviteter som får merkelappen 150 år i løpet av 2021. Jeg kan nevne for eksempel jubileumsfilm for medlemmer på kinoer, utebursdager arrangert av foreningene, politikerfrokoster og mye mer, sier Berli.

Og hvilke mål og drømmer har han og resten av organisasjonen for de neste 150 årene?

– Vi ønsker at det høstingsbaserte friluftslivet fortsatt skal stå sterkt i Norge, ha stor appell og tillit i befolkningen. Vi ønsker at flest mulig også de neste 150 år får muligheter til å jakte og fiske i vår fantastiske natur, nyte friluftslivet, og kunne høste næringsrik, sunn, kortreist og smaksrik mat fra naturens eget spiskammer. Kort sagt at våre barn og barnebarn får ta del i visjonen vår: Jakt- og fiskeglede til alle – for alltid!

Del denne artikkelen