12 ting å finne på ute med barn om vinteren

Publisert – Sist oppdatert 08.03.2024

Vinteren kan by på mye skjermtid og stillesitting for minste. Da er det kjekt å bryte opp med å komme seg ut og gjøre noe hyggelig sammen.

Takket være allemannsretten har vi fantastiske muligheter til å oppleve naturen. Felles aktiviteter der familien legger bort skjermer og gir hverandre sin fulle oppmerksomhet, kan skape noen veldig hyggelige stunder, uansett hvor dere er.

Det er mye mer å finne på ute enn bare aking og langrenn, og det trengs verken mye utstyr eller planlegging for å få det til. En felles aktivitet der familien gir hverandre sin fulle oppmerksomhet, kan skape noen veldig hyggelige stunder.

Under finner du noen forslag til enkle uteaktiviteter med barn om vinteren.

  1. Bålkos:  Tenn et bål, pust helt ut og la julefreden senke seg. Bare husk regelen om sporløs ferdsel, og slukk godt når dere er ferdige. Hva med å ta med en gryte og poppe popcorn ute, lage varm gløgg eller kakao?
  2. Hodelykt-tur i skogen: Utstyrt med en hodelykt eller lommelykt kan dere gå tur i skogen selv om det er mørkt ute. Det er noe spesielt med å gå tur i bekmørket, og lytte til skogens lyder. Dere trenger ikke å verken reise langt eller å gå i timevis. En liten tur i nærområdet er nok til at dette blir en spennende ekspedisjon for barna.
  3. Skilek: Bor du på et sted med nok snø, er det mange morsomme skiaktiviteter å finne på. For orgeltramp bygger dere små humper i en løype, hvor et ben skal være oppe mens det andre er nede. Et godt, gammeldags skihopp gir også mye moro!
  4. Mat småfuglene: Å lage sin egen fuglemat er en hyggelig aktivitet for store og små. På nettet finner dere mange oppskrifter og lister over god fuglemat. Husk å aldri gi fuglene mat som er myglet eller inneholder salt.
  5. Let etter nissens savnede lue: Har dere en liten nissefigur eller lignende i huset? Tar du av den lua og gjemmer den et sted ute, kan du fortelle barna at nissen har mistet lua si, og at dere må ut for å lete etter denne. Kanskje vanker det en liten premie på den som finner lua?
  6. Aketur: Det er mye moro man kan finne på i en bakke, og om kvelden kan man også tenne lys for å skape ekstra stemning. Har dere ikke akebrett eller kjelker går det fint an å ake på søplesekker.
  7. Oppdag stjernehimmelen: Aldri er stjernene så flotte som på en klar vinterkveld. Ta en tur ut i nærområdet og kikk etter mønstre i mylderet på stjernehimmelen. Mange nettsider gir deg navn på stjernebildene, og med litt flaks får dere kanskje sett et stjerneskudd eller litt flakkende nordlys?
  8. Gå på skøyter eller turskøyter: Turskøyting blir stadig mer populært, særlig på steder med snøfattige vintre. Her er det viktig å sette seg inn i det grunnleggende, som å vite at isen er trygg. Et godt tips for nybegynnere er å ta kontakt med en lokal turskøytegruppe.
  9. Turgjemsel: En person står, mens de andre løper og gjemmer seg i nærheten av stien. Har dere et spesielt mål med turen, kan det være greit å avtale at man velger et gjemmested i turretningen.
  10. Skitur: Hvis det er snø der dere bor, er skituren alltid en hyggelig felles aktivitet. Smører dere en god matpakke og har med noe varmt på termosen, er grunnlaget lagt for en god tur.

Se også 365 tips til hvordan du kan få #1omdagen.

mor og barn aker

FULL RULLE: Aking er overraskende morsomt også for de voksne. Foto: Gosia Dvorakova

Del denne artikkelen