13 nyttige friluftslivs-apper

Publisert – Sist oppdatert 12.02.2020

Her er 13 tips til nyttige og motiverende mobil-apper for deg som liker å være ute i naturen.   Hvilken fugl hører du? Småfuglene er tilbake fra sydligere strøk, og fjell og skog er full av vakker sang. Med fugleappene Kvitre! og WhatBird kan du finne ut hvilken fugl som synger hvilken sang, samt lære hvordan de… Read more »

Her er 13 tips til nyttige og motiverende mobil-apper for deg som liker å være ute i naturen.

 

Hvilken fugl hører du?
Småfuglene er tilbake fra sydligere strøk, og fjell og skog er full av vakker sang. Med fugleappene Kvitre! og WhatBird kan du finne ut hvilken fugl som synger hvilken sang, samt lære hvordan de ser ut. Gøy for både store og små!

 

Velg det beste været
Pent.no fra VG
gir deg oppdatert værmeldingen fra både Yr.no og storm.no – så kan du selv velge hvem du vil høre på.

 

Finn nye turmål
Turappen Outtt gir deg tips til spennende turmål og aktiviteter enten der du bor, eller til steder du vil reise. Det samme gjør DNTs Ut.no – her kan du søke fram både turtips, aktiviteter og hyttemål over hele Norge.

 

Kart til lands og til vanns
Med Norgeskart-appen får du tilgang til mange typer kart, slik at du holder stø kurs mot turmålet! Du får både topografisk kart, topografisk rastekart og sjøkart fra Statens Kartverk. I tillegg kan du velge Googles satellittkart.

 

Hva heter fjellet du ser på?
Med appen iSikte retter du mobilens kamera mot fjell, sjø, øyer og landskap i nærheten – så får du navn på skjermen, «svevende» over de utvalgte destinasjonene.

 

Sjekk skredfare!
Med Varsom kan du følge med på skredfaren over hele landet. Ta hensyn til forholdene og ikke ta unødvendige sjanser.

 

Hvor er de beste skiløypene?
Med Skisporet.no er du alltid oppdatert med løypestatus på 23000 km skiløyper fra 450 skisteder i Norge.

 

Utforsk stjernehimmelen!
Appen Google Sky Map hjelper deg med å kartlegge nattehimmelen. Pek mobilen mot stjernene over deg og oppdag hva som egentlig er over deg.

 

Finn nordlyset
Appen Auroral Forecast regner ut når nordlyset vil befinne seg på et bestemt tidspunkt og sted. Ved å samle informasjon om vær, solbelysning og stjernekart fra syv kjente nordlysobservatorier, gir denne «nordlyskalkulatoren» deg beskjed om hvor store sjanser det er for å finne nordlyset på bestemte tider og steder.

 

Trøbbel?
Ta alltid hensyn til vær og føre når du skal ut på tur. Skjer det likevel ting som gjør at du trenger assistanse, kan appen Hjelp 113 – GPS fra Norsk Luftambulanse være god å ha. Den viser koordinatene til stedet du befinner deg, samt en knapp hvor det står «ring 1-1-3». Men ikke stol blindt på at mobilen skal redde deg, den kan gå tom for strøm – og det er heller ikke dekning alle steder.

 

For deg som er interessert i jakt
Lær å bli jeger med Jegerprøven. Her blir du testet i 250 spørsmål innen de samme emnene som dukker opp på den ekte jegerprøven. Øv deg ved å svare på spørsmål og gjenkjenne arter – perfekt om påskeværet skulle svikte en dag eller to.

 

Ikke snø? Prøv Geocaching, en spennende skattejakt for hele familien! Du må først registrere deg på geocaching.com. Det finnes flere apper, og den offisielle geocaching-appen finnes i en gratis versjon som viser deg de nærmerste cachene der du er. Leser du engelsk finner du for øvrig en flott introduksjonsguide til geocaching for både barn og voksne på denne siden!

 

PS! Prøv også turorientering! Dra på tur når det passer deg. Turorientering lar deg finne naturens ukjente perler når du ønsker det og byr på spenning og opplevelser utenom det vanlige. På nettsiden turorientering.no finner du områder der du bor eller er på ferie, som har tur-orienteringsposter. Passer for hele familien – her finner du mer informasjon.

 

Del turbildene dine med andre
Med Instagram kan du følge venner og dele motiverende turbilder med resten av verden raskt og enkelt. PS! Følg gjerne @norskfriluftsliv for inspirasjon og del dine bilder med oss på #norskfriluftsliv og #mittfriluftsliv

 

GOD TUR fra oss i Norsk Friluftsliv!

Skispor

App-forslagene er basert på tips fra ansatte i Norsk Friluftsliv. De fleste appene er gratis, mens noen koster penger. De fleste finnes for både iPhone og android-mobiler, men ikke alle. Norsk Friluftsliv tar ikke ansvar for innholdet eller feil i appene.

Del denne artikkelen