1 av 4 foreldre var mer ute

Publisert – Sist oppdatert 30.01.2020

1 av 4 norske foreldre var mer ute på tur med barna sine i Friluftslivets år 2015 enn året før. Det viser nye tall fra en landsomfattende undersøkelse utført av Ipsos, på oppdrag fra Norsk Friluftsliv. Tallene viser også at omlag 900 000 mennesker har brukt friluftsmulighetene i nærmiljøet sitt mer i Friluftslivets år. -De… Read more »

1 av 4 norske foreldre var mer ute på tur med barna sine i Friluftslivets år 2015 enn året før. Det viser nye tall fra en landsomfattende undersøkelse utført av Ipsos, på oppdrag fra Norsk Friluftsliv.

Tallene viser også at omlag 900 000 mennesker har brukt friluftsmulighetene i nærmiljøet sitt mer i Friluftslivets år. -De frivillige organisasjonene bidrar til at flere mennesker får naturopplevelser. Tilrettelegging av friluftsområder der folk bor senker terskelen for at mange kan komme seg ut i skog og mark også i hverdagen. Å ha grønne områder som er tilrettelagt for turer stimulerer til mer bruk, sier Heimdal.

-Takket være en enorm dugnadsinnsats fra de frivillige friluftslivsorganisasjonene, friluftsrådene og kommunene har friluftslivet blomstret over hele Norge i Friluftslivets år 2015. Vi ser her at den nasjonale satsingen har gitt gode resultater lokalt, særlig der lokale ildsjeler har gått foran og skapt aktivitet, forteller Heimdal. Kampanjen har fått stor oppmerksomhet, og tallene fra Ipsos viser at over halvparten av befolkningen kjenner til Friluftslivets år.

«Natt i naturen» lokket 90.000 mennesker ut 
Ca. 1 million nordmenn har hørt om arrangementet «Natt i naturen», der folk ble oppfordret om å sove utendørs i januar og september. – Hele 90 000 oppgir at de eller barna har deltatt. Vi er spesielt glade for at barn har fått oppleve ekstra mye friluftsliv dette året, og vi vet at mange barn har sovet ute i telt for første gang i Friluftslivet år, sier Heimdal.

Nesten alle driver med en form for friluftsliv
Tall fra månedsskiftet februar-mars i 2015, kort tid etter åpningen av friluftsåret 13. januar 2015, viste at hele 95 prosent av befolkningen driver med en form for friluftsliv. Målingen i januar 2016 viser en marginal nedgang på 3 prosent. – Andelen har ligget på omtrent samme nivå siden 2009, og endringene er marginale. Først og fremst bekrefter dette at nordmenns deltakelse i friluftsliv er stabilt høy, sier Nicolai Løvvik i Ipsos. Utfordringen er ikke å få flere til å drive med friluftsliv, men å få flere til å gjøre det oftere.

– Vi nordmenn er allerede i verdenstoppen i friluftsliv. Problemet er at vi ikke er ute ofte nok. Et viktig mål med året var derfor å få flere til å være oftere ute i naturen – særlig barn og barnefamilier. Det klarte vi, men nordmenn har fortsatt et stort potensial til å bli mer aktive, sier Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv.

Tall fra Ipsos fra målingen i oktober 2015 viser at nær 1 million nordmenn har vært oftere ute i løpet av selve året. – Tallene viser at det er mulig å motivere og mobilisere befolkningen til oftere og mer friluftsliv. Nå blir utfordringen å fortsette innsatsen og styrke aktivitetsnivået i årene framover. Det klarer vi ikke uten at regjeringen satser videre på friluftsliv, sier Heimdal.

Mer friluftsliv gjør Norge friskere
 – Det er enorme gevinster for folkehelsen hvis vi greier å få flere ut oftere i naturen. Vi har solid dokumentasjon fra Helsedirektoratet som viser at vi i Norge kan få 406 000 flere gode leveår, og en potensiell samfunnsøkonomisk gevinst på 455 milliarder kroner årlig, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

– Dette fikk vi til for 30 millioner kroner, noe som tilsvarer 50 minutters drift av helse- og omsorgssektoren i Norge. Tenk hva vi får til for 100 millioner, spør Heimdal.

 

Oppsummert – noen hovedfunn fra den landsomfattende undersøkelsen som ble gjennomført av Ipsos i januar 2016 på oppdrag fra Norsk Friluftsliv:

  • 1 av 4 barnefamilier var mer ute på tur med barna sine i Friluftslivets år 2015.
  • Over halvparten (56 prosent) av alle nordmenn har hørt om Friluftslivets år.
  • Ca. 900 000 mennesker har brukt friluftsmulighetene i nærmiljøet sitt mer i 2015
  • Over 750 000 mennesker føler at sin kjennskap til det lokale friluftstilbudet i stor grad er styrket i 2015
  • Ca. 1 million nordmenn har hørt om arrangementet «Natt i naturen», og hele 90 000 oppgir at de eller barna har deltatt på Natt i naturen!
  • Tall innhentet i oktober viste at nær 1 million (ca 931 000) nordmenn hadde vært oftere ute på tur i naturen de siste 12 mnd.
  • Kunnskapen om allemannsretten er ikke styrket i befolkningen. Det er behov for fortsatt satsing på informasjon om retter og plikter i forbindelse med ferdsel, opphold og høsting i naturen.

[fusion_builder_container hundred_percent=»yes» overflow=»visible»][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=»1_1″ background_position=»left top» background_color=»» border_size=»» border_color=»» border_style=»solid» spacing=»yes» background_image=»» background_repeat=»no-repeat» padding=»» margin_top=»0px» margin_bottom=»0px» class=»» id=»» animation_type=»» animation_speed=»0.3″ animation_direction=»left» hide_on_mobile=»no» center_content=»no» min_height=»none»]

Monica og Marius

Monica Flydal og sønnen Marius (5 år) fra Nittedal er en av mange norske familier som har blitt inspirert til å være ekstra mye ute i naturen i Friluftslivets år.

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Del denne artikkelen